overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Комичар Зеленски нови председник Украјине

21.04.2019. 21:15 12:14
Пише:
Извор: Tanjug

КИЈЕВ: Популарни телевизијски комичар Володимир Зеленски је, судећи према излазним анкетама, будући председник Украјине који је у другом кругу избора "прегазио" актуелног шефа државе Петра Порошенка.

"Данас ће бити победа Украјинаца, победа Украјине и надам се победа фер избора", рекао је раније данас Зеленски после гласања.



Ако се потврде излазне анкете, према којима је Зеленски освојио 73 одсто гласова, а Порошенко само 25, овај комичар ће бити на власти наредних пет година, наводи BBC.Inačе, украјински председник има значајна овлашћења када је у питању безбедност, одбрана и спољни послови земље.



Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однео убедљиву победу.Победа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.



Зеленски је доминирао и у првом кругу избора пре три недеље, када су гласачи бирали између 39 кандидата. Кампању су обележили раскошни онлајн огласи и испади смишљени да би привукли пажњу, наводи BBC на српском.Зеленски (41) је тако инсистирао да Порошенко и он ураде тест на алкохол и дроге пре него што се суоче у дебати, на шта је Порошенко пристао. 



И тако, први пут у историји Украјине, ривалски кандидати су се сликали како дају крв на анализу.Дебате међутим није било, јер кандидати нису могли да се договоре око тога када тачно би требало да се одржи. Порошенко се зато 14. априла појавио сам на prеthodno договореном месту - највећем стадиону у Кијеву - упустивши се у дебату са празном столицом. 


Вучић честитао Зеленском избор за председника Украјине 



БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку Володимиру Зеленском поводом избора за председника Украјине и истовремено захвалио тој земљи што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.



"Честитам Вам избор за председника Украјине, уз жеље за успех на одговорној дужности.



Желим да и овом приликом захвалим Украјини што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Надам се да ћемо у будућности успоставити добре економске везе и сарадњу у свим другим областима, на добробит грађана наших двеју земаља“, наводи се у честитки председника Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.


У првом кругу 31. марта, Зеленски је освојио 30,2 одсто гласова, скоро двоструко више од Порошенка који је освојио 15,9 одсто. Зеленски се обраћао млађим Украјинцима играјући на њихову одбојност према корупцији и интересима крупног капитала. 



Његов досадашњи успех указује на то да, наводи BBC, постоји огромна жеља за политичком променом у земљи коју непрестано потресају корупционашки скандали, а сиромаштво је широко распрострањено. Популарна сатирична ТВ серија Зеленског зове се "Слуга народа", а он глуми обичног наставника кога случајно изаберу за председника. Тако се сада зове и његова политичка странка. 



Серија је хит на Каналу 1+1, у власништву милијардера олигарха Ихора Коломоиског, главног Порошенковог противника. Зеленски, међутим, инсистира на томе да он није олигархова "марионета". 



Играо је у десетинама филмова и серија од оснивања властите позоришне компаније - Студио Квартал 95 - 2003. године, а његова фирма годишње зарађује милионе долара. 



Потиче из индустријског града Криви Риха који се налази на југу земље. Тамо је студирао право, али се на крају одлучио за глумачку каријеру. 



Одустао је од политичких митинга, преусмеривши све своје напоре на друштвене мреже. 



Има 3,6 милиона пратилаца на Инстаграму - много више од Порошенка, који има свега 255.000. 



Двадесетогодишњи добровољци водили су му кампању постовима на Фејсбуку, Јутјубу и Инстаграму. Од гласача је тражио да дају свој допринос идејама за вођење будуће политике.



Критичари доводе у питање компетенције Зеленског за положај председника, истичући његов недостатак политичког искуства. 

Порошенко признао пораз, не повлачи се из политике



Председник Украјине Петро Порошенко признао је пораз на председничким изборима у тој држави, јавља Ројтерс.



Порошенко је рекао да се неће у потпуности повући из политике.



Украјински комичар Володимир Зеленски победио је у другом кругу председничких избора у Украјини, показују излазне анкете.



Према првим подацима, Зеленски је освојио 73 одсто гласова, док је Порошенко освојио само 25 одсто гласова, преноси Ројтерс.



У првом кругу избора, 41. годишњи Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Порошенко (53) добио поверење само 16 одсто бирача. 

Русија: Порошенков пораз понижавајућ и среман

Пораз актуелног председника Украјине Петра Порошенка у другом кругу председничких избора говори о томе да грађани те земље желе другачији програм развоја Украјине, изјавио је шеф Комитета Савета Федерације Русије за међународне односе Константин Косачов.

„Ово је случај када су важна оба резултата — и пораз и победа. Резултат, односно апсолутни Порошенков пораз има две компоненте. Прва је што су грађани Украјине јасно показали да им је дојадила политика и да су желели нешто ново. А друга је то што Порошенко није изгубио од својих традиционалних опонената, већ од неког новог. Овде су људи гласали за било кога, само не за њега“, рекао је Косачов.

Он је такође оценио да то „није само тужно, већ и понижавајуће и срамно“.

Аутор:
Пошаљите коментар
Украјина: Зеленски освојио 30,2 одсто гласова, Порошенко 16,6 одсто 

Украјина: Зеленски освојио 30,2 одсто гласова, Порошенко 16,6 одсто 

01.04.2019. 10:20 10:26