overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Осмаци завршили пробу завршног испита

02.06.2020. 22:21 22:25
Пише:
Извор: Осмаци завршили пробу завршног испита  Фото: Танјуг

Према подацима из школских управа, ове године у Војовдини има безмало 13.500 ученика осмог разреда. Све њих после мале матуре, чека и упис у средњу школу, за који се бодује успех из основне школе и онај на завршном испиту.

Полагањем теста из математике осмаци су завршили пробу мале матуре. Ова проба била је специфична по томе што су prеthodnog дана, у понедељак, осмаци у својим школама добили пробне тестове из српског, односно матерњег језика и комбиновани, које су затим решавали код куће, те их решене вратили у школе, у којима су полагали пробни тест из математике.

Ово пробно тестирање пратила је и проба административног дела завршног испита, тако да су се и овогодишњи ученици завршног разреда основне школе упознали с целом процедуром која их чека на правој малој матури 17, 18. и 19. јуна.

Према подацима из школских управа, ове године у Војовдини има безмало 13.500 ученика осмог разреда. Све њих после мале матуре, чека и упис у средњу школу, за који се бодује успех из основне школе и онај на завршном испиту.Успех из основне школе мали матуранти могу да покушају да поправе одговарањем за веће оцене до краја ове недеље, док се за што бољи успех на завршном испиту могу припремати од данас до 15. јуна, на припремној настави која ће бити организована свакодневно по сат и по времена дневно.

Пре полагања завршног испита, који је обавезан за све осмаке и услов је за упис у средњу школу, ученици који желе у специјализоване гимназије и средње школе или у оваква одељења , а већ су се пријавили за њих, полагаће пријемне испите.Пријемне испите немају једино кандидати за спортска одељења у гимназијама. Они ће 8. и 9. јуна, у школе у које желе да се упишу, подносити спортску документацију.


Основци специјалци

Провера склоности за упис ученика у 7. разред за програм основног образовања ученика обдарених за математику биће 27. јуна. Истог дана  заказана је и провера компетенција за двојезичну наставу основног образовања.


Од осталих талентованих малих матураната, први ће на пријемне изаћи кандидати за балетске школе, и то од 7. до 9. јуна. Следећи су на реду кандидати за одељења у гимназијама у којима се део наставе остварује на страном језику, који ће на пријемне изаћи 8. и 9. јуна. Пријемни ће се 9. јуна одржати и за специјална математичка одељења, док је за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику и с посебним способностима за физику пријемни заказан за 10. јун.

Истог дана одржаће се и пријемни испит за нови гимназијски смер за ученике с посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности. Пријемни испит за ученике с посебним способностима за историју и географију биће одржан 11, а за ученике с посебним способностима за биологију и хемију 12. јуна.

Истог дана биће одржани пријемни испити у филолошким гимназијама и филолошким одељењима. Пријемни испит у музичким школама одржаће се од 12. до 14. јуна, док ће у уметничким школама ликовне области, пријемни испити трајати од  12. до 14. јуна.

Прелиминарни резултати пријемних испита биће објављени 16, јуна, а истог дана примаће се и жалбе.

Кончани резултати пријемног испита биће објављени до 17. јуна, то јест до почетка полагања мале матуре.

Д. Д.

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРОБА МАЛЕ МАТУРЕ Данас математика у школи

ПРОБА МАЛЕ МАТУРЕ Данас математика у школи

02.06.2020. 00:05 00:05
Шарчевић: Осмаци положили тест из поштења

Шарчевић: Осмаци положили тест из поштења

23.04.2020. 14:16 14:22
Како би могло да изгледа полагање мале матуре од куће?

Како би могло да изгледа полагање мале матуре од куће?

05.05.2020. 11:26 12:12