overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вархеји: Надам се окончању дијалога БГ и ПР до краја 2020.

03.12.2019. 17:12 18:41
Пише:
Извор: Комесар за проширење  Оливер Вархеји  OLIVIER HOSLET / EPA

БРИСЕЛ:  Комесар за проширење Оливер Вархеји рекао је да ће заједно са шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борелом радити на окончању дијалога Београда и Приштине.

 "Високи представник Борел је већ рекао да ће дијалог Београда и Приштине бити његов приоритет. Ја ћу понудити сву моју помоћ на том путу и надамо се оконачњу већ до краја следеће године", изјавио је Вархеји.



Говорећи у Европском парламенту на Округлом столу посвећеном евроинтеграцијима Западног Балкана, Вархеји је поручио да је важно да се нова власт на Косову формира брзо, јер јој предстоји "значајан посао", укључујући приоритетне области као што су економски развој и борба против корупције и организованог криминала.



"Очекујемо од нове косовске владе да ради и на наставку дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, укључујући ту и укидање тарифа од 100 одсто на робу из Србије и БиХ", поручио је Вархеји.

Вархеји: Србија да убрза пут ЕУ реформи

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји најавио је да ће Србија до краја године отворити још једно поглавље у преговорима са Европском унијом.

"Срећан сам што могу да најавим да радимо на отварању још једног поглавља до краја године", изјавио је Вархеји.Вархеји је, присуствујући округлом столу о евроинтеграцијама Западног Балкана, који се организује у Европском парламенту у Бриселу, подсетио да је Србија до сада отворила 17 и привремено затворила два поглавља.



Он је нагласио да је важно да Србија убрза пут ЕУ реформи."Наша очекивања од земље која преговара о чланству су висока. Србији су неопходни солидни и опипљиви резултати реформи у кључним областима као што су демократија, владавина права и слобода медија", оценио је Вархеји.



Комесар за проширење додаје да је важно да се у Србији пред предстојеће парламентарне изборе спроведе, како је навео, "широка и усаглашена" изборна реформа.



"Интерпарламентарни дијалог који се тренутно води под покровитељством Европског парламента је круцијалан у том погледу", закључио је Вархеји.

Вархеји: ЕК се залаже за динамичнији процес приступања ЕУ

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји најавио је да ће Европска комисија почетком следеће године представити предлог нове методологије процеса проширења и приступања ЕУ."Европска комисија ће почетком следеће године представити идеје како би се ојачао преговарачки процес", поручио је Вархеји.



Врахеји је говорећи у Европском параменту на округлом столу на коме учествују европски паралменатарци као и посланици националних парламената земља Западног Балкана најавио да ће се предлог Комисије односити на "динамичнији процес" приступња Унији уместо тренутног отварања и затварања поглавља.



"Треба да се фокусирамо на индетификацију прилика за ближу и ранију интеграцију у областима од заједничког интереса и пре уласка у чланство", оценио је Вархеји.Он је навео да ће ЕУ наставити да се током приступног процеса земља кандидата за чланство фокусира на владавину права, економски развој, фукционисање демократских институција,и реформу јавне администрације.



"Ово су питања која су у срцу трансформације друштва на целом Западном Балкану", казао је Вархеји.Европски комесар је позвао на јачи политички ангажман власти у региону на реформским процесима, али и позвао ЕУ да се припреми за приступнаје нових čallnica, али не по цену ”кочења” приступног процеса.



"Продубљивање ЕУ интеграција може ићи паралелно са процесом приступања Унији", закључио је Врахеји.

ЕК за отварање преговора са Северном Мкедонијом и Албанијом

Комесар за проширење Европске уније Оливер Вархеји најавио је промене у методологији процеса приступања Унији рекао да ће се трудити да сагледа све предлоге земаља чланица и да с њима, али и са земљма кандидатима разговара о превазилажењу проблема.



Он је навео да ће Европска комисија учинити све како би Савет ЕУ био у могућности да у марту следеће године отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.



”Када је реч о преговорима који већ трају, они не могу кретати из почетка. Правила се не могу мењати усред игре, већ се решења морају налазити у складу с постојећом политиком”, оценио је Вархеји.Он је позвао на крерирање процеса приступања земаља Западног Балкана ЕУ који ће бити ”динамичнији и кредибилнији” како за земље чалнице ЕУ тако и за земље кандидате.



Комесар за проширење је нагласио је да највећи изазов види у великим економским разликама између земаља чланица ЕУ и земаља из најближег суседства Уније.”Морамо да им конкретније да им помогнемо да нам приђу ближе, јаче и брже”, каже Вархеји.Он је додао и да до економског развоја Западног Балкана не може доћи без постизања трајног мира и стабилности у региону.

Аутор:
Пошаљите коментар
Годфри: Циљ Америке да охрабри дијалог Београда и Приштине

Годфри: Циљ Америке да охрабри дијалог Београда и Приштине

24.11.2019. 08:58 09:00
И Русија може да посредује у преговорима Београда и Приштине?

И Русија може да посредује у преговорима Београда и Приштине?

05.11.2019. 18:34 18:39
Вебер: Без проширења ЕУ, упитан дијалог Београда и Приштине

Вебер: Без проширења ЕУ, упитан дијалог Београда и Приштине

25.10.2019. 21:23 21:25