broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Настава на даљину од вртића до факултета

10.04.2020. 12:29 12:31
Пише:
Извор: РТС

Збор ванредног стања, изазваног корона вирусом, у нашој земљи затворени су вртићи, основне и средње школе, те високошколске установе и организована је настава на даљину.

Оперативни план Министарства уважава велики број различитих програма наставе и учења у свим разредима основне и средње школе, а фокус је на организованом учењу на даљину, које доприноси реализацији програмских садржаја општеобразовних предмета и стручних предмета с највећим фондом часова.

Од понедељка, 30. марта, сваког радног дана од 7.30 до 8 часова на Другом каналу Радио Телевизије Србије емитује се и програм намењен предшколском узрасту. У оквиру њега приказује се серијал “На слово, на слово”, као и серије “Овако вас видимо“ и “Плава птица“. Биће емитовано и више од 30 видео материјала које је ресорно министарство израдило у сарадњи с партнерима у оквиру пројеката ”Вртићи без граница“, а у оквиру новог Програма предшколског васпитања и образовања “Године узлета“. Поред тога, зависно од општине до општине, предшколске установе организовале су и рад васпитачица на даљину.

Основно образовање и васпитање на даљину на српском језику кренуло је раније, а у оквиру њега емитовање часова почело је 17. марта у осам часова на каналу РТС 3, са по два часа за ученике од првог до седмог разреда и три часа за ученике осмог разреда. Од 23. марта ученицима нижих разреда број часова повећан је на три, а почело је емитовање на РТС 2. За ученике петог, шестог и седмог разреда на каналу РТС 3 емитовано је по три , а за осмаке по четири часа. Часови на РТС-у емитују се шест дана у недељи, то јест радним данима и суботом.

Осим часова, снимљене су и емитоване 42 краће видео поруке, међу којима су поруке психолога ученицима и родитељима, вежбе за наставу физичког и здравственог васпитања, као и филмови креативних колажа за активности код куће, за први циклус образовања и васпитања.

За гимназије и средње стручне школе укупно је снимљено 426 часова, од којих је до сада емитовано 140. За дуално образовање укупно је снимљен 121 час.

Музичке школе “Лисински“, “Станковић“ и “Ђорђевић“ снимиле су 20 клипова с наставним јединицама теоретских предмета, а образовни садржаји објављени су на Јутјуб каналу и на сајтовима школа.

Министарство просвете науке и технолошког развоја је, осим посебно припремљеног и адаптираног образовног садржаја за ученике који се емитује на Јавном сервису РТС-а, реализовало образовно-васпитне активности и кроз различите канале и облике комуникације.

Успостављено је веб-место https://www.rasporednastave.gov.rs/ на коме је могуће погледати распоред часова, успостављен репозиторијума образовних видео-садржаја за ученике основних и средњих школа на платформи РТС Планета, као и национална платформа за онлајн учење Моја школа https://www.mojaskola.gov.rs/.

Поред тога, обезбеђен је бесплатан приступ веб местима https://mojaskola.rtsplaneta.rs/, https://www.rasporednastave.gov.rs/ и https://www.mojaskola.gov.rs/, а надограђене су и проширене функционалности за формативно праћење и вредновање ученика у есДневнику. Од 2. априла родитељима је омогућено да кроз родитељски модул (https://moj.esdnevnik.rs/) прате све формативне оцене ученика.

Наставу на даљину организовали су и сви универзитети, а у складу с техничким и кадровским могућностима и сви припадајући факултети. За сада, на факултетима су отказани испитни рокови и док надлежни још размишљају како да овај проблем превазиђу студентске организације , пре свих Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) упутила је допис Министарству просвете, у коме предлажу да се након укидања ванредног стања организује већи број испитних рокова за студенте, уведе “репрограм” школарина, али и да се коригује број бодова потребних за упис у наредну школску годину.

У циљу остваривања права свих ученика на образовање Министарству просвете, науке и технилошког развоја у сарадњи за Националним саветима националних мањина, националним и локалним/мањинским медијима организовало је припрему, снимање и емитовање часова на осам језика националних мањина, на којима се целокупна настава изводи.


Обезбеђени преводи

У сарадњи с Покрајинским секретаријатом за обрзовање, управу, националне мањине, националне заједнице, обезбеђени су и преводи свих дописа који се шаљу школама везано за наставу на даљину. Сви документи, линкови снимака и све важне информације везано за наставу на даљину на свих осам језика националних мањина доступни су на сајту https://www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-manjine.php.


- У нормалним условима ученици који се школују на неком од мањинских језика имају као обавезан предмет српски као нематерњи језик-каже државна секретарка у Министарству просвете Ана Марија Вичек. - Сада, у ванредним условима ти часови се не снимају, него ови ученици, у складу с препорукама својих наставника, на РТС-у прате одговарајуће часове српског језика за већинску популацију.

По речима Ане Марије Вичек, до сада је снимљено на мађарском 207 часова, међу којима има и часова за средњошколске смерове у систему дуалног образовања, а са сајта Националног савета ове националне мањине наставници могу да преузимају дигиталне садржаје намењене наставницима у земљи матици. На албанском је снимљено 246 часова, на босанском 155, на бугарском, истина само пет, али ђаци који се образују на овом језику прате часове који се емитују у Бугарској, а одговарају плану и програму наставе и учења у нашој земљи.На хрватском је снимљено 46 часова, на румунском 32, русинском 24 и на словачком 106 часова.

Ови часови се емитују на медијима са националном покривеношћу РТС Планета, РТВ 2 , где се емитују четири дана у недељи, као и на локалним телевизијама мањинских медија.

- Ученици завршних разреда основне школе, који се школују на мањинским језицима могу на Јутјуб каналу РТВ да изаберу језик на којем ће им бити титловани часови свих предмета који се полажу на завршном испиту. Ово не важи једино за часове српског језика, пошто уместо њега, ови ученици на завршном испиту полажу језик на којем слушају наставу.

Д. Девечерски

Аутор:
Пошаљите коментар