broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршен Дигитални самит,Софија:Ствара се "узбудљив" регион

05.04.2019. 19:56 20:01
Пише:
Извор: Хуманоидни робот Софија на затврању Дигиталниог самита економија Западног Балкана Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД:  Други Дигитални самит економија Западног Балкана, на којем је током два дана било око 4.000 учесника, 2.000 компанија и 200 говорника из земље и света, завршен је у Београду, а главни закључак је да технологија може да побољша животе свих и отвара нова радна места.

Хуманоидни робот Софија, која је била главна атракција заједно са роботом Титан, изнела је закључке самита на церемонији затварања."Велико ми је било задовољство да будем са вама, било је лепо и инспиратиавно видети представнике владе, дигиталне индустрије и истраживаче", рекла је Софија.



Каже да се током два дана самита могло видети колико технологија може да побољша живот људима."Верујем да технологија може да побољша животе свих. То важи и за здравство, финансије и многе друге области, отварају се нова радна места која раније нисмо могли ни да замислимо. Чула сам узбудљиве идеје, ствара се узбудљив простор на Западном Балкану", нагласила је Софија.



Навела је да је научила да ће дигитална трансформација подстаћи даљи привредни раст и отварање нових радних места.Такође, ојачаће се високотехнолошка безбендост, рекла је она и додала да ће све то бити усклађено са дигиталним оквиром ЕУ."Хвала свима. Идемо напред и радујем се што ћемо радити заједно да бисмо створили један напреднији свет. Хвала и видимо се следећи пут", поручила је Софија.



Одржани су током самита бројни панели и презентације о процесима у дигиталној трансформацији у Србији и региону.



У три сале у Палати Србија представници државе, цивилног друштва, компанија као и бројни гости из света, покушали су да одговоре на кључна питања садашњице када је реч о сајбер безбедности, безбедности деце на интернету, заштити података, као и о томе која је улога државе и приватног сектора у овим глобалним процесима.



Самит је отворила председница Владе Србије Ана Брнабић, а свечаном отварању присуствовали су бројни министри у Влади Србије, европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел и генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Хулин Џао.



У оквиру самита најбоље ИТ компаније су имале прилику да се представе политичким и пословним лидерима Западног Балкана, Европе и света. На затварању Другог Дигиталног самита приказан је и видео “Србија ствара”, у коме су приказане иновативне индустрије, а у циљу позиционарања Србије као земље која ствара добре, иновативне и аутентичне идеје.



Директор владине Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је овај самит пример добре сарадње подсетивши да је окупио више од 4.000 учесника из 30 економија, више од 200 говорника, да је било 73 презентација и панела, као и да се представило више од 50 стартапова.



Он је важним оценио потписивање два споразума, и то о ромингу свих шест економија, као и споразума са Владом Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења у Србији и услуга сертификовања за електронске трансакције у Црној Гори.Јовановић је захвалио свима који су учествовали у организацији овог скупа.



Регионална размена знања и идеја, регионално повезивање и омогућавање дигиталних услуга унутар региона од непроцењивог је значаја за даљи развој за сваку од економија и регион као целину, рекао је он.Јовановић је додао да је из Београда послата јасна порука регионалне сарадње и напретка и да се у региону прати време у коме живимо, као и трендови.



Осврћући се на услуге еУправе, он је рекао да је пуно урађено у prеthodnih годину дана, а да нас још више чека у будућности. “Грађани и привреда могу од институција да очекују услуге о којима нису помишљали пре пар година”, рекао је Јовановић.



Јовановић је заменици министра инфраструктуре и енергетике Албаније Дорини Цинари свечано предао организацију наредног трецег Дигиталног самита идуће године.



Она је захвалила на томе и пожелела свима добродошлицу у Тирану идуће године.Дигитални самит један је од симбола регионалне сарадње, а инициран је Берлинским процесом.Самит, чији је Танјуг медијски покровитељ, одржан је у оквиру Дигиталне недеље Србије која траје од 1. до 7. априла.



Први дигитални самит одржан је у Скопљу у априлу прошле године, а следеће године биће одржан у Тирани.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ђорђевић: Олакшан и модернизован рад инспекција

Ђорђевић: Олакшан и модернизован рад инспекција

05.04.2019. 16:08 16:11
Стефановић: Уз дигитализацију МУП ближи грађанима

Стефановић: Уз дигитализацију МУП ближи грађанима

05.04.2019. 15:53 15:54
Ружић: Дигитализација јавне управе штеди време и новац

Ружић: Дигитализација јавне управе штеди време и новац

05.04.2019. 15:49 15:52