overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема „Дневника“: За пет година 60 жена оптужено за убиства 

19.07.2019. 09:09 09:19
Пише:

У Србији сваке године неколико десетина грађана страда од туђе руке, најчешће особа из свог окружења, али и потпуно непознатих, а статистике показују да су у највећем проценту убистава извршиоци мушкарци, као и да известан број, непосредно или као саучеснице, почине жене.

По подацима Републичког завода за статистику, у последњих пет година, од 2014. до краја 2018, у Србији се догодило 528 убистава, а у истом периоду, по извештајима Републичког јавног тужилаштва, због убиства, учешћа, помагања или прикривања, оптужено је 996 особа, међу којима 60 припадница „нежнијег пола” из различитог социјалног миљеа, а животног доба од веома младих до дубоке старости. 

Од почетка ове године, у најмање три случаја убиства осумњичене су жене, а једно од њих, убиство старице из Земуна, шокира због монстроузности и бизарности, али и због друштвеног „профила“ осумњичене. Јелена Шпаговић (25), ћерка бившег народног посланика Момчила Дујовића, осумњичена је да је средином јуна убила бившу комшиницу девизну пензионерку Мајду Гаровић (80), којој је дуговала 2.500 евра, а да је потом превезла старично тело у Крчедин и запалила га у контејнеру. где је и пронађено 20. јуна.

Јелена Шпаговић је ухапшена 6.јула, а под сумњом да јој је помогао у прикривању трагова, ухапшен је њен млађи брат Момчило Дујовић.

Истражни органи и даље раде на расветљавању злочина, а нису саопштени подаци о околностима убиства старице, али медији спекулишу о бруталним детаљима, који су још шокантнији кад се има у виду младост осумњичене и да је из добро ситуиране породице.  

По сазнању за шта му се сумњиче деца, њихов отац Саша Дујовић дао је отказ на место саветника у Министарству за рад и на функцију потпредседника странке Српска десница.  

Случају Јелене Шпаговић потпуно је супротан у својој крајности страшни чин Викторије Руменовић (60) из Нове Пазове, осумњичене да је у марту ове године убила свог невенчаног супруга Слободана Лукића (56), тако што га је током свађе више пута убола ножем. Медији су извештавали да је пар у комшилуку био познат по нарушеним породичним односима а, наводно, и по чашици (пре)више.

„Женска” убиства, судећи по случајевима познатим у јавности, нису ни по чему специфична, осим што се чини да су жртве ређе изван круга ближњих.

За таква запажања илустративан је и случај четрдесетогодишње Данијеле Ђиласовић, пословне жене која је пре два и по месеца ухапшена под сумњом да је крајем априла у одмаралишту у Врднику отворила врата хотелске собе убици свог супруга Немање Грчића, и тако учествовала у злочину за који је осумњичен Зоран Д. из Суботице, кога је, наводно, добро познавала.    

У безвремену, родно равноправну црну хронику најстрашнијих злочина на нашим просторима уписала се 2015. године и глумица Теодора Виторовић, сада осуђена на 20 година затвора, пошто је у породичном стану у Београду у алкохолисаном стању, сатаром убила своју баку и мајку, која ју је, каже, малтертирала и омаловажавала.   

Ту је и случај шездесетогодишње Гордане П. из једног пожаревачког села, која је своју мајку Надежду ударала секиром док је није усмртила, а потом је покушала да запали њен леш на улици.  

На истом „списаку” су и два злочина из 2005. године: ликвидација супружника из Алексинца Братислава Манојловића (42) и Горице Станковић (40), коју је као плаћени убица починила држављанка БиХ, осуђена Магдалена Балаћ, те убиство таксисте Незира Шишовића, за које је осуђена Оливера Крсманић.

Ј. Јаковљевић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЦРНИ БИЛАНС ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА Четири жене убијене за само 10 дана

ЦРНИ БИЛАНС ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА Четири жене убијене за само 10 дана

10.07.2019. 13:44 13:47