clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вулин: Ситуација у Копненој зони безбедности је мирна

28.10.2018. 15:08 16:56
Пише:
Фото: Tanjug (video)

НИШ: Ситуација у копненој зони безбедности је стабилна и мирна, изјавио је у Нишу министар одбране Александар Вулин.

У копненој зони безбедности се, као и сваког дана, налази предвиђени број наших припадника и одговарајуће технике. Стање је редовно, стабилно, мирно, нема никаквих провокација а наšа војска врло пажљиво прати ситуацију у Копненој зони безбедности увек спремна да реагује и заштити нашу територију и наше грађане и имовину, рекао је он новинарима после хуманитарне кошаркашке утакмице.

Како је додао, данас и prеthodnih дана ситуација је потпуно мирна, стабилна и под контролом Војске Србије.

“Војска Косова” може да узнемири читав Балкан

Србија се одлучно противи било каквом формирању не само војске већ паравојске на Косову, јер то не може бити војска, каже министар одбране Александар Вулин. 

Да бисте имали војску ви прво морате да будете држава, а као што знамо Косово је територија под управом Уједињених нација у складу са Резолуцијом 1244, дакле не може бити оружаних снага осим Кфора, појаснио је министар.  

Додао је да ће се представници Србије на свим светским форумима и где год буду могли доследно залагати и веома упорно и тврдоглаво борити да се никаква паравојска не формира на Косову и Метохији. 

Дати неосуђеним терористима тешко наоружање у руке и очекивати да ће бити мирно и стабилно није могуће. На нама је да се боримо и супротставимо а на међународној заједници да покаже како држи до сопствене речи, рекао је Вулин додајући да “имамо и реч НАТО пакта да никакве оружане формације Албанаца неће моћи да се појаве северно од реке Ибар без prеthodnе најаве и сагласности НАТО и сва четири градоначелника српских општина на северу”. 

То, како је навео, мора да се испоштује, као што реч међународне заједнице мора да се поштује уколико је њој стало, не само до мира и стабилности на Косову и Метохији, већ и до мира и стабилности на простору читавог Балкана. 

Паравојска на простору Косова не може да допринесе миру и стабилности, али може немиру и нереду и може да узнемири читав Балкан, закључио је Вулин.


Делили смо хлеб и пасош, а сад тврде да смо окупатори

Коментаришући однос Србије и Црне Горе за време обележавања стогодишњице Првог светског рата, министар одбране Александар Вулин је на хуманитарној кошаркашкој утакмици у Нишу изјавио да српска војска никад није била окупаторска, а оне који у Црној Гори о њој говоре као о окупаторској упитао да ли тако гледају и Србе који живе у тој држави. 

"Тешко је поверовати да има неко ко тврди да је српска војска била окупаторска, а астроугарска је, онда, била ослободилачка. Ако српска војска нија ослободила Црну Гору од Аустроугара, онда су они били ослободиоци, а Срби су били окупатори. Тешко је објаснити да постоје политичари у нашем окружењу, политичари са којима смо до јуче делили исти хлеб и имали исти пасош и исто име државе, политичари који су одлучивали у Београду и о Београду, да сада тако ружно говоре о Србији и српском народу, српском народу који чини трећину у Црној Гори ", навео је Вулин коментаришући однос црногорских власти према 1918. години. 

Додао је да се нада да ће у Црној Гори разумети да то не треба да раде, да ће разумети да морају да буду уз све своје држављане и да поштују све своје држављане.


Улагање у војни спорт важно за Војску у целини

Александар Вулин присуствовао је данас хуманитарној кошаркашкој утакмици између екипа Копнене војске и компаније "Можарт" у спортској хали "Шивара" у Нишу, а након утакмице истакао изузетну сарадњу Војске и те компаније, те захвално на томе што су препознали значај и вредност војног спорта.

Позивам и друге социјално одговорне компаније да се понашају баш као компанија "Можарт", да помогну својој заједници, да помогну својој земљи, да помогну овим драгим младим људима, који поред свих својих обавеза, ван радног времена, без икакве надокнаде и стимулације, бирају да се баве спортом, бирају да унапређују своју физичку спрему, али бирају и да представљају Војску Србије, рекао је Вулин.

У саопштењу за медије наводи се и да су сви чланови екипе Копнене војске на данашњој утакмици професионални припадници Војске Србије, а да је Вулин навео да су професионални припадници и они који ће захваљујући компанији "Можарт" ове године у новембру отићи на Светско војно првенство у џудоу у Бразилу.

Та је компанија, каже министар, препознала колико је Војсци стало, колико је битан спорт у војсци, али и да то није само спорт у војсци, јер, како је навео, они дају пример и осталима како треба живети и како се треба понашати и то је једна од најзначајнијих особина наше војске - да васпитно делује на околину и да помаже околини да схвати и разуме шта су то праве вредности. 

Директор корпоративних комуникација у "Можарту" Борјан Поповић рекао је да је њима част да сарађују са Министарством одбране и Војском Србије, да је та сарадња почела пре неколико година, али и да се нада да ће да ће "овакви спортски терени који су донирани, као и спортска опрема и реквизити, али и све оно што Министарство одбране и Војска Србије буду указали да је потребно, допринети да се војни спортисти са будућих такмићења враћају са још више медаља".

Иначе, на полувремену данашње утакмице свечано је уручена спортска опрема џудистима из 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде који ће учествовати на Светском војном првенству у џудоу које се у новембру одржава у Бразилу.

Током данашњег сусрета који је имао хуманитарни карактер, организовано је шутирање "тројки", а сва средства која буду прикупљена биће донирана онима којима је помоц преко потребна. 

Овог пута, одлучено је да донација од 150.000 динара буде намењена за помоћ породици прерано преминулог припадника Специјалне бригаде Копнене војске Жељка Стреларца.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вулин: Србија против "војске Косова" и остаје неутрална

Вулин: Србија против "војске Косова" и остаје неутрална

22.10.2018. 16:10 16:27
Министар Вулин амбасадору Скоту: Косово јесте такозвано

Министар Вулин амбасадору Скоту: Косово јесте такозвано

15.10.2018. 18:57 19:00