clear sky
5°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сијарто: Србија је много ојачала у протеклом периоду

17.06.2020. 21:06 21:08
Пише:
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

БЕОГРАД: Министар спољне економије и спољних послова Мађарске Петер Сијарто сматра да се у протеклом периоду Србија много развила и оснажила, те да је поносан што су војвођански Мађари у томе имали удела.

"Србија је много ојачала у протеклом периоду, заједно смо јачали са Србијом. Блиска српско-мађарска сарадња има велику улогу у томе да је Србија све развијенија, све снажнија и самим тим и у оквиру тога Војводина је истрчала развојну деоницу вредну поштовања" навео је Сијарто у интервјуу за Панон РТВ.

Каже да су војвођански мађари у јачању Србије учествовали и на локалу, али и у Београду јер је, како је подсетио, Савез војвођанских Мађара део садашње коалиције на власти.

Позвао је припаднике мађарске заједнице у Србоји да изађу на изборе заказане за 21. јун, а одговарајући на питање о могућности да Балинт Пастор буде изабран за градоначелника Суботице рекао је да ће то отворити и нову перспективу за град.

"Познајући његов темперамент, одговорност, способности, марљивост, он ће умети да пронађе изворе који ће Суботицу вратити на место на којем је била, да опет блиста старим сјајем", навео је Сијарто.

Мађарски министар осврнуо се и на недавно обележавање 100 година од потписивања мира у Тријанону, као и изјаву министра Ивице Дачића да Србија не сматра да јој од Мађарске прети опасност, нагласивши да је Дачић био у праву.

"Наравно, да не треба страховати од нас, не треба нас посматрати као претњу. Многи не могу да прихвате да исти историјски догађај може да се посматра са две стране, две заинтересоване стране могу потпуно различито да их виде", навео је Сијарто.

Према његопвим речима, доносиоци одлука и у Београду и у Будимпешти препознали су да је много боље и корисније бити у добрим, него у лошим односима.

Мислим да то свако може да осети на својој кожи, овде у Војводини, али и у читавој Србији и у Мађарској" рекао је министар Сијарто и истакао да са свим члановима коалиције на власти има изузетну сарадњу.

Та сарадња се огледа и у улагањима у инфраструктуру, у шта каже има велике наде, пре свега у изградњу брзе железничке пруге Београд - Будимпешта, као и Суботица - Сегедин и обнову пруге Суботица - Баја.

Изразио је очекивање да ће ове пруге бити предате на употребу пролећа 2022. године.

Када је у питању снабдевања енергентима, за шта Мађарска стално тражи различите изворе и правце, Сијарто каже да је са тог становишта Србија кључна, јер ће преко ње новим правцем моћи од наредне године Мађарска да се снабдева гасом, прво у годишњој количини од шест, а потом од 10 милијарди кубних метара гаса.

"Србија се припремила за те радове, а и ми ћемо убрзо кренути у изградњу гасовода који ће повезати мађарско-српску границу са међународним системом. Мађарска ће моћи преко Србије да купује гас и то је важан елеменат у заједничкој сарадњи" рекао је Сијарто.

Он сматра да је Србија кључна земља и за Европску унију, те да се оклевање за проширење уније не односи само на Србију, наводећи да је у Бриселу у протеклом периоду опала подршка политици проширења.

Док западне земље оклевају око проширења, Сијарто кажа да је важно да се земље Вишеградске четворке удруже са Словенцима, Хрватима, Бугарима, Румунима и што снажније истичу питање проширења.

Додао је да је велика срећа да је повереник за проширење из Мађарске, који је успео да уведе брже, флексибилније преговоре за проширење.

Аутор:
Пошаљите коментар
Орбан: Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији

Орбан: Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији

16.06.2020. 21:41 21:43
Сијарто: Сарадња земаља гаранција за дугорочно снабдевање

Сијарто: Сарадња земаља гаранција за дугорочно снабдевање

04.06.2020. 16:56 16:59