clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чарде и банде на Кеју: Викенд уз рибљу чорбу и тамбураше

07.06.2020. 11:19 11:21
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Фестивал рибље чорбе и тамбурашке музике „Чарде и банде” почео је јуче на платоу прекопута Дома Војске на Београдском кеју, а симболично га је најавио тамбурашки бенд „Аурелијус” дефилеом од споменика Светозару Милетићу, свирајући најлепше војвођанске ноте све до Кеја.

Љубитељи рибе и тамбурице имаће прилику да пробају овогодишњу понуду специјалитета и данас до 20 часова.

Фестивал „Чарде и банде” је посвећен рибљој чорби и тамбурашкој музици и ово је четврти пут да се он успешно организује, казала је Маја Мишковић у име организатора, „Цолор Медиа Communication”-a. Требало је, додала је наша саговорница, да буде одржан у мају, али због пандемије коронавируса, одложили су га за јун и коначно се реализује овог викенда.

Prеthodnih година смо имали доста учесника из региона: Хрватске, Словеније, Мађарске…, али ове године су то углавном локалне чарде због ситуације с вирусом Ковид-19. Ово ће бити један леп викенд, у којем ће сви Новосађани и други посетиоци крај обале Дунава моћи да уживају у финој тамбурашкој атмосфери и првокласној рибљој чорби, казала је Мишковићева.

Како је за наш лист рекла Маја Убовић из Зрењанина, њихов локал „Москва” већ традиционално учествује у тој манифестацији, стога су и ове године радо дошли да понуде Новом Саду своје специјалитете. Тако кувају праву војвођанску рибљу чорбу, а за порцију треба издвојити 300 динара, док печени шаран стаје 500 динара порција.

Мислим да смо испратили све „Чарде и банде” до сад и много нам се допада, каже посетитељка Душица Васић.

Муж и она, додаје, живе поред Дунава, у Рибњаку, и све што воле су Дунав и Војводина, стога су и велики љубитељи фестивала. Сигурно ћемо пробати нешто из понуде, највероватније паприкаш или печеног шарана, казала је наша суграђанка.

Кувар Драган Грцић из Новог Сада учествује са својом шампионском чорбом такође четврти пут на манифестацији и каже да је куварску титулу стекао искуством, учествујући на разним такмичењима у кувању рибље чорбе, иако је графичар по струци.

Сарађивао сам доста с „Риболовачким магазином", па сам имао прилике да путујем на сајмове риболова, када се практично увек организује такмичење у кувању рибље чорбе и ту сам се извештио, казао је Грцић.

Како је додао, освојио је доста награда, стога жели да понуди посетиоцима оно најбоље.

Супруга је донела мало ванилица и других домаћих колача да се људи засладе након добре и љуте клопе, поручио је Грцић.

Прави летњи дан и топло време употпунили су манифестацију јер је велики број наших грађана пожурио да види шта се то крчка у казанима, а понуда је разнолика. Тако се, осим порције рибље чорбе за 300 динара, може пробати и кечига, која је најскупља у понуди и порција кошта 1.000 динара, затим деверика по 300, гирице су такође 300 динара и слично.

Нисам никада била на овом фестивалу, не бих ни сада знала да се овде свира тамбурица и једе риба, да случајно нисам узела флајер од једне девојке и ево ме сада овде, весело ће наша суграђанка Верица.

Свиђа јој се, додаје, јер је амбијент прави војвођански, уз Дунав и поглед на Срем, док јој ноздрве голица мирис рибе, а тамбурице умирују душу.

Велики сам љубитељ рибе, стога ћу сигурно пробати рибљу чорбу, а можда узмем и порцију неке печене рибе које има у понуди, казала је наша суграђанка.

Текст и фото: И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар
Почиње фестивал „Чарде и банде”

Почиње фестивал „Чарде и банде”

05.06.2020. 21:47 21:48