broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019"

25.06.2019. 14:03 14:18
Пише:
Извор: Вучић на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: У Београду је данас почео девети Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019", у присуству председника Србије Александра Вучића.

Сајам, на коме ће се представити 128 излагаца, 96 из Србије и 32 из иностранства, прилика је да се домаћој и страној јавности представе најновији домети српске одбрамбене индустрије.Председник ће пристуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и Ербаса, као и свечаном откривању хеликоптера Х 145М.



На почетку свечаности емитован је кратак филм о достигнћима Министарства одбране, одбрамбене индустрије и 70 година "Југоимпорта".Отварању сајма присуствују и председавајући Председништва БИХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин и бројне друге међународне званице.



Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немацка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина - Република Српска, Словенија, Хрватска, Цешка Република, Белорусија, Словацка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Покровитељ сајма "Партнер 2019", који траје до 28. јуна, је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор "Београдски сајам".



Сајам у Београду отворен је недељу дана након сајама у Паризу. Без обзира на ту чињеницу, као и то што се ове недеље одржава и у Москви, београдски привлачи велику пажњу што потврђује позицију српске одбрамбене индустрије на тржишту.



Примарни задатак српске одбрамбене индустрије је да опреми Војску Србије најсавременијим системима. У току је опремање пешадијских јединица новом генерацијом оклопних борбених возила, стрељацким наоружањем, оптоелектронским системима, разним врстама нове муниције.



Поред пословног, "Партнер 2019" ће имати и промотивни карактер - медијима и заинтересованој публици биће представљени најсавременији примерци наоружања и војне опреме.

Сајам ће од 25. до 27. јуна бити отворен од 10 до 17 часова само за пословне посетиоце, а у петак, 28. јуна, ће бити отворен и за грађанство у времену од 10 до 19 часова.



Цена улазнице је 350 динара, групна улазница кошта 200 динара, а цена паркинга је 150 динара по сату паркирања.

Вулин: Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије



БЕОГРАД:  На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак - одбрану слободе, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.



Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност.

Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.



Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску.



Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустрије Србије, додао је Вулин.



Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све."Зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне и опремљене армије", подвукао је Вулин.Сваки народ који цени слободу, зна да мора да цени и воли своју војску, додао је Вулин.



"Пред вама је наша памет. Дајемо вам насе знање, оружје, муницију, али оно што нас је учинило великим - то не можемо да вам дамо - људе који чине одбрамбену индустрију и војску. За то, ипак, морате да се родите међу Србима", рекао је Вулин.Генерлани директор Југоимпор СДПР Југослав Петковић је рекао да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.



Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач.Та визија, како је рекао, подразумева и то што је Југоимпорт кроз освајање нових технологија постао конкуренто предузеће на светским тржиштима.



"У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места", нагласио је Петковић.Додао је да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да Југоимпорт развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.



Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да Југоимпорт достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: О учлањењу у СНС ускоро са Вучићем

Брнабић: О учлањењу у СНС ускоро са Вучићем

25.06.2019. 11:00 11:02
Вучић честитао Дан државности Хрватске Колинди Грабар Китаровић

Вучић честитао Дан државности Хрватске Колинди Грабар Китаровић

25.06.2019. 09:49 10:06
Вучић и Бојић се придружили раду Воше на Златибору

Вучић и Бојић се придружили раду Воше на Златибору

24.06.2019. 20:11 20:35