light rain
19°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УНЗИПуј своје ја! - Нова студентска организација

22.05.2019. 11:43 11:54
Пише:

Од фебруара новосадски студенти имају прилику да се окупе на месту које је створено да би се управо они подсетили на заборављене вредности те унели одређену позитивну промену у свој живот.

Осам пријатеља са студија, међу којима су дизајнери, психолози, математичар, као и теолог, осмислили су Студентску организацију УНЗИП да би се млади упознавали, повезивали, дружили и помагали једни другима. Идеја о организацији попут такве се почела развијати још у септембру, да би у марту ове године први пут организовали предавање о мотивацији. УНЗИП на студенте делује кроз организована предавања, радионице, поетске вечери, као и дискусије, а пи-ар mеnayеr и председник те студентске организације Стефан Хачко за „Дневник” истиче главни циљ УНЗИП-а:

– То је место које пружа могућност да млади унапреде свој психички, емоционални, социјални и духовни живот – казао је Стефан Хачко. – УНЗИП жели да помогне младима да открију своје праве вредности, као и да препознају и развију своје таленте. Наша екипа се залаже за равноправност и прихваћеност свих те је наш мото: УНЗИПуј своје ја!

Када су у питању програми УНЗИП-а, две активности се наизменично смењују понедељком: „Боок Цлуб”, када обрађују посебно одабране књиге које их подстичу на промену и „Мовие Night”, када пуштају квалитетне филмове који промовишу помагање, бригу за угрожене, остваривање неких еколошких циљева, након чега следи дискусија. Четвртком се млади окупљају да би уз пицу или палачинке играли друштвене игре које, како Стефан каже, наводе на размишљање и развијање креативности, док је као најбитнију активност издвојио предавања и радионице које се одржавају средом, а које су најчешће из области психологије, али и филозофије и популарне науке.

– Сви који дођу на ту активност, имају могућност да кроз неку дискусију, лични разговор с предавачем и интересантне тестове започну пут ка препознавању проблема и њиховом решавању – рекао је Хачко. –  Студенти су такође показали заинтересованост за духовне радионице на којима разговарамо о Богу и религији те се та активност одржава два пута месечно суботом увече. До сада смо приметили да је убедљиво најбољи одазив на психолошким радионицама и предавањима које се баве мотивацијом и емоцијама.

Иако је УНЗИП почео да ради у марту, до сада је кроз њихове активности прошло више од 400 студената. Теме бирају они сами јер су пре почетка рада те организације поставили анкету на коју је одговорило око 500 студената који су се јасно изјаснили о томе шта их тачно занима. Како сазнајемо, предавачи су углавном психолози, филозофи, теолози, биолози и доктори које организатори УНЗИП-а доводе у зависности од области о којој се говори. Стефан Хачко истиче да се студентима допада атмосфера, простор, као и сам садржај којим се нада да ће побољшати живот данашање омладине.

– У свету смо у којем смо повезани друштвеним мрежама и имамо на хиљаде виртуелних пријатеља, а ипак постоји отуђеност међу младима и недостатак присности – закључио је Хачко. – Ми желимо да се вратимо тим вредностима, питањима шта то значи помагати људима, шта то значи праштати, искрено волети, имати милости према другима и саосећати.

Ова организација делује кроз организована предавања, радионице, поетске вечери, као и дискусије

Како сазнајемо, после летње паузе, неке досадашње активности ће се наставити, док ће се неке мало изменити, а Студентска организација УНЗИП планира и нешто ново. У питању је неколико „Оне тиме евент”-ова, затим планирају да обележе датуме који су битни за студенте, радионице које се тичу припремања доброг ЦВ-а и интервјуа за посао, као и радионице које ће говорити о здравим животним стиловима. Осим тога, Стефан Хачко је за „Дневник” рекао да за младе у наредном периоду припремају и нека изненађења.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Приватна архива

АНКЕТА: ШТА ВАС МОТИВИШЕ У ЖИВОТУ И НА СТУДИЈАМА?

Матија Благојевић,

студент:

– Свакодневну мотивацију у животу проналазим у томе што желим да будем бољи него што сам био јуче и, генерално, да не будем просечан. У томе успевам тако што сваки дан, кад се пробудим, поставим себи неке циљеве па због постигнутог на крају дана будем задовољан. С обзиром на то да радим поред студија, видим колико је тешко радити без дипломе и знања, и онда ми је то мотивација да учим и да се трудим. Не желим заувек да се бавим овим послом којим се тренутно бавим.

Анђела Јовановић,

студенткиња:

– Моја мотивација у животу је то што имам много амбиција, које желим да остварим. Због тога социјално, академски и емотивно покушавам да се натерам да сваког дана идем даље и да се будим ујутру. Живим за своје пријатеље они су ми највећа подршка у животу и они ми помажу у остваривању циљева. Увек размишљам о својим циљевима и сновима који ме и „гурају” да их достигнем. Код учења има тешких момената, али и кроз то се лако прође.

Недељко Ждеро,

студент:

– Тренутно покушавам да нађем мотивацију. Ако сада будем добар на факултету и трудио се у животу, знам да ћу касније имати велике користи. Има много људи који нису своје двадесете добро искористили па онда касније раде оно што не желе. Из страха да не будем такав, сада се трудим да радим нешто што волим, а што има везе с фитнесом. Раније сам гледао мотивационе видео-клипове и људе који су мудри, а сада сам већ одлучио шта ћу и како ћу и није ми потребна толико мотивација.

Невена Станисављевић,

студенткиња

– Мотивација ми је то што желим да напредујем и радим на себи, зато што моји родитељи нису завршили факултет већ средње школе, и на њиховом примеру могу да закључим да немају довољно прилика за посао. Што се тиче студирања, мотивација ми је била то да на основу знања постанем оно што желим, а то је да се бавим новинарством. Желим да што пре завршим студије да бих нашла посао и хтела бих да што више радим на себи првенствено, а све остало долази спонтано.

Лука Новаковић,

студент:

– То је врло тешко и комплексно питање. Највише ме мотивише то да успем да се покажем и докажем у нечему. И да нађем неку суштину. Тачније, у потрази сам за тим и у томе ми много помаже то да размишљам о факултету који од мене тражи највише. Да бих успео, не видим шта бих друго могао радити. Када учим, а не могу да се концентришем или ми не иде, мотивише ме то што ћу се, ако не наставим припремање испита, осећати врло лоше.

Анђела Сворцан,

студенткиња:

– Музика ме мотивише јако, али и то да у животу радим нешто од чега ћу моћи да путујем, а да не будем у четири зида, надам се искрено да ћу у томе и успети. Мотивише ме породица, која ми је велика подршка у животу. Они подржавају све моје могуће креативне хирове (смех). Треба искористити живот. Има хиљаду могућности, а мало ко то примети. Мотивише ме „Фирчи” и хор. Парк ме мотивише за учење, ако је лепо време, ако није, онда преспавам дан па учим ноћу.

В. Бијелић

Фото: В. Фифа

Аутор:
Пошаљите коментар
Креће исплата ученичких и студентских стипендија и кредита

Креће исплата ученичких и студентских стипендија и кредита

01.02.2019. 09:37 09:42