overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФСС: Судија Синдиката радио ван закона, на штету клуба

29.03.2019. 12:19 12:22
Пише:
Извор: ФСС

БЕОГРАД: Фудбалски савез Србије (FSS) саопштио је данас да је пријава од Удружења фудбалских професионалаца (ФИФПРо) надлежним органима ФИФА због наводног “кршења принципа савесног вођења и нарушавања интегритета органа Савеза”, последица несавесног рада судије који је изабран на предлог Синдиката фудбалера.

У питању је спор фудбалера Владимира Симуновића и Радничког из Ниша, у којем је играч прво добио спор, а потом су именована нова три арбитра који су одбили захтев за раскид уговора. (прим. аут)

"Арбитражни суд ФСС је независно тело кога сачињавају арбитри које предлажу клубови Супер лиге, Синдикат професионалних фудбалера и савез. Суд решава спорове на релацији играч-клуб, тренер-клуб и клуб-клуб. У последње две године после реформе суда, знатно је подигнут ниво његове ефикасности, значајно је смањен број спорова и све одлуке су донете у складу са позитивно-правним прописима РС и ФСС. Представници и клубова и Синдиката у више наврата јавно су хвалили рад суда", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у готово 98 одсто случајева спорови су решени у корист играча услед неизмирених обавеза од стране клубова. Ниједна заинтересована страна у поступцима није изнела било какву примедбу на рад суда.

"Арбитар који је донео одлуку у конкретном случају на арбитражну листу изабран је на предлог Синдиката професионалних фудбалера Независност, који је члан ФИФПро и то је једини случај када је грубо нарушено начело непристрасности и нарушен правни поредак РС. У конкретном случају арбитар је пренебрегао доказ који је доставио клуб и донео одлуку која је била у потпуности у супротности са чињеничним стањем и позитивно-правним прописима ФСС и РС.

Из ФСС наводе да је Арбитражни суд увидом у списе предмета, на шта је по закону у случају основане сумње да је одлуком дошло до повреде јавног поретка и игнорисања императивних прописа, неспорно утврдио да је судећи арбитар поступао противно кључном доказу који се налази у списима предмета - уверењу ПИО Фонда, из кога се неспорно утврђује да играч није био одјављен са обавезног социјалног осигурања.

"Дакле, арбитар је нашао да је једина повреда уговорних обавеза од стране клуба, одјава са обавезног социјалног осигурања, а која једноставно није тачна, те је уједно неизвршиво обавезати клуб да пријави играча на обавезно социјално осигурање, у ситуацији када исти тај играч није ни одјављен са истог. Таква одлука није последица слободног судијског уверења, већ злоупотребе права која се није могла толерисати".

Арбитар који је грубо прекршио прописе и угрозио правни поредак РС разрешен је у предвиђеној процедури на потпуно исти начин на који је и изабран. Дакле, ноторна неистина је да је замењен другим судијом, истичу из ФСС.

"Није јасно зашто се искривљује истина у вези са овим случајем, с обзиром да није Арбитражни суд тај који је повредио императивне прописе, већ управо арбитар који је донео одлуку супротну закону и јавном поретку. Арбитражни суд је реаговао и у складу са законом РС".

"ФИФПро, поступајући на овакав начин, настоји да скрене пажњу са чињеничног стања, које неспорно указује да је арбитар кога је поставио Синдикат прекорачио своја законска овлашћења, игнорисао наводе из јавне исправе и донео одлуку противно императивним прописима и јавном поретку Републике Србије. То су једини разлози због којих је разрешен. Иступ Теа Ван Сегелена у којем је изнео низ неистина и непроверених информација је у најмању руку скандалозан и неозбиљан за особу која обавља тако одговорну функцију".

Из ФСС сматрају да сви чланови ФСС морају имати апсолутно поверење у рад и поступање Арбитражног суда, чија је надлежност у складу са налозима ФИФА и УЕФА обавезна. 

"Арбитражни суд у чији независни и непристрасни рад постоји сумња, не оправдава своје постојање и не испуњава своју сврху. Арбитражни суд је поступајући на овакав начин, пре свега у складу са законом, заштитио свој ауторитет и кредибилитет који је протеклих година стекао".

"С обзиром да је ФИФПро овај случај већ учинио јавним, позивамо све новинаре да у договору и у присуству председника Арбитражног суда, добију појашњења по питању презентованих доказа који се налазе у списима предмета и лично се увере у поштовање закона и начина на који су одлуке донете. Уверени да је у овом случају реч искључиво о одбрани начела непристрасности и права на фер суђење, са нестрпљењем очекујемо да осим јавности приложимо и ФИФА све релевантне доказе и чињенице у вези са наведеним случајем", закључују из ФСС.

Аутор:
Пошаљите коментар