ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – Лиманска пијаца: Стигле лубенице и диње
Иако је јуче био понедељак, продавци на Лиманској пијаци су се потрудили око своје понуде, поготово када је у питању воће и поврће које је у највећој мери привлачило суграђане које је екипа „Дневника” затекла тамо.
Некима је оно скупо, некима није, а има и оних који не маре за цене док је квалитет добар. Новосађани с којима смо јуче разговарали су углавном били задовољни квалитетом воћа и поврћа, а и срећни јер се након пандемије коронавируса полако све враћа у нормалу. Тако је један продавац поврћа, који је желео да остане анониман, за наш лист навео да људи долазе редовно, али да му се чини да их је било више док су постојала ограничења и забране. Како год било, он је нагласио да се бољитак примећује те да је само важно да могу да раде.
Новосађанин и продавац поврћа Перица Ђурковић је истакао да се на Лиманској пијаци у највећој мери продаје воће и поврће које је, због времена, а и ситуације с коронавирусом, тешко узгојити те захтева много рада, приреме и заливања. Ипак, он је навео да су суграђани задовољни квалитетом воћа и поврћа на тој пијаци те да то доказују велике гужве викендом.
– Задовољство квалитетом можемо видети по томе што се Новосађани враћају на ову пијацу и поново купују – казао је Ђурковић. – Било је тешко током коронавируса, али, ево, полако се све враћа у нормалу. Током периода када је вирус харао, сви смо много изгубили, што се сада не може надокнадити, али важно је да иде набоље.
На Лиманској пијаци највише се шарени воће и поврће које продавци на тој тржници одржавају свежим. Банане, које се купују током целе године, сада стају од 100 до 120 динара, док килограм лимуна кошта 320. На тезгама се жуте и крушке, за чији килограм је потребно издвојити око 350 динара, а свеже трешње стају 300 динара. Новосађани на Лиманској пијаци могу купити килограм naranyi за 130 до 150 динара, брескве за 400, док је за килограм тек пристиглих кајсија потребно издвојити од 350 до 500. Јагоде, које су у последње време све љутиле својом високом ценом, сада се могу купити за 150 до 180 динара те се самим тим и продају у већим количинама него када је килограм коштао 400 динара. Осим кајсија, бресака и трешања, пристигле су, углавном из Грчке, и лубенице, за чији килограм је потребно издвојити 200 динара, а неколико тезги красе и диње, које коштају 300.
Када је у питању поврће, понуда је разноврсна те суграђанима није увек лако да изаберу тезгу на којој желе да пазаре. Цене су углавном сличне те је за килограм тиквица потребно издвојити од 100 до 130 динара, за шаргарепе од 80 до 100, док килограм краставаца стаје око 120. Зелену салату Новосађани могу купити за око 50 динара комад, као и пушлу младог лука и ротквица, док купус кошта 70 динара килограм. Многима сада омиљени млади кромпир стаје 100 динара, а килограм паприка се може купити за 150, али и за 300. На неким тезгама се може пазарити комад карфиола за 50 динара, док patliyan кошта 250. Килограм парадајза на Лиманској пијаци стаје око 200 динара, а на појединим тезгама се са стране продаје и онај лошијег квалитета за 120. За главицу белог лука је потребно издвојити 30 динара, а сада се у већим количинама купује тек пристигли грашак, чији килограм кошта 250 динара, као и млада боранија по истој цени.
Купци који су се упутили ка тој пијаци знају да се тамо може пронаћи и сјајна домаћа штрудла с маком или орасима, за коју је потребно издвојити 300 динара. Јаја се продају по осам до 15 динара комад, а постоји и велики избор домаће тестенине. Килограм ораха кошта око 450 динара, а цена килограма мака варира од 600 до 800. За килограм ливадског меда је потребно издвојити око 480 динара, док сада популарни сируп од зове стаје 250. Могуће је пронаћи и домаћи сок од парадајза, чији литар кошта 150 динара.
У посебном делу за домаће млечне производе и месо јуче је била гужва, а сазнали смо да килограм сира за пите кошта око 300 динара, док подливени сир у кришкама стаје 350. За килограм милерама је потребно издвојити 600 динара, за роловани сир 700, а килограм траписта на тој пијаци кошта 600. Што се тиче пилећег меса, цело пиле кошта око 300 динара килограм, а килограм пилећег филеа око 600 динара. На тој пијаци се може купити и килограм пилећих батака без костију за 400 динара, с костима за 500, док килограм пилећих крилаца кошта 300 динара.
Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић
АНКЕТА
КОЛИКО ЧЕСТО ПАЗАРИТЕ НА ЛИМАНСКОЈ ПИЈАЦИ?
Ивана Бугарски, академски сликар:
– Не идем на пијацу баш сваки дан, углавном на свака два или три дана одем јер ми није потребно много. Чешће одем на Рибљу пијацу јер ми је ближе, а и за време ванредног стања сам тамо куповала, а данас сам се задесила овде. Произвођачима и продавцима је воће и поврће јефтино и мала им је зарада, а нама купцима је оно скупо.
Јелисавка Јагодић, пензионерка:
– Све је неквалитетно и скупо. Иако цене падају, тешко је приуштити свеже воће и поврће. Не идем викендом на пијацу, да избегнем гужву, мања је радним данима. За време ванредног стања сам куповала у маркетима, али ништа није исто као раније. Некад, када огулите краставац, цела кућа је мирисала, али више то није тако.
Зоран Петровић, машиниста:
– На Лимаској пијаци сам последњи пут био у децембру. Живим и радим у иностранству, али пијацу обавезно посетим кад се вратим у Србију. Цена је прихватљива, а квалитет је добар, јагоде су фантастичне. Разлика између воћа и поврћа овде и у Немачкој је огромна. Имам осећај да воће тамо нема ни мирис ни укус, битан им је само квантитет.
Душка Стевовић, пензионерка:
– Свакодневно купујем воће и поврће на Лиманској пијаци, а за време ванредног стања сам куповала у пиљари. Сматрам да квалитет производа купац бира. Уколико желите да приуштите себи нешто квалитетније, платићете више. Радије купим мању количину нечега квалитетног, него да бирам јефтино а да нема укус и мирис.
Стефан Миљевић, студент:
– Купујем воће и поврће на пијаци, али и у маркету. Тренутно купујем јагоде и трешње, али ми требају и парадајз и краставци. Обично идем једном недељно на пијацу, мада, када немам времена или сам даље од пијаце, купим шта мије потребно у маркету. Цене су уобичајене, а некад је у маркету и јефтиније, мада је на пијаци све укусије.
Неранџа Батез, пензионерка:
– Најчешће купујем кромпир, зелену салату, шаргарепу. Млади кромпир још нисам пробала, стари је још увек добар. Живим близу Лиманске пијаце, а не купујем много ођедном, па углавном дођем једном дневно. Све је скупље него што је било пре ванредног стања, али мора се јести здраво па пристастајемо на више цене.
Д. Андулајевић
Фото: Кристина Ивковић Ивандекић