clear sky
3°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Отпуст са једним негативним тестом, други после 14 дана

20.04.2020. 16:29 17:02
Пише:
Фото: Дневник /Б. Лучић/Др Весна Туркулов

БЕОГРАД: „Оболели од корона вируса се сада отпуштају кући у изолацију већ након једног негативног теста, где чекају други тест после две недеље, изјавила је данас директорка Инфективне клинике Клиничког центра Војводине Весна Туркулов.

Упитана зашто је промењен критријум за отпуст пацијената из болнице, па се сада отпуштају са једним негативним тестом, уместо са два у размаку од 48 сати, она је рекла да је то зато што може да се деси да један тест буде негативан, а следећи позитиван.



"То, ипак, не значи да је пацијент још увек болестан, јер је реч о траговима нуклеинске киселине".



Каже да свакако пацијенти сада одлазе у кућну излацију и да после две недеље имају контролу, односно други тест, тако да више нема понављања два теста.



"Сада смо одлучили да је боље после једног негативног теста, ако су клинички добро, да иду на кућно лечење у изолацију и тек после две недље од отпуста из болнице да понове тест, као и да се сматра много бољим да то ураде пре него што се врате на посао и свакодневне активности", рекла је она и додала да је разлика само у томе што је померено друго тестирање у односу на прво.



Подсећа да је крај прве или почетак друге недеље од болести критичан период када могу да се догоде компликације.

 

Донор плазме тек три недеље после негативног теста

Туркулов је истакла да донори крвне плазме у терапијске сврхе могу бити они који су прележали ковид инфекцију - три недеље од негативног теста.



Туркулов је, на питање будући да расте број особа излечених у Србији колико се пријавило да донира плазму ради лечења оболелих, рекла да су управо ти отпуштени пацијенти који након одређеног времена на основу ставрања антитела могу бити донатори плазме.



"ПЦР тестови су златни стандард за потврду, али тестови морају корелирати са клиничком сликом И параметрима прегледа. Серолошки тестови говоре о антителима који се појављују у одређеном времену инфекције, а за то је потребно да прође оређени период од појаве”, нагласила је она.



Лекари су, каже, често суочени са питањима породице пацијената да ли могу бити донатори И нагласила да мора да прође одређени период, од око три ендеље од негативног теста, под условом да се пацијент опоравио И да нема другу болест која би га искључила као даваоца.



“Мора да постоји И одређени критеријум код примаоца. Није свако кандидат да прими плазму. То могу бити пацијенти са средње тешком сликом. Највоље да прође две недеље од почетка болести, а сувсисе касно би било после месец дана“, казала је она. Подсетила је да је њена установа имала првог пацијента који је управо у периоду да буде донор плазме.



Рекла је да се врши анкетирање и да се мора одређивати титар антитела, јер она морају бити у довољном броју за примену у терапијске сврхе.

Још непознато колико се Ковид-19 задржава у води

„Након што су трагови вируса корона пронађени у Паризу у води која се користи за прање улица и наводњавање градског зеленила, директорка Инфективне клинике КЦВ Весна Туркулов каже да епидемиолозима још није познато колико се нови вирус задржава у води.



“Као што већ знамо, вирус корона је нови инфективни агенс за који још увек немамо поуздани податак колико може да се одржи у одређеним материјалима и срединама, па тако и у води”, рекла је Туркулов одговарајући на питања медија, након сазнања у Паризу, да ли се Ковид-19 може преносити водом и колико се у њој задржава.



Истиче да ни епидемиолози, а ни други стручњаци који се тиме баве, не могу са великом тачношћу да дају податак колико се вирус Ковид19 може задржати у води.

Аутор:
Пошаљите коментар
Докторка Туркулов: За нас лекаре велики је пораз кад пацијент премине

Докторка Туркулов: За нас лекаре велики је пораз кад пацијент премине

20.03.2020. 20:44 21:04