clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Немачки стручњаци: Вакцина је једино решење

09.04.2020. 19:36 19:39
Пише:
Извор: pixabay.com

БЕРЛИН: Вакцина је једино решење против пандемије корона вируса. Док не буде вакцине, живот неће бити нормалан, каже професор Андреј Трампуз, директор лабораторије за истраживање инфективних болести на државном медицинском универзитету "Шарите" у Берлину, једној од највећих универзитетских болница у Европи.

Он је за Радио слободна Европа (РСЕ) рекао да је заражено мање од једног процента светског становништва, што значи да не постоји колективни имунитет.
 
"Моћи ће да се иде на посао или окупља у мањим групама, али већих догађаја ове године неће бити. И ови мањи скупови ће вероватно бити или са маскама или са дистанцом. До краја ове године мораћемо бити врло опрезни и то неће бити нормалан живот", сматра доктор Трампуз.
 
Према његовим речима, у овој пандемији су научене лекције, па ће се свет боље припремити за следећу која ће, како је рекао, "сигурно доћи".
 
Трампуз је додао да још ниједна земља, осим Италије, није на врхунцу пандемије.
 
“Она је изгледа стигла до врха и онда треба још две-три седмице да може полако да се размишља о почетку нормалног живота. Све друге државе осим Норвешке, имају вероватно још две недеље да дођу врхунца, до нивоа на којем је сада Италија,” рекао је Трампуз.
 
“То значи да ће бити још горе, па су због тога неопходне још интензивније мере као би се смањио пренос вируса у популацији. Видимо нове инфекције сваки дан, тако да ће две недеље касније бити више пацијената у болницама и десет одсто оних којима је потребна интензивна терапија. То значи да ће бити врло напето још сигурно месец дана,” нагласио је Трампуз.
 
На питање зашто је у Немачкој смртност од ове инфекције нањижа, негде око два одсто, Трампуз каже да је то зато што је здравствени систем квалитетан и има све капацитете. То се не огледа само у броју кревета у болници, него још више колико има оспособљеног медицинског особља.
 
“У Италији је преко 10 одсто а може бити и више у државама које немају добар здравствени систем. Код ове инфекције видимо да може врло брзо да се погорша стање од неког нормалног грипа и сличне инфекције, поготово код старијих пацијената. Због тога је неопходно да се реагује за неколико сати”, рекао је Трампуз и додао да што се више тестира, све више се открива које су особе инфициране.
 
“У 80 одсто случајева ова инфекција је као нормална прехлада само са мало кашља и температуре и ти људи и не знају да су инфицирани. Тако да у другим државама у којима недостају капацитети за тестирање, вероватно да има још више неидентификованих људи који преносе вирус даље, укључујући и у домове за старије људе где може врло брзо да се прошири. И, видимо да имамо ођеданпут више умрлих људи пре него што дијагностикујемо инфекцију,” објашњава Трампуз.
 
Четири државе су успеле да врло ефикасно прекину пренос вируса, наводи Трампуз:
 
“То су Јужна Кореја, Сингапур, Јапан и Хонконг. Све оне имају много искуства са епидемијом САРС-а пре 13 година и људи знају да је важно да се штите маскама, тако да је сасвим нормално да их сви носе у јавним подручјима. На тај начин се може ефикасно спречити пренос вируса са једне особе на другу. Зато имају много мање инфицираних”, рекао је италијански стручњак.
 
“Сваких четири до седам година долази, по статистичким рачунима, до пандемије. То смо и видели у прошлим годинама: на пример, САРС и МЕРС. Али нико није предвидео да ће се појавити тако лако преносив вирус да један човек инфицира више од двоје, троје, четворо особа. Сада је у овој пандемији чак и до девет људи било инфицирано од једне особе. Тако да се врло брзо раширио и то нисмо очекивали. Ту нас је све изненадио. Али, сигурно ћемо после ове пандемије бити спремнији за следећу која ће сигурно доћи. Врло је важно и да има довољно лекара и медицинског особља, да се ту не штеди,” закључује Трампуз.
 
Он је истакао да је једино решење - вакцина.
 
“Док не буде вакцине, живот неће бити нормалан. То се може постићи ако будемо имали брзе тестове који могу у једном минуту после бриса грла да покажу да ли је нека особа позитивна. Онда се може направити микроизолација, тако да се све особе које су биле у близини одмах ставе у карантин. Друга мера су маске, ако их сви носимо онда се вирус не преноси. Треће, ту су разне нове дигиталне методе које могу да помогну у идентификацији где се вирус шири, рекао јеТрампуз.
 
Додао је да овај вирус веројатно није сезонски.
 
“Значи да он може, пошто је толико заразан, да се лако шири, чак и лети, ако се не бисмо придржавали заштитних мера,” упозорава Трампуз.
 
Оценио је да ће се до краја ове године морати бити врло опрезан и то неће бити нормалан живот.
 
“Остаћемо на дистанци, а ако видимо да се више људи инфицира онда треба успорити вирус додатним мерама. Тако морамо да преживимо до краја ове године. Кад дођемо до вакцине, онда ћемо вакцинисати све људи и проблем ће бити решен,” закључује Трампуз.
 
Када се епидемија смири, објашњава Трампуз, одмах може да се иде на посао или окупља у мањим групама, али већих догађаја ове године неће бити, а ови мањи скупови ће вероватно бити или са маскама или са дистанцом.
 
“Реално је да се за 12 месеци направи вакцина јер смо радили много истраживања 2003. године за САРС. То је сличан корона вирус тако да је много тога припремљено. Са овим новим, морамо још само припремити и тестирати сигурност и ефикасност. Две вакцине су већ су на путу до клиничке пробе,” каже Трампуз.
 
Он је навео и да ако с гледа песимистично, може да се појави још гори вирус који нема само један или два одсто смртности, него може достићи и 20 или 30 процената, па је можда добро што је дошло до ове пандемије, јер се из ње може много научити како би се боље спремило.
 
"Једна ствар коју смо научили из пандемије, јесте да се медицинско особље боље организује, да се више инвестира. Иако медицински систем није профитни, намењен је добробити људи. Зато је битно да се побољшава", нагласио је Трампуз за РСЕ.
Аутор:
Пошаљите коментар
„CureVac“ за почетак лета планира тестирање вакцине

„CureVac“ за почетак лета планира тестирање вакцине

09.04.2020. 15:15 15:18