Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika“: Za pet godina 60 žena optuženo za ubistva 

19.07.2019. 09:09 09:19
Piše:

U Srbiji svake godine nekoliko desetina građana strada od tuđe ruke, najčešće osoba iz svog okruženja, ali i potpuno nepoznatih, a statistike pokazuju da su u najvećem procentu ubistava izvršioci muškarci, kao i da izvestan broj, neposredno ili kao saučesnice, počine žene.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina, od 2014. do kraja 2018, u Srbiji se dogodilo 528 ubistava, a u istom periodu, po izveštajima Republičkog javnog tužilaštva, zbog ubistva, učešća, pomaganja ili prikrivanja, optuženo je 996 osoba, među kojima 60 pripadnica „nežnijeg pola” iz različitog socijalnog miljea, a životnog doba od veoma mladih do duboke starosti. 

Od početka ove godine, u najmanje tri slučaja ubistva osumnjičene su žene, a jedno od njih, ubistvo starice iz Zemuna, šokira zbog monstrouznosti i bizarnosti, ali i zbog društvenog „profila“ osumnjičene. Jelena Špagović (25), ćerka bivšeg narodnog poslanika Momčila Dujovića, osumnjičena je da je sredinom juna ubila bivšu komšinicu deviznu penzionerku Majdu Garović (80), kojoj je dugovala 2.500 evra, a da je potom prevezla starično telo u Krčedin i zapalila ga u kontejneru. gde je i pronađeno 20. juna.

Jelena Špagović je uhapšena 6.jula, a pod sumnjom da joj je pomogao u prikrivanju tragova, uhapšen je njen mlađi brat Momčilo Dujović.

Istražni organi i dalje rade na rasvetljavanju zločina, a nisu saopšteni podaci o okolnostima ubistva starice, ali mediji spekulišu o brutalnim detaljima, koji su još šokantniji kad se ima u vidu mladost osumnjičene i da je iz dobro situirane porodice.  

Po saznanju za šta mu se sumnjiče deca, njihov otac Saša Dujović dao je otkaz na mesto savetnika u Ministarstvu za rad i na funkciju potpredsednika stranke Srpska desnica.  

Slučaju Jelene Špagović potpuno je suprotan u svojoj krajnosti strašni čin Viktorije Rumenović (60) iz Nove Pazove, osumnjičene da je u martu ove godine ubila svog nevenčanog supruga Slobodana Lukića (56), tako što ga je tokom svađe više puta ubola nožem. Mediji su izveštavali da je par u komšiluku bio poznat po narušenim porodičnim odnosima a, navodno, i po čašici (pre)više.

„Ženska” ubistva, sudeći po slučajevima poznatim u javnosti, nisu ni po čemu specifična, osim što se čini da su žrtve ređe izvan kruga bližnjih.

Za takva zapažanja ilustrativan je i slučaj četrdesetogodišnje Danijele Đilasović, poslovne žene koja je pre dva i po meseca uhapšena pod sumnjom da je krajem aprila u odmaralištu u Vrdniku otvorila vrata hotelske sobe ubici svog supruga Nemanje Grčića, i tako učestvovala u zločinu za koji je osumnjičen Zoran D. iz Subotice, koga je, navodno, dobro poznavala.    

U bezvremenu, rodno ravnopravnu crnu hroniku najstrašnijih zločina na našim prostorima upisala se 2015. godine i glumica Teodora Vitorović, sada osuđena na 20 godina zatvora, pošto je u porodičnom stanu u Beogradu u alkoholisanom stanju, satarom ubila svoju baku i majku, koja ju je, kaže, maltertirala i omalovažavala.   

Tu je i slučaj šezdesetogodišnje Gordane P. iz jednog požarevačkog sela, koja je svoju majku Nadeždu udarala sekirom dok je nije usmrtila, a potom je pokušala da zapali njen leš na ulici.  

Na istom „spisaku” su i dva zločina iz 2005. godine: likvidacija supružnika iz Aleksinca Bratislava Manojlovića (42) i Gorice Stanković (40), koju je kao plaćeni ubica počinila državljanka BiH, osuđena Magdalena Balać, te ubistvo taksiste Nezira Šišovića, za koje je osuđena Olivera Krsmanić.

J. Jakovljević

Autor:
Pošaljite komentar
CRNI BILANS PORODIČNOG NASILJA Četiri žene ubijene za samo 10 dana

CRNI BILANS PORODIČNOG NASILJA Četiri žene ubijene za samo 10 dana

10.07.2019. 13:44 13:47