clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ДНЕВНИК” у НОВОМ КНЕЖЕВЦУ Од банкрота до пристојног места за живот 

29.01.2019. 12:41 12:57
Пише:
Фото: Председник општине др Радован Уверић Фото: Дневик.рс/М. Митровић

Председник новокнежевачке општине др Радован Уверић оцењује да је буџет општине, у односу на пре нешто више од две и по године када је био у очајном стању и великим дуговањима, стабилизован од када Српска напредна странка са својим коалиционим партнерима има власт.

„Велики део дугова је враћен и плаћен уз помоћ Владе Републике Србије и Покрајинске владе, које су нам изашле у сусрет и помогле да општина Нови Кнежевац не оде у банкрот, а мањи део је отписан“, предочава Уверић. „Подсетио бих на то да смо били у дужој блокади, сготов три месеца, још смо имали две нешто краће блокаде, да бисмо у 2018. годину ушли с buyеtom који није био оптерећен неким већим дуговима, а ситније смо решавали у ходу.“

Он за наш лист каже да је прошла година била прва у којој су урађене знатно веће инвестиције него у 2017, а поготово у односу на другу половину 2016, када су били преокупирани враћањем дугова.

Општина Нови Кнежевац данас нема дугове ни према једном добављачу, ниједном буџетском кориснику, све обавезе се извршавају на време, нема кашњења исплате стипендија, путних трошкова за просветне раднике...(Др Радован Уверић)

„Општина Нови Кнежевац данас нема дугове ни према једном добављачу, ниједном буџетском кориснику, све обавезе се извршавају на време, нема кашњења исплате стипендија, путних трошкова за просветне раднике и других обавеза“, истиче Уверић.“Уз то, повећали смо дотације и субвенције свим директним и индиректним буџетским корисницима, а осим тога, улагања у културу, спорт и невладине организације. Први пут у дужој историји Новог Кнежевца лане спортски клубови и удружења нису били оптерећени финансијским проблемима. Сви су једногласни у оцени да је заовољство радити у спорту у таквим условима, да се много већа пажња може посветити окупљању младих, тренинзима и резултатима.“

Прошла година је била у знаку инвестиција и утисак је челника локалне самоуправе да је много тога урађено, од асфалтирања улица и довођања у ред атарских путева, до обнове водоводне мреже.

„Мислим да у једној години није уложено толико новца у општину Нови Кнежевац већ дуги низ година“, констатује Уверић.“Осим већих инвестиција, много се интервенисало тамо где је било потребе за ситнијим улагањима. Иако смо доста улагали, могло је и више. Жао ми је што смо, због неких проблема, лане пропустили прилику да почнемо изградњу спортске хале у Новом Кнежевцу, иако је из Покрајине било обезбеђено близу 100 милиона динара. Нисмо одустали од изградње спортске хале и тренутно је у току израда пројектно-техничке документације.


Преко границе на посао

Одређени број житеља Ђале, Српског Крстура и Новог Кнежевца користи погодност граничног прелаза у Ђали па на посао свакодневно путују у Мађарску, у погранична места у околини Сегедина, а неки тамо и станују. Када се отвори гранични прелаз на тромеђи код Рабеа, за мештане Рабеа, Мајдана, Банатског Аранђелова и насеља која ту гравитирају, Сегедин је ближи него Нови Кнежевац.


Приликом привременог одустајања у току прошле године нисмо имали другу локацију од раније предвиђене, а требало је припремити је у врло кратком року. Сада је локација коју смо изабрали одговарајућа, али урбанистички планови ту не предвиђају спортсху халу па је то део процедуре који треба спровести, те се надам да ће Нови Кнежевац у догледно време добити спортску халу коју сигурно заслужује, а неспорно је потребан и базен, што је нека наредна фаза развоја спортске инфраструктуре. Урадили смо доста пројектно-техничке документације у вредности преко три милиона динара, јер хронични проблем малих локалних самоуправа је управо у томе да често немају спремне пројекте за аплицирање на конкурсима.“

Урађена је завршна фаза партерног уређења центра Ђале, што је и те како битно јер је важан први утисак о општини и држави путника који долазе из Европске уније преко граничног прелаза. 


Није лако довести улагаче

Економска ситуација је тешка за велики део грађана новокнежевачке општине, углавном због недостатка посла. Много младих људи је отишло, села су све празнија, али председник општине Уверић напомиње да је то генерално проблем целе државе, па и других развијенијих земаља. Индустријска зона је оспособљена за инвеститоре, с иностраним партнерима из Италије и Словачке су потписана два уговора.

„Један инвеститор је из Италије и бави се прерадом метала, а други је из Словачке и бави се производњом енергије на биогас. Нажалост, не иде брзином којом сам се надао. За Нови Кнежевац 50 до 100 нових радних места с пристојном платом сигурно би много значило јер имамо доста незапослених, а значило би и буџету општине“, каже Уверић.  

Он додаје да је веома тешко довести инвеститоре у мале општине као што је Нови Кнежевац, али ма како то деловало невероватно, иако је на евиденцији много незапослених, има проблема с недостатком радне снаге.


„Подсетио бих на то да смо 2016. године, приликом преузимања власти, затекли велики број улица у насељима у општини које су у време киша биле практично потпуно непроходне, сем за тракторе који не вуку приколице. Рекао сам тада да ћу се до краја мандата трудити да све улице буду проходне, можда не све баш асфалтиране, али да ће бити урађени бар путеви од туцаника, струганог асфалта или ломљеног црепа, а у каснијем периоду ћемо ићи и на асфалтирање. Протекле године је урађено 6,8 километара тврдих путева, од чега је асфалтирано 2.200 метара, 3.400 је прекривено туцаником и 1.200 струганим асфалтом, што је обезбедило да половина од укупног броја улица које су биле блатњаве и непроходне сада буде у таквом стању да се саобраћај може нормално одвијати, а изградњу путева ћемо наставити“, каже Уверић.

Рађено је и на обнови водоводне мреже у Новом Кнежевцу, што се prеthodnе три године изводило етапно, тако да је обновљено око десет километра, заменом дотрајалих азбестних цеви новим.


Четвртина буџета за инвестиције

Буџет општине Нови Кнежевац за ову годину износи 520 милиона динара, мада председник општине Радован Уверић очекује да ће ребалансом бити увећан као и лане, када је износио око 560 милиона динара. Важно је да се из буџета 131 милион динара, што је четвртина, предвиђа за инвестиције и није мало и представља озбиљну своту за малу локалну заједницу каква је Нови Кнежевац.

„Очекујемо да ће то бити и нешто више, уколико наши пројекти прођу на конкурсима. Мислим да од 2018. године општина Нови Кнежевац полако стаје на ноге, буџет је опорављен и уз домаћинско пословање и реалне планове, општина мора да постане пристојно место за живот, много боље да изгледа него што је тада изгледала“, каже Уверић.


„Завршена је друга фаза канализације на Зеленом путу у Новом Кнежевцу, део Улице Војводе Мишића и Крстурског пута, а вредност тих радова је око 34 милиона динара. Прошле године смо вратили и дуг од 12 милиона динара за једну фазу канализације и 30 милиона за фазу која није плаћена у prеthodnom периоду. Нешто су биле у питању тужбе, а нешто су дугови настали углавном због пропуста власти у prеthodnom периоду јер та 42 мииона динара смо исплатили за део који је урађен, а дугови су још из 2012. и 2014. Године“, указује Уверић, напомињући да је улагано још у рекултивацију земљишта у Ђали и Новом Кнежевцу, уређење атмосферске канализације и обезбеђење нове механизације комуналном предузећу.

У новокнежевачком насељу Смиљевача направљен је модеран спортски терен који ће у 2019. добити осветљење и трибине па ће тај спортски објекат и те како много значити деци и омладини у том делу Новог Кнежевца. Настављена је обнова школа и вртића, који су затечени у очајном стању.

Милорад Митровић

Текст је део пројекта „Нови Кнежевац у Дневнику“, који је суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају ставове Општине.

Аутор:
Пошаљите коментар
Нови Кнежевац: Старост лакша уз подршку Удружења пензионера

Нови Кнежевац: Старост лакша уз подршку Удружења пензионера

29.01.2019. 11:44 11:46
Утврђен предлог статута Општине Нови Кнежевац

Утврђен предлог статута Општине Нови Кнежевац

11.01.2019. 13:29 13:29
Боља инфраструктура у општинама Чока и Нови Кнежевац

Боља инфраструктура у општинама Чока и Нови Кнежевац

12.10.2018. 22:16 22:20