Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршена бесплатна летња школа кинеског језика и културе

26.07.2019. 09:49 09:54
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

У оквиру двонедељне бесплатне Летње школе кинеског језика и културе, 22 полазника имало је прилику да учи о традиционалном плесу, песмама и уметностима карактеристичним за ту источноазијску државу.

На завршној церемонији на Филозофском факултету ученици су кроз различите перформансе презентовали шта су научили током курса. Предавачи у Летњој школи били су средњошколци из Кине који су волонтерски дошли у Србију.

– Ученици и предавачи кроз такве радионице заједно напредују – објаснила је једна од наставница основа кинеског језика Тифани. – У почетку је било тешко предавати, док нисмо упознали студенте, њихова интересовања и нивое знања, а онда је постало лакше. Научили смо их најважније дијалоге који се употребљавају у свакодневном језику у Кини.

На курсу су, осим основа кинеског језика, одржавани часови уметности резања папира, традиционалних друштвених игара, певања и плеса, као и плетења кинеских чворова, који у њиховој култури заузимају посебно место, и, по предању, доносе срећу.

Овогодишњу Летњу школу похађали су полазници различитих генерација, међу којима најмлађа ученица има осам година, а најстарија, Марица Николић, 70.

– Иако је мени било помало напорно, мислим да је то диван начин да нам приближе културу – рекла је Марица Николић. – Тај свет је нама занимљив без обзира на све и ја сам уживала.

Након завршне церемоније, на којој су полазници поносно показали своје знање, у холу факултета заједно су с наставницима уживали у домаћој кинеској кухињи.

Бесплатна Летња школа кинеског језика и културе одржава се трећу годину заредом на Филозофском факултету, у оквиру Конфуцијевог института.

Текст и фото: И. Гајић

 

 

Пише:
Пошаљите коментар