Министарство пољопривреде: Пшеница није заражена микотоксином
Пшеница оводишњег рода у Србији није заражена микотоксином, кажу у Министарству пољопривреде, и истичу да постоји стални инспекцијски надзор над пшеницом од тренутка жетве.
Коментаришући информацију која се појавила у појединим медијима да је пшеницу овогодишњег рода у Србији захватило гљивично обољење чија последица је превише деоксиниваленола (ДОН), супстанце из групе микотоксина, директор Управе за заштиту биља у оквиру Министарства пољопривреде Небојша Милосављевић наглашава да пшеница није заражена.
– Није пшеница заражена, него је то продукт рада неких гљива које се јављају на пшеници, због изузетно кишног периода, поготово у току пролећа на појединим парцелама које нису довољно штићене – рекао је он Танјугу.
Милосављевић је истакао да има више разлога за то што поједине парцеле нису довољно штићене – негде због временских услова, а у неким случајевима што произвођачи нису навикнути на климатске промене и на сталну потребу да слушају препоруке стручних лица, као и због појаве фусарија и фузариоза на пшеници (фузариозе пшенице обухватају комплекс обољења од гљивица рода Фусариум).
Како је рекао, у току вегетације, као и у фази жетве, на парцелама и у складиштима спроводила се стална контрола на присуство микотоксина, а посебно на присуство ДОН-а.
– Код оних парцела и количина пшенице које су биле затечене приликом складиштења, а имали су повећану концентрацију ДОН-а, предузете су мере, а то је забрана коришћења такве пшенице за људску исхрану, тако да се користила само за сточну храну – рекао је Милосављевић.
Вујовић је додао да сваке године постоји неки разлог да квалитет одудара, због стеница, влажног зрна или неког другог разлога.
Каже да суове године разлог временски услови у току раста пшенице, али да треба рећи и да семе које се користи за садњу у већини случајева није оно које треба већ произвођачи користе семе које чувају.
Додао је да је контрола, заједно с Пољопривредном инспекцијом, настављена у млиновима.
По његовим речима, сва пшеница која је долазила у млинове је била под сталном контролом Фитосанитарне и Пољопривредне инспекције, као и пшеница у складиштима.
– То се односило и на брашно које се даље користило за производњу хлеба – додао је он.
Помоћник министра за сектор пољопривредне инспекције Ненад Вујовић је рекао да нема разлога за бригу.
– Пољопривредни инспектору су на терену у редовним контролама, има спорадичних случајева да утврђујемо одређене неправилности и, као и у свим другим случајевима, реагујемо на начин да тај производ буде безбедан за крајње потрошаче – казао је Вујовић Танјугу.
Напоменуо је да количине које излазе из граница дозвољених за храну за људе и даље остају у границама дозвољеним за храну за животиње.
– Тако да тренутно имамо редовне контроле и добру комуникацију с произвођачима, који, са своје стране, воде рачуна. До сада нисмо имали неки проблем у било којој варијанти што се тиче потрошача. Чуо сам неке приче да ли је ситуација алармантна или није… У сваком случају, ситуација је под контролом. Такође, има довољно пшенице – нагласио је он.
З. Д.