Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čarde i bande na Keju: Vikend uz riblju čorbu i tamburaše

07.06.2020. 11:19 11:21
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Festival riblje čorbe i tamburaške muzike „Čarde i bande” počeo je juče na platou prekoputa Doma Vojske na Beogradskom keju, a simbolično ga je najavio tamburaški bend „Aurelijus” defileom od spomenika Svetozaru Miletiću, svirajući najlepše vojvođanske note sve do Keja.

Ljubitelji ribe i tamburice imaće priliku da probaju ovogodišnju ponudu specijaliteta i danas do 20 časova.

Festival „Čarde i bande” je posvećen ribljoj čorbi i tamburaškoj muzici i ovo je četvrti put da se on uspešno organizuje, kazala je Maja Mišković u ime organizatora, „Color Media Communication”-a. Trebalo je, dodala je naša sagovornica, da bude održan u maju, ali zbog pandemije koronavirusa, odložili su ga za jun i konačno se realizuje ovog vikenda.

Prethodnih godina smo imali dosta učesnika iz regiona: Hrvatske, Slovenije, Mađarske…, ali ove godine su to uglavnom lokalne čarde zbog situacije s virusom Kovid-19. Ovo će biti jedan lep vikend, u kojem će svi Novosađani i drugi posetioci kraj obale Dunava moći da uživaju u finoj tamburaškoj atmosferi i prvoklasnoj ribljoj čorbi, kazala je Miškovićeva.

Kako je za naš list rekla Maja Ubović iz Zrenjanina, njihov lokal „Moskva” već tradicionalno učestvuje u toj manifestaciji, stoga su i ove godine rado došli da ponude Novom Sadu svoje specijalitete. Tako kuvaju pravu vojvođansku riblju čorbu, a za porciju treba izdvojiti 300 dinara, dok pečeni šaran staje 500 dinara porcija.

Mislim da smo ispratili sve „Čarde i bande” do sad i mnogo nam se dopada, kaže posetiteljka Dušica Vasić.

Muž i ona, dodaje, žive pored Dunava, u Ribnjaku, i sve što vole su Dunav i Vojvodina, stoga su i veliki ljubitelji festivala. Sigurno ćemo probati nešto iz ponude, najverovatnije paprikaš ili pečenog šarana, kazala je naša sugrađanka.

Kuvar Dragan Grcić iz Novog Sada učestvuje sa svojom šampionskom čorbom takođe četvrti put na manifestaciji i kaže da je kuvarsku titulu stekao iskustvom, učestvujući na raznim takmičenjima u kuvanju riblje čorbe, iako je grafičar po struci.

Sarađivao sam dosta s „Ribolovačkim magazinom", pa sam imao prilike da putujem na sajmove ribolova, kada se praktično uvek organizuje takmičenje u kuvanju riblje čorbe i tu sam se izveštio, kazao je Grcić.

Kako je dodao, osvojio je dosta nagrada, stoga želi da ponudi posetiocima ono najbolje.

Supruga je donela malo vanilica i drugih domaćih kolača da se ljudi zaslade nakon dobre i ljute klope, poručio je Grcić.

Pravi letnji dan i toplo vreme upotpunili su manifestaciju jer je veliki broj naših građana požurio da vidi šta se to krčka u kazanima, a ponuda je raznolika. Tako se, osim porcije riblje čorbe za 300 dinara, može probati i kečiga, koja je najskuplja u ponudi i porcija košta 1.000 dinara, zatim deverika po 300, girice su takođe 300 dinara i slično.

Nisam nikada bila na ovom festivalu, ne bih ni sada znala da se ovde svira tamburica i jede riba, da slučajno nisam uzela flajer od jedne devojke i evo me sada ovde, veselo će naša sugrađanka Verica.

Sviđa joj se, dodaje, jer je ambijent pravi vojvođanski, uz Dunav i pogled na Srem, dok joj nozdrve golica miris ribe, a tamburice umiruju dušu.

Veliki sam ljubitelj ribe, stoga ću sigurno probati riblju čorbu, a možda uzmem i porciju neke pečene ribe koje ima u ponudi, kazala je naša sugrađanka.

Tekst i foto: I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar
Počinje festival „Čarde i bande”

Počinje festival „Čarde i bande”

05.06.2020. 21:47 21:48