broken clouds
18°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Оаза поред Дунава с погледом на Фрушку гору

15.06.2020. 12:00 12:03
Пише:
Фото: Приватна архива

Акција Дневника, Новосадске телевизије и Колор прес групе

Поред обале Дунава у Футогу, преко пута беочинске скеле, тик уз насип, налази се двориште пензионерке Бранке Марковић, која своју башту црта свим бојама. Након одласка у пензију, Бранка је вишак времена преусмерила на своју љубав према биљкама, те се препустила гајењу цвећа и воћа.

– Још од детињства волим цвеће, тој љубави сам научена рано – казала је Бранка. – Сада, када сам у пензији, имам много више времена за башту, па тако уживам у пензионерским данима. О башти се само ја бринем, а пошто је одржавам редовно, не одузима ми много времена, а није потребно ни толико труда уколико радиш оно што волиш.

Бранка највише воли мушкатле, а гаји и петуније, дан и ноћ, бројне кактусе и руже, а увек пронађе неки угао дворишта да посади парадајз.

– Мушкатле цветају у рано пролеће, а вену у касну јесен, те практично шаренила у саксији имам током целе године – казала је Бранка Марковић. – Парађза имам довољно за своје потребе, а не прскам га, те тако спајам лепо и корисно.

И заиста, у сваком ћошку Бранкине баште нађе се понека тиквица, парадајз, краставац или бундева. Бранка свакодневно спаја лепо и корисно, те јој башта коју сама уређује представља непресушан извор инспирације за сликање.

– Осим што волим природу, волим и да сликам уљаним бојама на платну – објаснила је Бранка. – Цртам углавном у дворишту, када време то дозволи, а пензија ми је то сада заиста омогућила.

Свако јутро Бранка Марковић устаје и обилази сваки цвет и саксију, након чега пије кафу у дворишту, из којег има леп поглед на Фрушку гору. Осим цвећа, узгаја и јабуке, кајсије, крушке, шљиве и лимун, који зри у јесен.

– Винова лоза, осим што сваке године даје укусно грожђе, пружа и диван хлад те су ми јутарње кафе уз поглед још лепше – казала је Бранка. – Често и променим распоред цвећа јер ми се двориште на тај начин препороди, онда је уживање веће.

Мистерија багрема засађеног у дну дворишта дужа је од 40 година. По речима наше домаћице, није сигурна да ли су засадили два багрема која су се у корену стопила, или је у питању један који се у корену раздвојио, али то њену љубав према, како је нагласила, најлепшем украсу целог дворишта, чини јединственијом.

– Између тог великог багрема и суседне куће, поглед сеже у даљину, све до Фрушке горе – казала је Бранка. – Близина воде чини да се осећам лепше, а порекло багрема које не могу да одгонетнем чини га занимљивијим.

Држаче за саксије Бранка је сама осмислила и дизајнирала и по њеном нацрту су направљени.

– Цвеће осликавам највише у априлу и мају, када се природа буди, испод винове лозе, с погледом на све што сам сама створила – рекла је Бранка Марковић поносно. – Свака саксија је различите боје, јер волим да и оне буду шарене, као и цвеће.

Акција „Најлепша башта Новог Сада”, која је прошле године први пут успешно реализована, наставља се и овог пролећа у Новом Саду. Медијски покровитељи су лист Дневник, компанија Цолор Медиа Communications и Новосадска ТВ, а од ове године акција се организује у сарадњи и с Француским институтом у Новом Саду. У саставу жирија ће се, као и prеthodnе године, наћи познате личности, стручњаци у области хортикултуре и представници медија.

Данијела Андулајевић

Аутор:
Пошаљите коментар
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Егзотични врт Јаковљевих у кући на лакат

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Егзотични врт Јаковљевих у кући на лакат

14.06.2020. 19:32 19:38
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Ченејске руже као рај за птице

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Ченејске руже као рај за птице

13.06.2020. 21:00 21:06
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Шарена оаза Ристићевих у Каћу

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Шарена оаза Ристићевих у Каћу

12.06.2020. 11:52 12:00