clear sky
17°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нови Сад издваја највише новца у Србији за смањење незапослености

03.05.2019. 13:01 13:09
Пише:
Извор: Дневник (Ф. Бакић)

У циљу смањења незапослености у Граду Новом Саду, Градска управа за привреду је за 2019. годину издвојила 160 милиона динара из градског буџета за ангажовање више од 700 незапослених особа, што је највећи износ у односу на све друге локалне самоуправе у Србији.

Незапослени ће бити укључени у разне програме и мере активне политике запошљавања у оквиру Акционог плана запошљавања Града Новог Сада за текућу годину. Међу њима су програм приправника, програм стручне праксе, организовање јавних радова од интереса за Град, подршка при самозапошљавању, субвенције за отварање нових радних места, сајмови запошљавања, универзитетска професионална пракса студената, као и обуке и едукације незапослених особа.

- Нови Сад се последњих неколико година интензивно развија у привредном смислу, а сведоци смо да је у наш град дошло неколико великих инвеститора, а број запослених се за последњих шест година повећао за 19.000 - истиче за “Дневник” члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић. - Приходи од пореза на зараде су вишеструко већи, имамо више привредних друштава и предузетника, а пробудила се и грађевинска индустрија. Све наведено је најбољи позив новим, потенцијалним инвеститорима, домаћим и страним. Интересовање јесте велико и очекујемо да врло брзо још неке велике светске компаније отворе своје погоне у Новом Саду.

Акционим планом запошљавања Града за 2019. годину предвиђене су обуке за дефицитарна занимања из области информационих технологија, обука за старе и уметничке занате и послове домаће радиности, као и обука за руководиоце грађевинским машинама, обуке за личног пратиоца и пасош компетенције. За све наведено, Град ће издвојити 7,5 милиона динара.

Значај обуке из информационих технологија се огледа у томе што је Нови Сад практично центар индустрије информационих технологија у Србији. Понуда на локалном тржишту лица са практичним знањем из ове области ниска је и не може да одговори на укупну тражњу која континуирано расте, те Град путем ове мере сувбенционише незапослена лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање за едукацију у области информационих технологија, чиме се смањује незапосленост и пружа подршка предузетничком сектору на територији Града. За реализацију ове мере из буџета је ове године издвојено 3,5 милиона динара. Обука за старе и уметничке занате и послове домаће радиности, како истиче Радојевић, има за циљ обуку незапослених лица која немају сталан посао, како би могли самостално да раде, и који ће по завршетку обуке добити дипломе, да би могли да отворе самосталне радионице и пријаве се у програм самозапошљавања. За реализацију ових обука Град је издвојио 1,5 милиона динара. За обуку дефицитарних занимања - лични пратилац и руковалац грађевинским машинама извојено је из буџета 2,5 милиона динара.

- Према подацима Национален службе за запошљавање, више од 50 одсто особа које су прошле обуке из области информационих технологија и за старе и уметничке занате, запослиле су се у року од шест месеци након завршетка обука - додаје Радојевић. - Град подржава процес развоја сектора старих заната, како би се очувале и развијале мајсторске вештине којима прети изумирање, обезбедили услови да занатски послови ојачају своју конкурентност и самоодрживост у савременим тржишним условима, као и да се подрже различити облици удруживања старих занатлија, рецимо еснафске организације и удружења у оквиру привредних комора, кластери... а у циљу ефикасне размене информација и знања, ефективног заједничког наступа на тржишту, смањења трошкова пословања и обједињене набавке и пласмана. Такође, кроз спроведен конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за подршку женском иновационом предузетништву у 2018. години, додељен је новац за 44 привредна субјекта у власништву жена у циљу стимулације развоја и подизања иновативности жена.

Туристи стижу из целог света

Према подацима Републичког завода за статистику, Нови Сад је популарна дестинација већ неколико година уназад, јер се број туриста од 2010. године константно повећава и када је реч о доласцима, али и оствареном броју ноћења. Током 2018. године, у нашем граду остварено је 452.702 ноћења, што је више за 23,2 одсто у односу на лане.

- Сваког месеца, према подацима инфо центра градске Туристичке организације, Нови Сад посете туристи из око 50-60 земаља света, а у периоду великих манифестација, посете нас туристи из чак 80 земаља - истиче Члан градског већа за привреду Милорад Радојевић. - Стога, тренутно је све више оних који се баве издавањем смештаја, станова или градњом и отварањем нових угоститељских, тачније смештајних капацитета. У последње време, отворено је неколико нових хотела, велики број хостела и значајан број власника станова се опредељује да се бави издавањем станова у туристичке сврхе. То је веома важно, због великих манифестација и фестивала по којима је Нови Сад препознатљив у свету, попут Егзита и Пољопривредног сајама. Не треба заборавити и две важне титуле које Нови Сад има овогодишњу Европску престоницу младих и Европску престоницу културе 2021.

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар