Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gurmanlucima u zavičaju teško je odoleti

01.06.2020. 11:38 11:41
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SANAD: Zbog epidemije i vanrednog stanja tradicionalno druženje na Molitvernom doručku u Sanadu, koje u zavičajnom severnobanatskom mestu priređuje dr Srba Petrov, održano je sa nešto više od mesec dana zakašnjenja, čim su epidemiološke mere to dozvolile.

Kašnjenje nije uticalo na dobro raspoloženje, koje zavičajce iz Sanada i dijaspore, kao i njihove prijatelje iz Novog Sada, Bečeja, Sente, Subotice, Kikinde, Zrenjanina i drugih mesta drži na okupu. Uz dobru trpezu i muziku sve je bilo potaman u subotu na porodičnom gruntu dr Srbe Petrova, koji već tri i po decnije živi i radi u Novom Sadu, gde drži specijalističku stomatološku polikliniku.

- Nama Sanadcima ni kovid-19 ne može ništa, ali ispoštovali smo nastale okolnosti i epidemiološke mere, tako da susret nismo održali u aprilu, nego smo druženje pomerili, a odziv je kao nikada do sada. U tome ali i svim drugim detaljima prebacili smo normu. Posle ograničenja koja nam je nametnula epidemija, ljudi su se zaželeli opuštanja i druženja - kaže domaćin i organizator Petrov.

Kao mustra za zavičajni skup u Sanadu, dr Petrovu je poslužio svetski čuveni Molitveni doručak koji priređuju američki predsednici u Beloj kući u Vašingtonu.

- Okupljamo se sa željom da se zavičajni duh Sanada i Banata ne zaboravi. Druženje i dobro raspoloženje ide uz bogatu banatsku trpezu, kao i svirku tamburaša, a među redovnim učesnicima je i harmonikaš Mića Janković, šef Velikog orkestra RTV Vojvodine - napominje Petrov, koji dodaje da se pridružila i nekolicina novih prijatelja, jer se o ugođajima i štimungu rado priča između dva susreta.


Čekajući konjičke trke

Pošto domaćin Srba Petrov u štali u Sanadu drži kasače, koji su do sada osvajali brojne pehare na domaćim pa i inostranim hipodromima, na ovaj skup  dolaze renomirani poklonici konjarstva. Za nedavno izabranog predsednika Kasačkog saveza Srbije Željka Vujanovića iz Srbobrana, predsednika KK „Bačka” iz Subotice Miodraga Zagorca, dr Srbu Petrova i druge aktuelna je bila priča o početku kasačke sezone u nedelju 7. juna na hipodromu u Subotici.

- Za brzu partiju na subotičkom hipodromu spremna su dva grla. Posle svih ovih nevolja i strpljenja da popusti koronavirus, velika radost bili bi novi uspesi. Svi sa nestrpljenjem očekujemo početak trke u nedelju - kaže dr Srba Petrov.


Molitveni doručak počinje uvek u 10 sati, a po precizno utvrđenom jelovniku, koji je već dve decenije skoro istovetan, uz neke manje izmene, potraje u dobrom raspoloženju sve do večeri. Na trpezi bi učesnicima druženja u Sanadu sigurno pozavideli oni koji se okupljaju u Beloj kući. Zavičajnim banatskim gurmanlucima je teško odoleti.

Počinje mezetlukom koji je prava ikebana: šarena dimljena slanina, kulen, lisnati mokrinski sir, podrhtava pihtijasti rolat od kuvanih jezika, služe se još krompir u čakširama, pite krompiruše i zeljanice, a za salatu mladi lukac, rotkvice, krastavci i zelene ljute papričice.

Podrazumeva se da uz mezetluk ide domaća kajsijevača ili žestina od sanadskih šljiva belki. Nije trebalo dugo čekati da iz velikog kotlića u dvorištu  zamiriše paprikaš od srndaća, koji je na nišan došao Slobodanu Nadrljanskom. Svi su bili prezadovoljni ukusom paprikaša, a majstoru Svetozaru Jovanovu upućen je zasluženi aplauz. Raspitivali su se gosti za recept, ali uvek tu ima i tajni koje nije moguće ispričati. Dok se paprikaš zalivao vinom iz Bajilovog podruma iz Sremskih Karlovaca, za zaslađivanje su pristigli salčići - kiflice sa pekmezom od kajsija i šljiva. Drugo poluvreme začinila je jagnjetina sa krompirom ispod sača iz kuhinje majstora kulinarstva Vladana Subotina.

Tekst i foto: M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar