Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пшенице и кукуруза за извоз, више температуре утицале на род

02.12.2019. 12:32 12:33
Пише:
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

БЕОГРАД: Високе температуре умањиле су род соје, и утицале да сетва пшенице у централној Србији буде мања него prеthodnе године, каже директор Удружења "Жита Србије" Вукосав Саковић.

Истиче да је без обзира на климатске услове, у овој години произведено више пшенице и кукуруза него што су потребе домаћег тржишта, због чега ће извоз бити у плусу.



Саковић је за Танјуг истакао да жетва соје која је завршена у септембру, није обележила ниво рекорда, пре свега због суше која је наступила.



"Више температуре су умањиле род, али очекујемо да ће бити извезено од 320.000 до 350.000 тона соје до Нове године. Просечан род соје је био око три тоне по хектару, док је прошле забележено 3,5 тона", рекао је Саковић и додао да је Србија располагала на крају жетве са 936.000 тона соје, од којих се за домаће потребе користи око 500.000 тона.



Како каже, када се говори о сетви пшенице, у задњих седам година се засеје између 550.000 и 650.000 хектара пшенице, и према Саковићевим рецима, очекује се да ове године буде засејано око 550.000, што је више него што је неопходно домаћем тржишту.



"Недостајало је влаге у самом тренутку сетве, али кише је на крају поправила ствар, пшеница је лепо никла, али када бисмо упоредили време из прошле године можемо да кажемо да је ове године време боље у односу на прошлу годину", рекао је Саковић.



Како је додао, ова година је била добра за производњу кукуруза, а забележен је род од 7,7 милиона тона.



"У врху смо по производњи кукуруза, веће приносе имају само они у свету који сеју генетски модификоване сорте. Реално је очекивати извоз око три милиона тона кукуруза", истакао је Саковић.

Пише:
Пошаљите коментар