few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић у Давосу и са Заевом, Курцом, Ишингером

24.01.2019. 14:44 17:45
Пише:
Извор: TANJUG/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Давосу и са македонским премијером Зораном Заевом.

Prеthodno, српски председник се састао са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и немачким дипломатом Волфгангом Ишингером, који је својевремено учествовао у преговорима о Косову.

Александар Вучић састао се и са председником Форума Давос Бергеом Брендеом и чланицом Извршног одбора Форума и шефицом за Европу и Евроазију Мартином Ларкин.

Последњи дан учешћа на Светском економском форуму у Давосу председник Србије Александар Вучић посветио је бројним билатералним сусретима са европским и светским званичницима и пословним људима, укључујући сусрете са премијером Словеније Маријаном Шарецом и шефом финске дипломатије Тимом Соинијем.

"Мислим да је за нас важно да смо остварили много контаката", рекао је Вучић и додао да је, поред осталих, имао добар разговор са Анегрет Крамп Каренбауер, партијском наследницом Ангеле Меркел, од које је затражио даљу подршку Немачке Србији. 

"Чини ми се да она разуме колико ми очекујемо од Немачке и колико се надамо да нам помогне, не само на нашем евроском путу, већ и у подршци и стабилизацији прилика на Балакну", казао је Вучић новинарима.

Разговарао је, каже, и са многим другим важним људима, светским лидерима, као и са представницима Европске банка за обнову и развој, која финасира изградњу појединих путева у Србији, као и са представницима компаније Ал Дахра.

Пренео је да се састао и са другим важним људима, као са аустријским премијером Себастијаном Курцем, са којим ће поново вечерас имати сусрет.

Такође, Вучић се, како је рекао, састао и са појединим лидерима из региона, разговрао и са председницима Колумбије и Руанде и људима са раличитих континената, као и са премијерима Чешке и Пољске.

"Сви су могли да чују неку реч о Србији и да могу да рачунају на Србију у будућности, као и да рачунамо на доалзак више инвеститора из тих земаља".

Вучић је казао да се састао са представницима ЕБРД која има удео у Комерцијалној банци.

"Било је несугласица у прошлости и гледамо да то све решимо. ЕБРД нам финансира са 64 милина евра пут према Плочнику, то је Ниш - Белољин и гледамо како да урадимо урадимо осталих 37 км аутопута до Мердара", навео је он.

Председник Србије се данас састао и са Европском инвестиционом банком која нас такође финансира, како каже, са 91 милион евра, а од којих смо добили и инвестициони грант захаваљујући залагању Ангеле Меркел од 41 милон евра, плус комплетну пројектна документацију.

"Тај аутопут ће много значити за нашу Топлицу и наш народ на КиМ", истакао је Вучић.

Навео је да током разговора са представницима Ал Дахре изразио жељу да ће они много тога да постигну у нарендом периоду и покажу значајно већу продуктивност и успех у ПКБ-у, као и да ће направити референцу и за многе друге ствари у будућности.

"Мислим да смо Србију представљали на веома пристојан начин", додао је Вучић.

Додао је да ће на специјалној вечери гост бити и амерички бизнисмен Џарет Коен и да ће то бити прилика да ми као почасни гости каземо још несто више о Србији и да покушамо да предсавимо земљу на најбољи начин.

Такође, Вучић је пренео да је разговрао и са доскорашњим државним секретаром САД Џоном Керијем, као и неким људима из админстрације Доналда Трампа на нижем нивоу, који су о свом трошку дошли због блокаде америчке владе.

Вучић је додао да је могао да чујем њиове ставове у вези са будућношћу САД. 

Председник Србије борави у Давосу од уторка, а јуче је разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом о квотама ЕУ за увоз челика, европском путу Србије и Косову и Метохији.

Такође, састао се и са представницима компаније "Рио Тинто", а учествовао је и на панелу о медијима уз водећа имена из те сфере.

Уочи одласка у Давос, Вучић је рекао да очекује да много тога доброг може да се уради за Србију и да се земља представи у добром светлу. 

Замислите Меркел која "дојављује" Кохи...

„Замислите Меркел која "дојављује" Кохи шта је са мном разговарала“, узвратио је председник Александар Вучић на питање новинара како коментарише писање приштинске Коха диторе да му је канцеларка на састанку у Давосу поручила да нема промене границе Косова. 

Вучић је рекао да су му ставови Ангеле Меркел, односно Немачке по питању Косова и Метохије познати, да је то чуо од ње још пре годину и по дана у Берлину, као и да је он њој рекао шта мисли о томе, те да то јуче у Давосу није била главна тема.

Меркел је, каже, говорила да жели да помогне на различите начине, не само у том, већ и у другим процесима који су значајни за Србију. 

"Нисмо на тај начин причали синоћ, другачије су ишле теме. Нити она мења своје ставове сваки дан, нити то радим ја. Обоје знамо да немамо потпуно исте позиције по том питању", рекао је Вучић и додао да му је из текста у приштинском дневном листу јасно да је листу рекао неко ко њиховом разговору није присуствовао.

Председник је рекао да сваки пут када се прича о промени граница он постави питање "којих граница", будући да је за Немачку Косово независно и то у постојећим границама. 

"Било шта што није независно Косово у границама независног Косова је за њих промена граница. А, наравно да ја нисам за независно Косово у границама у којима је данас", истакао је Вучић.

Он је додао да сматра да је за нас важно да Србија не буде понижена и да нешто добијемо.

Он није, истиче, попут многих у Србији који неће да кажу грађанима истину. 

Вучић је рекао да постаје занимљиво то што у јавност излазе наводни детаљи са важних састанака.

"Седим и разговарам са Путином у четири ока, дан после тога сви знају о чему смо разговарали и шта ми је рекао. Онда разговарам са Меркел, било је двоје, троје мојих сарадника који немају контакт са Коха диторе и четворо Немаца, једно од њих је Меркел... Замислите да им је Ангела Меркел или неко од њих нешто дојављивао", рекао је Вучић.

Закон о пореклу имовине да се излечи политичка сцена

Александар Вучић каже да ће ускоро бити донет закон о пореклу имовине, који ће, уверен је, умногоме допринети "излечењу" политичке сцене у Србији. 

Вучић је одговарајући на питање новинара о коментарима Вука Јеремића, председника Народне странке, да Србија више није демократска држава, већ "корумпирана аутократија" прокоментарисао да би то, да није тужно, било смешно, али је пре за плакање. 

"Човек који је примио седам милиона евра, на различите начине их стрпао у свој џеп и никада никоме није рекао зашто, како, од кога, за чије потребе, за чији рачун и где су ти новци нестали, али ускоро доносимо Закон о пореклу имовине, то ће бити прилика да се за сваког од нас види шта имамо како су наши родитељи, наши ближи стицали имовину", рекао је Вучић. 

Каже да ће тај закон много допринети за "делимично излечење политичке сцене"

Иницијатива СДА неодговоран потез

Најављена иницијатива СДА да се укине име Републике Српске није ни добар, ни одговоран потез“, поручио је данас из Давоса председник Србије Александар Вучић и истакао да је већ разговарао о томе са Милорадом Додиком.

"Не желим да се мешам у унутрашње ствари БиХ, али Република Српска је уставна категорија, те је обавеза Србије и сваког другог ко о томе може да говори...", рекао је Вучић. 

"Надам се и верујем да ће сви у БиХ разумети да је за све нас од ижузетног значаја очување мира и стабилности", истакао је српски председник. 

Он је новинарима пренео да је синоћ два пута разговарао са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и да ће се видети са њим врло брзо по повратку у Београд. 

"Видим да је и високи представник за БиХ Валентин Инцко говорио о томе на такав начин и ја се надам да неће постојати потреба за било каквом дестабилизацијом приликом на подручју БиХ", рекао је Вучић. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Приштина ће повући таксе,али смо платили високу цену

Вучић: Приштина ће повући таксе,али смо платили високу цену

23.01.2019. 19:58 20:35
Меркел позвала Вучића да посети Берлин

Меркел позвала Вучића да посети Берлин

23.01.2019. 16:55 19:57