clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија развија сопствени тест на вирус САРС-ЦоВ-2

07.04.2020. 15:30 15:35
Пише:
Фото: Тестирање на корона вирус Foto pixabay.com

Институт за примену нуклеарне енергије(ИНЕП) развије споствени ЕЛИСА тест који се користи за одређивање присуства антитела на САРС-ЦоВ-2, односно узрочника КОВИД-19

БЕОГРАД: Кризни Штаб и Влада Србије подржали су предлог Института за примену нуклеарне енергије(ИНЕП) да Србија развије споствени ЕЛИСА тест који се користи за одређивање присуства антитела на САРС-ЦоВ-2, односно узрочника КОВИД-19, речено је Танјугу у том Институту.



Директорка Института Олгица Недић је казала да су надлежни кренули са набавком неопходног материјала за рад, наводећи да је њихова лабораторија спремна за развој новог ЕЛИСА теста.



„Истраживачи су се организовали, сагледали смо сопствене залихе и потребе, тако да смо спремни за рад чим стигне неопходан специфичан материјал“, рекла је Недић.



Научни сарадник ИНЕП-а Сергеј Томић рекао је за Танјуг да ЕЛИСА тест омогућава детекцију присуства антитела у крви особе, односно помаже лекарима да утврде, да ли је организам тренутно изложен или је некад био изложен специфичном инфективном агенсу, односно бактерији, вирусу и друго.



Тест ће, према његовим речима, омогућити идентификацију особа које су се успешно избориле са инфекцијом и сада могу донирати крв у лечењу болесних од КОВИД-19.



„Могућа је трансфузија плазме особа које имају много специфичних антитела у крви у болеснике чији имунски систем не производи довољно заштитних антитела самостално“, објаснио је Томић.



Она каже да ће тест омогућити испитивања у циљу процене изложености популације инфективном агенсу, процену трајности имунитета код особа након првобитне изложености вирусу или вакцинације, детекцију акутне инфекције и квалитета имунског одговора, откривање поремећаја у раду имунског система.



Он додаје да тест не може поуздано као друге методе као на пример метода детекције вируса методом ПЦР из бриса грла и ждрела утврдити да ли је неко тренутно заражен, већ детектује првенствено да ли је неко развио имунски одговор, односно антитела, на ту инфекцију и какав је квалитет таквог имунског одговора.



Томић подсећа да у одбрани од инфекције, кључну улогу имају антитела која спречавају да вирус уђе у ћелије домаћина и олакшавају његово уништавање.



„Након уклањања вируса из организма, антитела настављају да штите домаћина од исте инфекције у наредном периоду живота“, објашњава Томић.



Директорка Институа напомиње да се још увек не може говорити о капацитету производње или евентуалном извозу.



„Наш производни капацитет је велики у техничком смислу, али да прво стигнемо до прототипа теста, па ћемо даље процењивати“, додала је Недић.



Иначе, Институт за примену нуклеарне енергије је научни институт, у саставу Универзитета у Београду и има више од 40 година искуства у производњи имунодијагностичких средстава различитог формата.



До сада је произвео око 300 производа и компонената намењених за имунолошка, ендокринолошка и онколошка испитивања. ИНЕП је својим тестовима некад снабдевао Југославију, а данас лабораторије у Србији.



„Овакве ситуације потврђују да је неопходно неговати националне капацитете за производњу, којима се може одговорити брже на потребе и уз мања финансијска средства, а националном производњом се обезбеђује већа независност од светског тржишта које, изгледа, тешко задовољава оволику потребу за конкретним тестовима“, истакла је Недић.



Како истиче, ово није прва ситуација у којој се показало да је национални произвођач тестова кључан. До сада је произвео око 300 производа и компонената намењених за имунолошка, ендокринолошка и онколошка испитивања. ИНЕП је својим тестовима некад снабдевао Југославију, а данас лабораторије у Србији.



„Овакве ситуације потврђују да је неопходно неговати националне капацитете за производњу, којима се може одговорити брже на потребе и уз мања финансијска средства, а националном производњом се обезбеђује већа независност од светског тржишта које, изгледа, тешко задовољава оволику потребу за конкретним тестовима“, истакла је Недић.



„Приликом санкција 1993. године, лабораторија ИНЕП-а која је акредитована и ради по решењу Министарства здравља је била једино место у земљи где су се могле урадити специфичне анализе хормона и тумор маркера, захваљујући томе што смо произвођачи“, указала је Недић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Преминуло још тројe оболелих, још 247 заражених, укупно 2.447

Преминуло још тројe оболелих, још 247 заражених, укупно 2.447

07.04.2020. 15:05 15:32
У српским срединама на КИМ нема новооболелих

У српским срединама на КИМ нема новооболелих

07.04.2020. 15:13 15:16
Оздравио најмлађи пацијент у Србији заражен Ковид-19

Оздравио најмлађи пацијент у Србији заражен Ковид-19

06.04.2020. 18:38 18:40