overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гурманлуцима у завичају тешко је одолети

01.06.2020. 11:38 11:41
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

САНАД: Због епидемије и ванредног стања традиционално дружење на Молитверном доручку у Санаду, које у завичајном севернобанатском месту приређује др Срба Петров, одржано је са нешто више од месец дана закашњења, чим су епидемиолошке мере то дозволиле.

Кашњење није утицало на добро расположење, које завичајце из Санада и дијаспоре, као и њихове пријатеље из Новог Сада, Бечеја, Сенте, Суботице, Кикинде, Зрењанина и других места држи на окупу. Уз добру трпезу и музику све је било потаман у суботу на породичном грунту др Србе Петрова, који већ три и по децније живи и ради у Новом Саду, где држи специјалистичку стоматолошку поликлинику.

- Нама Санадцима ни ковид-19 не може ништа, али испоштовали смо настале околности и епидемиолошке мере, тако да сусрет нисмо одржали у априлу, него смо дружење померили, а одзив је као никада до сада. У томе али и свим другим детаљима пребацили смо норму. После ограничења која нам је наметнула епидемија, људи су се зажелели опуштања и дружења - каже домаћин и организатор Петров.

Као мустра за завичајни скуп у Санаду, др Петрову је послужио светски чувени Молитвени доручак који приређују амерички председници у Белој кући у Вашингтону.

- Окупљамо се са жељом да се завичајни дух Санада и Баната не заборави. Дружење и добро расположење иде уз богату банатску трпезу, као и свирку тамбураша, а међу редовним учесницима је и хармоникаш Мића Јанковић, шеф Великог оркестра РТВ Војводине - напомиње Петров, који додаје да се придружила и неколицина нових пријатеља, јер се о угођајима и штимунгу радо прича између два сусрета.


Чекајући коњичке трке

Пошто домаћин Срба Петров у штали у Санаду држи касаче, који су до сада освајали бројне пехаре на домаћим па и иностраним хиподромима, на овај скуп  долазе реномирани поклоници коњарства. За недавно изабраног председника Касачког савеза Србије Жељка Вујановића из Србобрана, председника KK „Бачка” из Суботице Миодрага Загорца, др Србу Петрова и друге актуелна је била прича о почетку касачке сезоне у недељу 7. јуна на хиподрому у Суботици.

- За брзу партију на суботичком хиподрому спремна су два грла. После свих ових невоља и стрпљења да попусти коронавирус, велика радост били би нови успеси. Сви са нестрпљењем очекујемо почетак трке у недељу - каже др Срба Петров.


Молитвени доручак почиње увек у 10 сати, а по прецизно утврђеном јеловнику, који је већ две деценије скоро истоветан, уз неке мање измене, потраје у добром расположењу све до вечери. На трпези би учесницима дружења у Санаду сигурно позавидели они који се окупљају у Белој кући. Завичајним банатским гурманлуцима је тешко одолети.

Почиње мезетлуком који је права икебана: шарена димљена сланина, кулен, лиснати мокрински сир, подрхтава пихтијасти ролат од куваних језика, служе се још кромпир у чакширама, пите кромпируше и зељанице, а за салату млади лукац, ротквице, краставци и зелене љуте папричице.

Подразумева се да уз мезетлук иде домаћа кајсијевача или жестина од санадских шљива белки. Није требало дуго чекати да из великог котлића у дворишту  замирише паприкаш од срндаћа, који је на нишан дошао Слободану Надрљанском. Сви су били презадовољни укусом паприкаша, а мајстору Светозару Јованову упућен је заслужени аплауз. Распитивали су се гости за рецепт, али увек ту има и тајни које није могуће испричати. Док се паприкаш заливао вином из Бајиловог подрума из Сремских Карловаца, за заслађивање су пристигли салчићи - кифлице са пекмезом од кајсија и шљива. Друго полувреме зачинила је јагњетина са кромпиром испод сача из кухиње мајстора кулинарства Владана Суботина.

Текст и фото: М. Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар