Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad izdvaja najviše novca u Srbiji za smanjenje nezaposlenosti

03.05.2019. 13:01 13:09
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

U cilju smanjenja nezaposlenosti u Gradu Novom Sadu, Gradska uprava za privredu je za 2019. godinu izdvojila 160 miliona dinara iz gradskog budžeta za angažovanje više od 700 nezaposlenih osoba, što je najveći iznos u odnosu na sve druge lokalne samouprave u Srbiji.

Nezaposleni će biti uključeni u razne programe i mere aktivne politike zapošljavanja u okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada za tekuću godinu. Među njima su program pripravnika, program stručne prakse, organizovanje javnih radova od interesa za Grad, podrška pri samozapošljavanju, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, sajmovi zapošljavanja, univerzitetska profesionalna praksa studenata, kao i obuke i edukacije nezaposlenih osoba.

- Novi Sad se poslednjih nekoliko godina intenzivno razvija u privrednom smislu, a svedoci smo da je u naš grad došlo nekoliko velikih investitora, a broj zaposlenih se za poslednjih šest godina povećao za 19.000 - ističe za “Dnevnik” član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. - Prihodi od poreza na zarade su višestruko veći, imamo više privrednih društava i preduzetnika, a probudila se i građevinska industrija. Sve navedeno je najbolji poziv novim, potencijalnim investitorima, domaćim i stranim. Interesovanje jeste veliko i očekujemo da vrlo brzo još neke velike svetske kompanije otvore svoje pogone u Novom Sadu.

Akcionim planom zapošljavanja Grada za 2019. godinu predviđene su obuke za deficitarna zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija, obuka za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, kao i obuka za rukovodioce građevinskim mašinama, obuke za ličnog pratioca i pasoš kompetencije. Za sve navedeno, Grad će izdvojiti 7,5 miliona dinara.

Značaj obuke iz informacionih tehnologija se ogleda u tome što je Novi Sad praktično centar industrije informacionih tehnologija u Srbiji. Ponuda na lokalnom tržištu lica sa praktičnim znanjem iz ove oblasti niska je i ne može da odgovori na ukupnu tražnju koja kontinuirano raste, te Grad putem ove mere suvbencioniše nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje za edukaciju u oblasti informacionih tehnologija, čime se smanjuje nezaposlenost i pruža podrška preduzetničkom sektoru na teritoriji Grada. Za realizaciju ove mere iz budžeta je ove godine izdvojeno 3,5 miliona dinara. Obuka za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, kako ističe Radojević, ima za cilj obuku nezaposlenih lica koja nemaju stalan posao, kako bi mogli samostalno da rade, i koji će po završetku obuke dobiti diplome, da bi mogli da otvore samostalne radionice i prijave se u program samozapošljavanja. Za realizaciju ovih obuka Grad je izdvojio 1,5 miliona dinara. Za obuku deficitarnih zanimanja - lični pratilac i rukovalac građevinskim mašinama izvojeno je iz budžeta 2,5 miliona dinara.

- Prema podacima Nacionalen službe za zapošljavanje, više od 50 odsto osoba koje su prošle obuke iz oblasti informacionih tehnologija i za stare i umetničke zanate, zaposlile su se u roku od šest meseci nakon završetka obuka - dodaje Radojević. - Grad podržava proces razvoja sektora starih zanata, kako bi se očuvale i razvijale majstorske veštine kojima preti izumiranje, obezbedili uslovi da zanatski poslovi ojačaju svoju konkurentnost i samoodrživost u savremenim tržišnim uslovima, kao i da se podrže različiti oblici udruživanja starih zanatlija, recimo esnafske organizacije i udruženja u okviru privrednih komora, klasteri... a u cilju efikasne razmene informacija i znanja, efektivnog zajedničkog nastupa na tržištu, smanjenja troškova poslovanja i objedinjene nabavke i plasmana. Takođe, kroz sproveden konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za podršku ženskom inovacionom preduzetništvu u 2018. godini, dodeljen je novac za 44 privredna subjekta u vlasništvu žena u cilju stimulacije razvoja i podizanja inovativnosti žena.

Turisti stižu iz celog sveta

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Novi Sad je popularna destinacija već nekoliko godina unazad, jer se broj turista od 2010. godine konstantno povećava i kada je reč o dolascima, ali i ostvarenom broju noćenja. Tokom 2018. godine, u našem gradu ostvareno je 452.702 noćenja, što je više za 23,2 odsto u odnosu na lane.

- Svakog meseca, prema podacima info centra gradske Turističke organizacije, Novi Sad posete turisti iz oko 50-60 zemalja sveta, a u periodu velikih manifestacija, posete nas turisti iz čak 80 zemalja - ističe Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević. - Stoga, trenutno je sve više onih koji se bave izdavanjem smeštaja, stanova ili gradnjom i otvaranjem novih ugostiteljskih, tačnije smeštajnih kapaciteta. U poslednje vreme, otvoreno je nekoliko novih hotela, veliki broj hostela i značajan broj vlasnika stanova se opredeljuje da se bavi izdavanjem stanova u turističke svrhe. To je veoma važno, zbog velikih manifestacija i festivala po kojima je Novi Sad prepoznatljiv u svetu, poput Egzita i Poljoprivrednog sajama. Ne treba zaboraviti i dve važne titule koje Novi Sad ima ovogodišnju Evropsku prestonicu mladih i Evropsku prestonicu kulture 2021.

L. Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar