light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Трамп: Америка побеђује сваки дан

06.02.2019. 09:07 09:15
Пише:
Извор: EPA/Doug Mills / POOL/Tramp-Pelosi

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп, у говору о стању нације, истакао је да је привреда земље на завидном нивоу, војска најмоћнија на свету и да Америка побеђује сваки дан. 

У свом годишњем говору о стању нације у Конгресу, који је трајао 82 минуте, Трамп је истакао да је задовољан стањем нације, али је више пута позвао на јединство у раду на кључним питањима - заштити радних места, смањењу цене здравствене заштите и лекова.



"Морамо да одбацимо политику освете, отпора и кажњавања - и да прихватимо огроман потенцијал сарадње, компромиса и општег добра. Заједно, можемо да прекинемо деценије политичког ћорсокака", поручио је он.



Поновио је да је ће направити зид на граници са Мексиком, који, напомиње, неће бити обичан бетонски зид, него модерна провидна челицна баријера.



"Сада републиканци и демократе морају да удруже снаге и да се суоче са великом националном кризом. Конгрес има 10 дана да усвоји закон који ће обезбедити финансирање владе, заштитити нашу домовину и осигурати јужну границу. Сада је време да Конгрес покаже да је Америка посвећена томе да се стане на пут илегалној имиграцији, и да безобзирне којоте, картеле, дилере дроге и трговце људима остави без посла", изјавио је Трамп.



Истовремено, он је рекао да су легални мигранти богатство америчке нације и да јачају друштво на безброј начина.



"Желим да људи долазе у нашу земљу, али морају да улазе легално", поручио је амерички председник.



Осврнуо се и на стање у америчкој економији, које је, према његовој оцени, снажно, будући да је у последњих годину дана запослено 5,3 милиона људи, да су плате свима повећане, а да привреда Америка расте двоструко брже него када је преузео функцију.



"Незапосленост је на најнижем нивоу у последњих пола века", рекао је Трамп и навео да највише људи у америчкој историји сада има посао - 157 милиона.



"После 24 месеца убрзаног напретка, наша привреда је на завидном нивоу, наша војска најмоћнија на свету, Америка побеђује сваки дан. Чланови Конгреса: стање наше нације је снажно! Наша земља је жива, а наша економија цвета као никада пре!", каже председник САД.



Поновио је подршку Сједињених Држава самопроглашеном председнику Венецуеле, Хуану Гваиду, поручујући да САД стоје уз "венецуелански народ у њиховој племенитој борби за слободу".



Трамп је, говорећи о међународним односима, поновио да ће радити на новом трговинским споразуму са Кином, али и на односима са Северном Корејом, а у вези с тим је најавио други састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 27-28. фебруара у Вијетнаму.

Састанак са Ким Џонг Уном 27-28. фебруара у Вијетнаму

Трамп је најавио да ће свој други састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном имати у Вијетнаму, 27-28. фебруара, и истовремено је сам себи одао признање за спречавање великог рата на Корејском полуострву.



У свом годишњем говору о стању нације у Конгресу, који је трајао 82 минуте, Трамп је рекао и да још много тога треба урадити како би се очувао мир са Северном Корејом, али да је застој у нуклеарном тестирању доказ напретка, преноси Ројтерс.



"Да нисам изабран за председника Сједињених Држава, сада бисмо, према мом мишљењу, били у великом рату са Северном Корејом", рекао је Трамп у свом обраћању.



Он је 2017. пробудио бојазан од избијања рата када је запретио да ће се Северна Кореја суочити са "ватром и бесом какве свет још није видео" због претње нуклеарним оружјем и ракетама САД.



Трамп се са Кимом састао 12. јуна прошле године у Сингапуру.

 

Пелоси правила гримасе на поједине делове Трамповог говора

Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси није била одушевљена свим стварима које је амерички председник Доналд Трамп изрекао у свом годишњем обраћању нацији у Конгресу.



Она је, током Трамповог говора, често проверавала своју копију председничког говора, правећи гримасе на поједине делове из обраћања, док је друге дочекала мирно, оцењује њујоршка агенција "Блумберг".



Када је Трамп рекао "стање наше нације је снажно", Пелоси је само благо одмахнула главом, у знак неслагања.



Она се видно подсмевала када је Трамп рекао да покушаји "смешних страначких истрага" могу наштетити америчком напретку.



Међутим, најмање два пута, када су Трампове речи наишле на неодобравање демократа, Пелоси је реаговала суптилним подизањем руке, чиме им је сигнализирала да смире страсти.



Упркос политичкој подељености, демократе су у великој мери остале дисциплиноване током говора - мада често размењујући погледе када би Трамп рекао нешто потенцијално провокативно, оцењује агенција.



Нису, међутим, све реакције на Трампове речи биле негативне. Рекордан број жена у Представничком дому, претежно из редова демократа, стајале су и клицале када је Трамп рекао да је рекордан број жена у радној снази САД. 

Аутор:
Пошаљите коментар