Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Савети возачима: Често правите паузе, не једите много

17.07.2019. 16:36 16:37
Пише:
Фото: Tanjug

Почела је сезона годишњих одмора. Возаче очекује вожња од најмање неколико сати, изузетно напорна за возаче аматере, али и радови и повећан саобраћај. Зато треба бити опрезан и припремити се психофизички за вожњу јер је на српским ауто-путевима последње три године, погинуло 150 лица.

Екипа РТС-а возила је северним ауто-путевима од Хрватске, преко Словеније, Италије до Француске. Оно што обележава овај пут је велика гужва које праве камиони. Најбоље време за пут је субота и недеља јер тада камионџија нема.

Радним данима због радова на путу, застоја на наплатним рампама, скоро да је и немогуће возити више од 90 километара на сат што много успорава кретање и време доласка. Савет стручњака је да – правите чешће паузе и ако имате информације обавезно избегнете радове и покушате да нађете алтернативну руту.

"Возачи треба да праве више пауза са изласком из возила, освежавајућим пићима али без неке веће количине хране јер она успављује, успорава рефлексе возача", саветује Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Оно што је битно у вожњи на ауто-путу је и држање растојања, како би возачи правовремено могли да без последица укоче.

"Треба смањити брзину и повећати растојање од возила која су испред. Такође, треба благовремено упозорити све возаче који су иза нас о намери заустављања, скретања, искључивања, укључивања јер те радње најчешће доводе до опасних ситуација и судара", објашњава Вујанић.

На граничним прелазима према северу нема за сада већих гужви. Међутим има гужви на наплатним рампама, па је битно да се на време ако је могуће купи телепас или електронска наплата путарине јер се тиме уштеди неколико сати путовања.

(РТС)

Пише:
Пошаљите коментар