broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК У СИРИГУ Најмлађе село на добром месту

25.07.2019. 09:25 09:27
Пише:
Извор: Дневник/ Радивој Хаџић

СИРИГ: Најмање и најмлађе место у општини Темерин тренутно је највеће градилиште на подручју те локалне самоуправе. У току је изградња вишеспратне стамбене зграде са 64 стана  за расељене и избегле породице, које су се пре више од две деценије настаниле на подручу општине.

У месту у наредном периоду треба да се реконструише Основна школа „Данило Зеленовић” коју похађа 270 ђака, а за чију реконстукцију је локална самоуправа добила стотину милиона динара од Канцеларије за управљање јавним улагањима. Ова канцеларија финансирала је и наставак изградње вртића, чија је градња започета још 2007. године, а тек прошле године је завршена.

- Захваљујући залагањима Савета месне заједнице и Општине Темерин новац је за наставак радова обезбедили Република и сада село има  и посебну зграду вртића. Све до прошле године најмлађи житељи Сирига у вртић су ишли у зграду Основне школе – каже председник Савета месне заједнице Небојша Вукадиновић, наводећи како у новом вртићу имају и групу за малишане јасленог узраста.

- Имамо деце у Сиригу - вели Вукадиновић- На јесен ће у школу поћи  28 првака, али у селу није забележен пораст наталитета већ  је присутно досељавање породица, због близине Темерина удаљеног свега пет километара, Србобрана до којег је 12 и 15 километара удаљеног Новог Сада.

Сириг има око 3.500 становника , што је знатно већи број душа него  када је насељаван од 1927. године доласком Срба колониста из Босне, Лике и Далмације. Местом доминира споменик подигнут жртвама стрељаним непосредно по бомбардовању Београда, 6. априла 1941. године. У Сиригу је, подсећа наш саговорник, 13. априла 1941. убијено 110 деце, жена и мушкараца од мађарске фашистичке окупацине војске и то је први масовни злочин на подручју Србије у у Другом светском рату у Србију.

У центру села доминира и црква, а посебан утисак остављају канделабри. Црква је изграђена пре петнаестак година и тек сада се живопише, а високи стубови за јавно осветљење село красе од пре три године, од Улице Вука Karayića до Улице Доситеја Обрадовића.

Вукадиновић каже да су постављени да би поправили утисак о месту . Надомак Сирига налази се Парк природе Јегричка, који, сматра председник Савета месне заједнице треба више искористити за спортски риболов. У месту је изграђено насеље Север, где су плацеви продати по повољним ценама избеглим, проганим и расељеним лицима током грађанског рата на простору бивше СФРЈ. У сусрет њиховим потребана изграђено је у Улици 13. април и шест зграда са по четири стана.

Вукадиновић каже да уколико би се урадио још један плански документ за изградњу још једног насеља, да би се парцеле брзо продале.

-  У односу на околна села па и шире подручје, Сириг је најмлађе село гледајући када је почео живот у месту. Тек је пре две године обележено 90 година постојања Сирига, али је пред њим перспектива у погледу ширења  -истиче Вукадиновић.  -План нам је да се изгради индустријска зона јер је село два километра удаљено од пута Суботица - Нови Сад - Београд, што је добра претпоставка за привредни развој, мада се он огледа и у пољопривреди од које највише овдашњих породица живи.

Вукадиновић наводи да је у пољопривреди највише заступљено ратарство и да у месту има чак три силоса, који откупљују ратарске културе. У селу нема мале привреде ни занатских радњу, али они основни занати су заступљени. Ради фризер, аутомеханичар, водоинсталатер, молер, столар…Сириг има лекара пре и поподне, стоматолога, две апотеке, пекару више продавница.

Улице и путеви су асфалтирани, премда би неке требало и наново пресвући асфалтом –каже Вукадиновић. - Пре две године у Банатићу, старом делу Сирига  реконструисано је 700 метара пута, на шта смо посебно поносни, јер дуги низ година та деоница је ружила изглед насеља. Вукадиновић појашњава  да је стари део Сирига  постао Банатић по житељима који су прво населили Банатски Соколац, а после велике суше у Банату се преселили у Јужну Бачку – Сириг.  Наводећи шта становништву највише треба, Вукадиновић ставља на прво место изградњу фекалне канализаиције, јер воду имају, каже, добру , и у погледу водоснабдевања не кубуре. Додуше, пројекат изградње канализације је померен с мртве тачке, јер је општина  ове године обезбедила 2,5 милиона динара да се изради пројектно - тенхичка документација за потисни вод.

- Савет месне заједнице инсистираће, да општина догодине у buyеtu обезбеди новац да се пет километара потисног вода изгради од Темерина до улаза у место, што би створило могућност за почетак изградње канализационе мреже – истиче Вукадиновић.    

З. Делић

Фото: Р. Хаџић

Аутор:
Пошаљите коментар