Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

 Бачка Паланка: Јечам зрео, али пун влаге

21.06.2019. 11:07 11:12
Пише:
Фото: Сладара ће откупљивати јечам на 14 локација у Војводини

БАЧКА ПАЛАНКА: Стручњаци Фабрике за производњу пивског слада „Суфле  Србија” у Бачкој Паланци прве вести о почетку жетве озимог јечма у појединим деловима Војводине, као и о првим приносима, примили су са резервом.

Војислав Бурсаћ, директор агрономије у овој компанији у Бачкој Паланци која је уговорила производњу на близу 20.000 хектара, каже да је жетва почела спорадично. Стручњаци кажу да су први откоси пали на њивама које су прошле јесени раније засејане и на песковитом земљишту. - Прави почетак жетве очекујемо крајем идуће недеље, јер иако је озими јечам зрео, проблем је влага - констатује Бурсаћ. - Са престанком падавина и са неколико топлих дана сигурно ће се овај важан посао завршити за 10-так дана. О приносима је рано говорити на основу првих откоса, јер наша генерална процена је да ће у зависности од региона они бити шаренолики. Сигурно је да је најгоре прошао део Баната где се очекује просечан пронос од четири тоне по хектару и са таквим родом не може се говорити о исплативости производње. Боље ће бити у Срему и Бачкој где се очекују приноси од пет до осам тона по хектару.

Све је припремљено за откуп јечма, а највећа фабрика за производњу пивског слада у Србији и региону може да откупи 90.000 тона јечма и да произведе 70.000 тона слада који купују и Апатинска пивара, „Карлсберг” и „Хајнекен”, али и други произвођачи пива у Србији. Из Паланке пивски слад се извози и у земље у окружењу. Јечам ће се током жетве откупљивати на 14 откупних места широм Војводине.

Данас се из екстерних силоса, у местима ван Паланке, дневно довози у фабрику од 7.000 - 9.000 тона прошлогодишњег јечма, а у екстерним силосима прави се место за овогодишњи род. Другим речима то значи да ће се још дуже време слад производити и пиво правити од лањског јечма.

Оно што највише интересује произвођаче, односно кооперанте који су са Сладаром уговорили производњу преко задруга, свакако је цена. Прошле године килограм озимог јечма плаћан је 17,30 динара, без ПДВ, а јарог који се јако мале сеје, 19,50 динара, без ПДВ.

У Бачкој Паланци кажу да ће овогодишњу цену објавити после процене рода у земљама у окружењу, пре свега у Бугарској и Румунији, али је сасвим извесно да ће по традицији јечам произвођачима бити исплаћен првог четвртка у јулу.

М. Суџум

Пише:
Пошаљите коментар
Пред жетву озимог јечма у Војводини: У Бачкој и Срему од пет до осам тона, у Банату слабије

Пред жетву озимог јечма у Војводини: У Бачкој и Срему од пет до осам тона, у Банату слабије

08.06.2019. 20:16 20:19