clear sky
5°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Албанци фрустрирани због скорих оптужница

18.12.2019. 11:10 11:13
Пише:
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, изјавио је да све што се ових дана дешава у Приштини, па чак и претња упућена њему да ће завршити у Хагу, је последица фрустрације Албанаца због оптужница које припрема Специјално тужилаштво за злочине тзв. ОВК.

Те оптужнице ће, према неким бити објављене пре празника, а прем анекима после, каже Дачић и истиче да када год да буду јасно је да то више није празна прича.

Гостујући у јутарњем програму Хепи телевизије, Дчић је указао да је Албанцима зато у овом тренутку потребан баланс па пласирају разне приче да су Срби правили велике злочине и сличне приче.

Зато, истиче министар, не чуди га ни то што је Јетљир Зиберај, саветник одлазећег косовског министра спољних послова Беџета Пацолија, извукао неки записник са седнице Изврсног одбора СПС-а од пре много година.

Дачић не разуме шта је Албанцима у том документу епохално, јер на тој партијској седници је било разних тема, поднет је извештај о преговорима са Албанцима у Рамбуеу, на пример, и констатовано да је СПС за мирно решење, али и да ћемо у супротном бранити своју земљу и своје територије.

И због тога, каже, Дачић, ја треба да идем у Хаг, што је, како је оценио, глупост.

За њега је, истакао је, та тема затворена, али је у међувремену отворена нова, то је Специјално тужилаштво, а зна се шта оно треба да ради.

О свеукупној ситуацији у Приштини, Дачић каже да се тамо "не зна ко је гори, толика кумулација различитих унутрашњих и спољних фактора на једном месту и нема позитивних порука".



Позитивно је, према његовим речима, једино да може да се разговара са јасно изреченом жељом да се дође до решења.

Међутим, додао је, видимо сада ти преговори о постизборном коалиционом споразуму иду тешко, па отуда и питање када ће Приштина уопште бити сремни да воде неке разговоре.

Имајући у виду ту и политичку ситуацију генерално на међународном плану, Дачић је указао да се она драстично мења и да зато Србија, према његовим речима, треба да има другачији приступ према свим тема од интереса.

Догађај године у свету, за Дачића је победа Бориса Џонсона, што, како каже, јасно указује на то да је већина у Великој Британији за брегзит, а што има последице на Европу.

Као догађај године за Србију, навео је посету француског председника Мануле Макрона.

Све то, каже,неке ствари другачије поставља на политичку сцену.

Реч је, указује, о капиталним променама и потресима, то је једн нова реалност и због свега тога свако питање мора да се посматра са једног другог аспекта.

Говорећи о тужби дипломатског представника Приштине у Вашингтону, Фљори Читаку, коју је против њега поднела УН због његове изјаве да она има српско држављанство, Дачић је најавио да ће наредни пут понети списак српских држављана запослених у УН, а који су с Косова.

Чињеница је, истакао је, да они имају држављанство Србије, а раде против Србије, што је каже важно, јер овде је ипак реч о статусном питању.

Албанци нису свесни актуелни ситуације, сматра Дачић и додаје да су они у великој заблуди ако, како каже, мисле да ће нешто добити.

Ситуација се, додао је, толико компликује и потрајаће, што је, оценио је, добро за Србију, јер боље је да траје него да се донесе погешна одлука.

О новом закону који је донела Малта и који погађа децу српских држављана који тамо живе и раде, Дачић каже да Србија предузима одређене радње и да та деца нису и неће бити протерана.

Држава ће, истиче, наставити да ради на томе, већ за јануар су заказане неке консултације, а Влада Малте је обећала да ће сваки такав случај коректно разматрати.

Зато је, истакао је Дачић, неопходно да по том питању наступамо организовано и да не ширимо дезинформације, јер ће то потрајати, а све треба урадити на, како је рекао, добар начин.

Дачић је рекао и да за владу неће бити одмора током новогодишјих празника, а што се њега тиче, каже, већ у петак путује у Москву, а 2. јануара ће бити у Пекингу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Кривична пријава-још једна прљава игра Приштине

Дачић: Кривична пријава-још једна прљава игра Приштине

06.12.2019. 17:40 17:41