overcast clouds
16°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нет: Имиџ Хрватске креирају "скандалозни ликови" у Хрватској

05.06.2019. 17:18 17:18
Пише:
Извор: Tanjug, arhiva

ЗАГРЕБ: Имиџ Хрватске креирају "скандалозни ликови" у Хрватској, поручио је портал Нет.хр председници Колинди грабар Китаровић поводом њене тврдње да званични Загреб не сме дозволити да суседне земље креирају имиџ те земље, што се, како је рекла, већ почело догађати у односу на Други светски рат и Домовински рат.

Грабар Китаровић је то изјавила јуче на конференцији о брендирању Хрватске, у организацији загребачког Вечерњег листа, и притом је као негативан пример поменула и филм Борат, због којег је, како је рекла, Казахстан добио имиџ "назадне и ксенофобне државе, па је морао да уложи велике напоре у ребрендирање".



У коментару портал поручује председници да су главни проблем креирања негативног имиџа Хрватске, а он у добром делу света, потврђују, свакако и јесте такав, нису суседне земље и оно што се тамо ради, пише и говори о Хрватској.



Главни проблем је, према том порталу, а тако је то, кажу, увек било, оно што се ради, пише и говори у Хрватској.



"Узмимо, на пример, онај марш екстремних десничара Загребом у фебруару ове године. Можемо ми до сутра трубити о томе да је реч о маленој и сасвим неважној групи усташофила и заробљеника трауматичне хрватске историје, али проблем за споменути имиџ Хрватске настане онда кад на поруке тога скупа реагује америчка Амбасада", пише овај медиј.



Још се, кажу, сећају тог оштрог саопштења у којем је Амбасада САД у Загребу поручила да најснажније одбацује "неонацистичке и проусташке ставове изражене за време протеста неколицине људи" тада у Загребу.



"Осуђујемо сваки покушај повезивања Сједињених Држава с овом мрском идеологијом. Таква сугестија увреда је сећању на 186.000 америчких војника погинулих у Европи у борби против нацистичке Немачке и неколико милиона недужних жртава убијених током Другог светског рата”, писало је, сећамо се још, у том оштром саопштењу подсећа Нет.



Портал, такође, подсећа и на марш назван "Ход за живот", који би већ и због својих "крајње конзервативних и назадњачких захтева" био довољно компромитујући за имиџ Хрватске.



Подсећају и да је тај догађај имао неке "посебне додатке" попут оног кад се хрватска европарламентарка Маријана Петир, како истичу, "раздрагано фотографисала с осуђеним ратним злочинцем Дариом Кордићем, и још се тиме похвалила на својој фејсбук страници".



Ни у овом случају нам, указују, негативан имиџ не стварају суседне земље, већ ми сами. 



"Осим што је споменути злочинац из суседне БиХ, а и злочини за које је осуђен су почињени у суседној БиХ, пре свега у Ахмићима, где је убијено преко стотину људи, међу којима старци, жене и ђеца…", пише портал Нет.



Истичу да на срозавању имиџа Хрватске у свету не ради интензивно само споменута европарламентарка, већ да су ту и посланици Жељко Гласновић и Стево Цулеј за које кажу да су велики поборници оружја и вечног ратовања против имагинарних непријатеља о чему воле да се хвале и на друштвеним мрежама.



И за њих, Нет.хр каже, да се својски труде да Хрвате прикажу "бедацима".



"Многи ће у Хрватској рећи да је то баш ''кул'' и да нема ништа лоше у томе што саборски заступник у стану држи количину јуришног наоружања довољну за опремање мање војне јединице, али је мало веројатно да такви ''рамбоиди'' могу бити симпатични било где изван САД. Штовише, свету је пуна капа оних који митраљезима и бомбама оперишу по трговима, позориштима, концертнима и новинским редакцијама", наводи портал.



И без свега наведенога брендирање и имиџ неке државе су врло "Клизаво" тло, указује овај медиј, који поводом приче Грабар Китаровић на истом скупу о "сјајним хрватским спортисима и njihhovoj препознатљивости широм света, поручује да је то тачно, али да, како кажу, и то може бити "помало поражавајуће".



Истичу, наиме, да баш сваки пут кад негде ван земље кажете да сте из Хрватске саговорник, кажу, по правилу испали:"Давор Шукер! Хрватска, сигурни смо, може и боље".



"Пустимо, зато, госпођо председнице, и Бората и суседне нам земље. За бољи се имиџ Хрватске у свету морамо изборити пре свега код куће, у Хрватској…", поручио је портал Нет председници Колинди Грабар Китаровић.

Аутор:
Пошаљите коментар