broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Окучанима нису само мајице, већ и венац са ЗДС, Милановић напустио обележавање "Бљеска"

01.05.2020. 15:10 17:14
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ЗАГРЕБ: У Окучанима на данашњем обележавању годишњице хрватске војно-полицијске акције Бљесак, нису биле само мајице са грбом ХОС-а, чији је симбол “за дом спремни”, већ и венац са тим усташким поздравом.

Загребачки портал Индеџ, објавио је фотографије венца на чијим је тракама у три боје исписано “за дом спремни” и ХОС и ХСП.

Хрватски председник Зоран Милановић је напустио Окучане због инцидента са усташким покличем, а портал Индеџ пише да тамо нису биле само две особе у мајицама са тим натписом, већ и венац који је положио неко из протокола.

Милановић напустио обележавање Бљеска због усташког поздрава

Хрватски председник Зоран Милановић напустио је данас обележавање годишњице војно-политицијске акције Бљесак у Окучанима, након што је један од присутних истакао мајицу са усташким покличом "за дом спремни". 

Премијер Андреј Пленковић и председник парламента Гордан Јандроковић су остали на манифестацији, а Миланових каже да су они то морали, пренели су хрватски медији. 

Упитан је ли разговарао с премијером о томе, Милановић је казао: 

"Јесам. Он је слегнуо раменима. Имам разумевања за премијера, али поздраву ''за дом спремни'' овде није место", казао је председник Хрватске. 

"Ја у томе не желим да учествујем. То је намерна провокација, сматрам то гажењем жртава и сећања на овај догађај. Убудуће где год буде оваква ситуација, ја у томе нећу учествовати", рекао је Милановић по напуштању догађаја. 

Програмом је било предвиђено да Милановић са Пленковићем И Јандроковићем положи заједнички венац. 

Сам програм обележавања почео је интонирањем химне Републике Хрватске "Лијепа наша домовино", пренели су хрватски медији. 

Милановић је казао  да су prеthodno договорени сви протоколи данашњег обележавања, али да на истицање усташких симбола нису пристали. 

Пленковић и Јандроковић оплели по Милановићу

Премијер Андреј Пленовић и председнк парламента Гордан Јандроковић изјавили су да није добро што је председник Хрватске Зоран Милановић напустио комеморацију у Окучанима због инцидента са усташким покличем и оптужили га да за то сам сноси одговорност, јер недавном изјавом у Јасеновцу, да плочу ХОС-а треба бацити, сам покренуо идеолошке спорове.

Недавна изјава Милановића у Јасеновцу да спомен плочу ХОС-а, на којој је уклесан грб са усташким покличом “за дом спремни”, која из јасеновачког спомен парка, након оштрих вишемесечних противљења представника жртава, измештена у оближњу Новску, треба уклонити и бацити је негде.

Та Милановићева изјава изазвала је бурне реакције хрватске деснице. 

Милановић је рекао и да они који су се борили под симболом Павелићеве НДХ, у домовинском рату нису се борили за Хрватску, већ за оживљавање усташтва.

Коментаришући данашњи инцидент у Окучанима, Пленковић је рекао да је схватио да је Милановић напустио церемонију и да је са њим поразговарао “минут”.

"Њему је очито неко јавио да неки од учесника има мајицу с грбом ХОС-а, то је његова одлука...Виђели сте да је пре неколико дана у Јасеновцу за ону плочу која више није тамо, а која је премештена, рекао да треба бацити. Никада од било кога од нас овде нећете чути да плочу с именима бранитеља који су погинули за Хрватску треба бацити", рекао је Пленковић.

Премијер тврди да “наравно нико није знао да ће доћи с тим мајицама”.

“Сви који су дали живот за Хрватску имају моје поштовање, па тако и припадници ХОС-а", јасан је Пленковић.

Сматра да одлазак Милановића није добар, јер се на тај начин праве разлике, а ту су, каже, дошли као представници институција.

Ако су усташи симболи и поклич “за дом спремни” постали уобичајена појава у Хрватској, Пленковић тврди да се његова влада, како каже, јасно одредила око поклича ЗДС. 

"Веће које смо основали за суочавање с прошлошчу је изнедрило документ који врло прецизно идетификовао тренутке у којима се нека обележја која су кориштена у Домовинском рату, а то су комеморације и тренуци у којима се присећамо жртава", навео је Пленковић, пренела је загребачка Н1 тв.

Jandrokković је изразио жаљење због данашњег инцидента и одласка Милановића, што је оценио непримереним.

А онда је, као и Пленковић, подсетио да је Милановић својом изјавом у Јасеновцу , како је рекао, “поновно је отворио иделошке спорове”.

“Овде смо дужни показати поштовање према бранитељима, није коректно ни фер преносити одговорност на организатора. Разлике чувајмо за нека друга места. Он је ничим изазван у Јасеновцу непримерено говорио о бранитељима. Не знам зашто има потребу отварати идеолошке спорове које смо имали у прошлости”, рекао је Јандроковић.

Сматра да је, како каже, одговорност на председнику Републике. 

“За мене је то чињеница”, закључио је Јандроковић.

Јутарњи: Милановић поступио исправно

Председник Зоран Милановић исправно је поступио када је због усташког поклича "за дом спремни" напустио комеморацију у Окучанима, али је жалосно то што ће због неколико разбојника и провокатора, истински важна ослободилачка акција као што је Бљесак, данима повезивати с усташоносталгичарима, пише Јутарњи лист.

У коментару поводом одласка Милановића из Окучана због кршења протокола појавом натписа "за дом спремни", аутор Роберт Барјуши констатује да се то што се догодило могло и очекивати.

Као што је очигледно, каже, да ће се слични или још ружнији инциденти дешавати и на будућим догађајима на којима ће учествовати Зоран Милановић, легално изабрани председник Републике Хрватске.

Барјуши пише да је ХОС-ов усташки поклич "за дом спремни" де фацто легализован у Хрватској, упркос ставу Уставног суда да је то поздрав из тоталитарног режима којим се манифестују мржња и расизам. 

Па ипак, указује аутор, често се дешава да нижи судови не поштују Уставни суд и ослобађају усташоиде који узвикују ЗДС или споменути поклич носе на мајицама.

Пример је, наводе, прошлогодишња пресуда судије из Слуња, који је закључио да Марко Перковић Томпсон не угрожава јавни ред нити подстиче на мржњу и нетрпељивост док узвикује "за дом спремни", када на концертима пева Чавоглаве.

"Уосталом, није ли пре неколико дана и министар бранитеља Томо Медвед из петних жила бранио право некадашњих припадника ХОС-а да и у околини усташког губилишта Јасеновац, јавно користе поклич ''за дом спремни? Ако нас служи памћење, премијер Андреј Пленковић потом није упозорио подређеног министра да је неприхватљиво бранити поздрав који је корићен искључиво у једној квислиншкој квазидржави", пише Барјуши.

Додик: Исправан чин Милановића

ГРАДИШКА: Члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Градишци на обележавању 25 године од страдања и егзодуса српског народа из западне Славоније, да су Срби највећи страдалници прошлог века и да акција хрватске војске "Бљесак" никада не сме бити заборављена.

Заветујемо се да ћемо бранити слободу српског народа. Само тамо где имамо државу можено говорити о очуавњу српског народа, поручио је Додик и додао да је важно јачати Републику Српску, пренео је РТРС.

Додик је рекао да је исправно то што је председник Републике Хрватске Зоран Милановић напустио обележавање годишњице војне акције "Бљесак" у Окучанима због истицања поздрава "За дом спремни".

То је добар пут и показатељ да односи у значајној мери почињу да се нормализују, оценио је Додик и додао да верује да ће Хрватска, као и Срби у целини, направити неки мирољубиви концепт коегзистенције где, како је рекао, неће бити сукоба.

Додик је, како преносе Vijеsti.ba, у изјави новинарима у Градишци рекао да Срби морају имати културу сећања на своје страдале.

Не долазимо овде да се заветујемо на освету, већ да изразимо сећање на страдале и да се посветимо миру, рекао је Додик и навео да ће РС уважавати сваког ко њу уважава и да ће бранити своје интересе.

Српско-хрватски односи у историји су јако тешки. То показује чињеница да десетак километара одавде хрватска страна слави победу, а ми овде комеморацију. И тако по правилу, ако додате и Бошњаке, онда је сва наша историја везана за то да једни обележавају победе, а други комеморације, закључио је Додик.

Нуић: Нико није приведен због натписа "за дом спремни"

Полиција је разговарала данас да двојицом учесника комеморације у Окучанима, који су на себи имали мајице са усташким поздравом "за дом спремни", али их није привела. 

Портпаролка Бродско-посавсеке Полицијске управе Ката Нуић је рекла за загребачку Н1 тв да су они уведени у полицијску станицу зато што је падала киша.

Н1 незванично сазнаје да полиција утврдила да у Окучанима није било ремећења јавног реда и мира.

Вероватно, наводи се, полиција неће даље ни поступати јер су амблеме на мајицама имале две особе из регистрованог удружења јединице која је проистекла из домовинског рата.

Иначе, једна од две особе са спорниим усташким поздравом "за дом спремни" је председник Удружења специјалне полиције Зоран Марас. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Годишњица егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак"

Годишњица егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак"

01.05.2020. 14:47 15:03