overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић на брани Газиводе: Овде се види суштина наших проблема

08.09.2018. 14:53 21:29
Пише:
Извор: Танјуг/ Димитрије Гол

ЗУБИН ПОТОК: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Газиводама да се ту најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо, различити ставови, као и тешке политичке борбе коју смо имали. 

"Преко овог језера види се дубина и суштина свих наших спорова и неслагања", рекао је Вучић и истакао да је суштина његове посете да се види шта је до сада урађено, али и шта може да се уради, те да се припреме инвестициони планови за сваку општину у којој су Срби већина. 



Вучић је новинарима рекао да се нада да ће се наћи неко решење за Косово и Метохију, договор, да за наредних 100 година и Албанци на КиМ буду задовољни искоришћавањем воде Газивода. 



"Без Газивода нема опстанка, ни останка људи у Ибарском Колашину и Зубином Потоку" рекао је Вучић. 



До сада је, каже, у тај систем уложено 127 милиона.



"Имамо план да обновимо Симпов погон за прераду воћа и поврћа, те да заокружимо узгој и прераду рибе, посебно смуђа", рекао је председник Вучић.



Он је подсетио на спор, који је и пред европском асоцијацијом за електромреже између ЕПС-а и КОС-а. 



Председник Вучић је око 3.15 сати на хидроелектрану Газиводе, где су га дочекали руководство и радници хидроелектране, те велики број грађана. 



Председник је на Газиводама боравио под јаким обезбеђењем.

"Срећан сам што сам овде, дивно се осећам"

Срећан сам што сам овде, дивно се осећам, била је прва изјава председника Александра Вучића на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста. 

 

"Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, око 400.000 евра је уложено, а користиће га млади овог краја", рекао је Вучић.



Председника су на улазу у комплекс који се налази на језеру Газиводе дочекали грађани, новинари и локални функционери. 



Одмах по улазу у комплекс, на питање новинара како се осећа на КИМ он је рекао да се осећа дивно и да је веома срећан сто су ова два објекта подигнута новцем грађана Србије и додао да ће оба објекта користити млади из Зубиног потока, хидрометеоролошки завод, као и Црвени крст.



Вучић је прво обишао просторије центра Црвеног крста, где је присуствовао приказу пружања прве помоћи.



Председника Србије су информисали о активностима центра, нагласивши да је данас Међународни дан пружања прве помоћи, и да се у Београду одржава државно такмичење на којем уцествују четири тима са Косова.



Они су иначе били до сада шест пута шампиони на тим такмичењима. 



Председник се интересовао да ли су младићи и девојке који су изводили везбу све добро савладали и пожелео им успешан дан.



Интересовао се и из којих су места на Косову, а било их је из Грачанице и других.

Време да с Албанцима разговарамо с много више поштовања



Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је време да покушамо да Срби и Албанци разговарају са много више међусобног поштовања. 



Он је истакао да је битно да Срби и Албанци носе поруку мира, јер смо са Албанцима до сада све покушавали, пробали и да то није много среће донело ни нама, ни њима. 



„Време је да покушамо да разговарамо са много више поштовања једни према другима. Да ли ћемо временом успети да створимо понеко пријатељство, а затим све више пријатељстава, то би било дивно. Потребно је време и много добрих људи који би то радили", објаснио је Вучић. 

Зашто територијални интегритет сада важи, а није важио 2008?



Председник Србије Александар Вучић указао је данас, поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел у Скопју да је територијални интегритет полазна тачка за то да Балкан остане какав јесте, да је тешко одговорити на питање зашто је за неке у региону то важило 2008, а данас не важи. 



Рекао је, након обиласка бране Газиводе, да не мисли да у њеној изјави има било чега новог. 



„Знам да су се многи обрадовали, посебно у централној Србији моји политички противници и многи други, који не разумеју када се за такве идеје залажу и против онога што говорим, да се залажу за целовито КиМ“, објаснио је Вучић. 

 

Вучић у Ибарском Постењу, Ковачевићима трактор



Вучић стигао је у село Ибарско Постење у близини Лешка на Косову и Метохији, и посетио газдинство породице Ковачевић. 



Вучића су испред рибњака, који припада Ковачевићима, сачекали домаћини Милутин и Иван Ковачевић, али и бројни мештани села који су држећи заставе Србије аплаузом поздравили председника Србије. 



Вучић им је рекао да им је донео поклон и да се нада да му нису унапред открили из Кнцеларије за КиМ о чему је реч, а реч је о трактору, који, каже, стиже за 15-так дана.



Обиласку газдинства присуствују и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и директор БИА Братислав Гашић. 



Посети породици Ковачевић присуствује и Вучићев син Данило. 



Код Ковачевића су дошле и комшије и мештани села, али и из суседног, бошњацког Рватцка, сви мање - више пољопривредници. 


Вучић телефоном позвао “жену чудо”, из Петолетке

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, приликом посете породици Ковачевић, телефонон директорку Прве петолетке из Трстеника, Анђелку Атанасковић, јер су му prеthodno становници Ибарског Постења рекли да им недостаје посао, а да је Петолетка некада имала погон на КиМ. 



“Ево, ја сам овде у Лешку, а ви сте некада имали погон овде у Лепосавићу. Пробајте да видите може ли да се пронађе неки начин и нека рачуница да нешто ту радите, а да ми додатно са субвенцијама помогнемо”, рекао је Вуцић директорки Прве петолетке, коју је назвао “женом чудом”, јер је, како каже, подигла на ноге скоро угашену фабрику. 


Вучић у Лешку: Знам шта бисте волели да чујете,али...





Знам шта бисте волели да чујете, али ја то не могу да вам кажем, не зато што нећу, већ што сам довољно одговоран, а знате колико се борим, рекао је председник Александар Вучић грађанима у Лешку, који су га дочекали аплаузима, транспарентима са натписом "Вучић - Србија - Косово и Метохија" и повицима "Ацо, Србине". 



Вучић је рекао да је незапосленост главни проблем у том крају и то је, каже, оно што ће држава морати да решава.



Вучић је у обраћању грађанима Лешка испред Пољопривредне школе рекао да ће најкасније за седам дана почети изградња пута Врачево - Рватска као и да ће дрзава улозити 13 милиона евера у Трепчу.



Вучић је најавио отварање фабрике батерија у Лепосавићу за око 300 радника. 

Ученица поклонила председнику збирку песама



Председник Србије обишао је Пољопривредну школу у Лешку, а то приликом ученица те школе Анђела Левиријевић поклонила му је две збирке својих песама. 



Левиријевић (16) објаснила је за Танјуг да су збирке посвећене Косову и Метохији, а једна од песама и председнику Србије, поводом инцидента који се догодио у Поточарима. 



Тај догађај, како је навела, њу је веома потресао и желела је на неки начин да му пружи подршку.



Председник јој је захвалио, а у обраћању ученицима те школе поручио да неће бити незапослени, већ да треба само да уче, раде и буду вредни. 

Бизнис форум у Лепосавићу

Председник Србије Александар Вучић посетио је бизнис форум у Лепосавићу, где се данас састало више од 100 привредника из централне Србије и са Косова и Метохије. 



Вучић је обишао штандове српских општина на КиМ и погледао њихову понуду. 



На бизнис форуму су представљене фирме на штандовима 10 општина: Ранилуг, Ново Брдо, Клокот, Лепосавић, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Штрпце, Грачаница и Партеш. 



Вучић ће затим погледати промо филм Инвестициони потенцијали Косова и Метохије и обратити се учесницима форума. 

Вучић привредницима: Улажите,и у српске и у албанске средине



 Председник Србије Александар Вучић позвао је данас српске привреднике да улажу на Косово и Метохију, како у српским општинама, тако и албанске средине. 



Вучић је, затварајући Пословни форум у Лепосавићу, изразио задовољство што на овој манифестацији учествују две банке и највеће компаније из централне Србије, што су показале интересовање за улагање на КиМ и наш народ, најавивши да ће приликом посете Кини да се заложи да кинески инвеститор који је намеравао а није дошао у Лепосавић, ипак дође. 



„Један велики инвеститор из Кине који је требало да дође у Лепосавић отказао је због свих дешавања. Током посете Кини замолићу да ипак дођу"; рекао је он. 



„Молим привреднике из централне Србије да сагледају могућности улагања и подршку нашем вредном народу на КиМ. За то ће држава Србија дати посебне субвенције", најавио је он. 



Указао је да постоје и два проблема, од којих су прво субвенције, најавивши да ће држава урадити веома доабр програм у форми уредбе. 



Оценио је, такође, да неће бити лако да се оваква уредба направи, јер постоје многи проблеми, као што је граница коју ми не признајемо. 



Друга ствар, објаснио је, је мало сложенији проблем, а тиче се питања правне сигурности улагања, пре свега банкарских гаранција. 



„И за то ћемо наћи решење или ћемо пружити подршку као неко ко даје гаранцију. Да видимо све могуће начине, да умрежимо што више ствар,и а би сте били мотивисани за улагање на КиМ", подвукао је он. 



Вучић је оценио да су људи на КИМ вредни, наводећи као пример да се корнишони из Зубиног Потока продају у Немачкој, а јабуке могу да иду на руско тржиште.

Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је током данашње посете Косову и Метохији дао кључне смернице шта ће Србија да чини у наредном периоду, а то је да омогући да Срби буду економски јачи и снажнији, додајући да је његов посао да покуша да исправи грешке које је Србија начинила у prеthodnom периоду.



"Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, хоћемо да Србија помогне више јер није више у стању банкротства као што је била од 2008. до 2014. године. Србија данас економски расте и напредује пуним једрима најбрже у Европи заједно уз Пољску", рекао је Вучић за РТС.



На констатацију да је у овом тренутку мала шанса да ће међународна заједница пристати на компромис који би постигли Београд и Приштина, Вучиц је указао да је то, између осталог, последица силних грешака које су неки prеthodni на власти урадили по питању КиМ. 



"Плаћа се цена за грешке и погрешне потезе. Мој посао је да покушам да исправим грешке,а не да спавам и чекам да прође време", нагласио је председник.

Обезбеђен новац за водовод за З.Поток,К.Митровицу и Звечан



Председник Србије Александар Вучић  да је Влада Србије обезбедила средства за реализацију изградње водовода за Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток. 



"Новац постоји, одлука је прошла владу, Србија је дала новац из буџета, дали смо девет милиона , треба да дамо још шест милиона евра, да бисмо имали водовод за Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток", рекао је Вучић.



Он каже да је ово највећа инвестиција за овај крај, као и да је водовод највећи проблем за грађане овог краја.



"Водовод је у изградњи, мада је ту било пуно проблема, али сада је све удесено, и мислим да све иде у добром смеру".


За сутра се очекује да ће председник Србије посетити и поједине делове централног Косова, јужно од Ибра, и на крају ће се обратити грађанима на великом скупу у Косовској Митровици, говором у којем ће изнети околности, реално стање ствари, капацитете и могућности Србије да се дође до комрпомисног решења у којем би били уважени и интереси Срба и Србије на Ким.  

Аутор:
Пошаљите коментар