clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Драго ми је што је Кон остао, свештенике нећемо хапсити

14.04.2020. 19:54 20:40
Пише:
Фото: Танјуг (видео)

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је велики губитак и за српску медицину и за земљу смрт др Миодрага Лазића из Ниша.

Он је такође изјавио да му је драго и да је веома важно што је епидемиолог Предраг Кон остао у Кризном штабу за борбу против вируса корона.



"Драго ми је да је он остао са свима нама. Он де факто води ову причу. Реч је о дивном човеку", рекао је Вучић за РТС.



Председник је додао и да је Кон употребио благу реч када је, раније данас, говорио о онима који њега (Кона) за нешто оптужују.



Кон је раније данас изјавио да је размишљао да оде са чела тима епидемиолога, јер је ниво безобразлука и неоснованих критика прешао границу допуштеног, а одустао је, каже од повлачења након разговора са председником Вучићем.

Крив директор ГЦ Ниш, али и деца корисника дома

Вучић је изјавио да је за то што је корона ушла у Геронтолошки центар Ниш крив директор те установе, али и деца корисника тог дома, која су инсистирала да уђу унутра.



"Богу се молимо да код тих људи буде више оних асимптоматских и оних са лаком клиничком сликом и да не дође до тешке слике. Кривац је директор, али није једини и деца тих људи су крива која су инсистирала да уђу у унутра. Кажу - 'неће моја мајка и отац да умру од короне, већ ЗАТО што неће да виде своју децу'", рекао је Вучић гостујући на РТС.



Упозорава да ће од короне умрети много ако се тако буду понашали.



"Говорили су за мене ''пусти будалу, не зна шта прича''. Молим људе да нам помогну по том питању", поручио је Вучић.



Вучић је рекао да је данас у Италији умрло чак 610 људи, а укупно 22.000 људи и упутио саучешће народу Италије, Шапаније, Француске, Немачке, САД и свим другим земљама које имају велики број умрлих.



Истиче да је корона вирус, како каже Предраг Кон, наш непријатељ, а не онај ко покушава да се бори против виурса и помогне народу и спасе животе људи и да то људи треба да схвате.

Исток, југ и југоисток Србије постају право жариште

Председник Вучић је додао да исток, југ и југоисток Србије постају право жариште корона вируса, те да су управо то крајеви у које су стигли људи, који су из иностранства ушли у Србију од 13. до 15. марта.



Вучић је, у Дневнику РТС-а, казао да ако се погледа мапа Србије, у последња три дана је 29,6 одсто тестираних из Геронтолошког центра у Нишу позитивно на корону, а слично је у још неколико општина од Алексинца, преко Ћуприје где је и даље најтеже, у Свилајнцу је било и смртног случаја, а такође је тешко и када се иде ка Прокупљу, Куршумлији ка Лесковцу.



Указао је да су источни део расинског округа, Ћићевац, Крушевац постали жариште.



Вучић је казао да и Пожаревац постаје велика мука, где се диви лекарима који огроман посао раде.



„По овоме видите тачно делове земље у који су дошли људи из Италије и Швајцарске“, објаснио је он подвукавши да су исток, југ и југоисток Србије постали право жариште.



Указао је да је то због непажње, јер су људи мислили да се неће ништа догодити.



Према његовим речима неупоредиво боље је на западу и у централној Србији.



„Ствари су под контролом у Крагујевцу, све више у Чачку, Краљеву, у Моравичком округу још имамо проблеме, али ту су ствари добрим делом под контролом. У Београду смо успели да постигнемо одређене резултате али није довољно“, казао је Вучић.



Подвукао је да су ковид болнице препуне, наводећи као пример нову зграду Клиничког центра у Нишу, где има 700 кревета, а само првог дана је напуњено 100.



„Када дође до 600, ми немамо више болница у Нишу, као што немамо више ни у Београду, и већ тражимо 9. и 10. болницу за ковид пацијенте“, рекао је он.



Истакао је да наша земља тестира људе не желећи никога да вара, пријављује реалан број заражених и жртава корона вируса, за разлику од неких других земаља.

Замолио сам Сија за додатну помоћ

Вучић је изјавио да је замолио председника Кине Си Ђинпинга за додатну помоћ и да је добио уверавање да ће он ту молбу размотрити.



То је, каже, веома важно, јер још траје борба и што више људи тестирамо, то се региструје више оболелих, а ми, истиче председник, за разлику од неких земаља, излазимо са реалним бројевима оболелих и преминулих.



Вучић је за РТС рекао да је током данашњег телефонског разговора замолио Сија да дозволе Србији да купи још медицинских апарата, не зато што су нам потребни, већ зато што жели да буде сигуран да ће Србија имати довољно апарата, уколико затреба.



Он је рекао да је Кини и Сију пренео огромну захвалност, истичући да је први пут са њим разговарао телефоном што је велика част за председника бројчано мале земље.



"Он је говорио све најлепше о Србији, ја сам га замолио да дозволе да купимо још медицинских апарата, не зато што нам недостају у овом тренутку, већ зато што ја желим да будем сигуран", рекао је Вучић.



Он је рекао да је данас и докторима Предрагу Кону и Дарији Кисић Тепавчевић рекао да ће држава да уради оно што је њена дужност, макар морали "нешто и да роде".



"Све државе се ангажују, тајне службе се ангажују, сви узимају опрему на све могуће начине", рекао је Вучић.



Он је истакао да је добио уверавање кинеског председника да ће размотрити његову молбу.



"Очекујем у кратком периоду да нешто што би могло у будућности да нам се догоди, ако све крене по злу, ако крене најгоре, али не мислим да ће тако бити, јер уз сву забринутост, сам и оптимистичан... И да све крене најгоре, ми морамо да имамо све, јер код нас не сме да се догоди...", рекао је Вучић.

Полицијски час од петка у 17.00 до уторка у 5 ујутру

„Полицијски час овог викенда биће највероватније од петка у 17.00 часова до уторка у 5.00 сату ујутру, потврдио је вечерас председник Вучић.



Циљ ове мере је смањење ширења корона вируса.



Вучић је, поводом захтева Синода СПЦ да се прекине полицијски час на пет сати ради присуства грађана васкршњој литургији, рекао да га је изненадио тај став и да је имао другачији договор с патријархом Иринејом.



Покушаће и сутра, каже, да још једном разговара с патријархом.



Свакако ћемо послушати став струке, а свештенике наравно нећемо хапсити, рекао је председник.

Родитељи са децом са аутизмом излазиће у било које доба дана

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће родитељи који имају децу са аутизмом моћи да излазе у било које време.

Вучић је за РТС објаснио да је првобитно предложено да им се омогући да излазе у шетњу од 18.00 до 20.00 цасова, али да ће то ипак бити другачије решено и биће им омогућено да излазе у било које доба дана, али ће родитељи о томе водити рачуна.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић са Сијем: Председник Kине потврдио долазак у Србију

Вучић са Сијем: Председник Kине потврдио долазак у Србију

14.04.2020. 15:26 15:38