broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Могерини: Време је да се коначно заврши косовски конфликт

03.09.2018. 18:07 18:16
Пише:
Извор: Федерика Могерини, фото: Танјуг (Видео)

БРИСЕЛ: Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини оцењује да постоји реална шанса да председници Александар Вучић и Хашим Тачи дођу до спразума, који ће решити сва отворена питања између Београда и Приштине. 

”Следеће године је 20 година од рата на Косову и време је да коначно завршимо овај конфликт”, поручила је Могерини. 

Федерика Могерини је, говорећи на годишњој конференцији ЕУ амбасадора, нагласила да је по питању Балкана prеthodna година била ”невероватно интензивна”, али да ће месеци који следе бити ”још пресудинији”. 

”Постоји реална шанса да председници Вучић и Тачи дођу до споразума, који ће решити сва отворена питања између Београда и Приштине”, изјавила је Могерини. 

Она је навела да би свеобухватни, правно обавезујући споразум требало да нормализује односе две стране, да буде у потпуности у складу са међународним правом и да помогне стабилности региона.

”Морамо да урадимо све што можемо, заједно са нашим патнерима у Европи, региону и међународној заједници, посебно у Савету безбедности УН, како би подржали ове преговоре кроз дијалог и унутар међународне заједнице”, закључила је Могерини. 

У Бриселу о опцијама, ЗСО део коначног споразума?

Дефинисање заједничке основе будућег правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине биће основна тема разговора председника Александра Вучића и Хашима Тачија на састанку 7. септембра у Бриселу, сазнаје Танјуг у Бриселу. 

Незванично, не искључује се могућност да и елементи договора о ЗСО буду део коначног спразума. 

Наиме, док ЕУ као посредник у дијалогу наглашава да се, поред фокуса на разговорима о свеобухватној нормализацији, морају применити и сви prеthodno постигнути договори, дипломатски извори у Бриселу напомињу да би се делови ранијих договора, посебно онај о Заједници српких општина, могли наћи као елементи договора о свеобухватном решењу односа Београда и Приштине. 

Уочи новог састанка председника Вучића и Тачија, уз посредовање шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, у Бриселу наводе да су обе стране у потпуности ангажоване на дефинисању заједничке основе правно обавезујућег споразума. 

”Фокус је на проналазењу компромиса, којим би се дошло до свеобухватне нормализације”, наводе дипломатски извори у Бриселу за Танјуг. 

У европским дипломатским круговима ова фаза дијалога Београда и Приштине види се као ”интензивна”, са циљем доласка до заједничких позиција око правно обавезујучег споразума, којим би се решило косовско питање, али и отклонила највећа препрека на путу Србије ка чланству у ЕУ. 

У ЕУ, за сада, не желе да прејудицирају које елементе би ”коначан споразум” могао да садржи. 

Оно што се у Бриселу наглашава јесте да договор мора да буде заснован на комромису Београда и Приштине, да мора да буде ”специфично кројен” за питање односа Србије и Косова, да не успостави модел за друга питања и да мора да допринесе региналној стабилности и напоретку региона ка ЕУ. "Шта год договоре две стране имаће подршку ЕУ, ако је у складу са међународним правом и правом ЕУ”, поручила је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини. 

Да идеја о промени граница може бити поменута на састанку у петак говори и чињеница да је она све чешеће помиња од стране Београда, али и Хашима Тачија, као опција за решавање косовског питања. 

Европски званичници такође су по овом питању изашли са својим ставовима, који иду од снажног опреза до подршке било ком решењу око кога се договоре Београд и Приштина. 

Иако приштинска страна на састанку Парламента још мора да одлучи о давању мандата председнику Тачију да у Бриселу разговара о ”границама Косова”, дипломатски извори наводе за Танјуг да подршка косовског Парламента ни раније није била препрека за Тачија да на разговорима са Вучићем и Могерини изнесе своје ставове, који се, овога пута, односе на тзв” корекцију граница”. 

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић је пред најаву новог састанка Вучића и Тачија поручила да би се за столом у Бриселу могло наћи и питање формирања ЗСО. 

”Чим нас Управљачки тим званично обавести о статусу свог посла на нацрта статута ЗСО то чемо пренети на ниво следећег састанка на високом политичком нивоу. Колико разумемо, рад је још у току”, изјавила је Коцијанчић. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Потребна нам је подршка,и за дијалог,и за евроинтеграције

Вучић: Потребна нам је подршка,и за дијалог,и за евроинтеграције

26.08.2018. 12:44 14:30
Влада Косова предлаже свој тим за дијалог, Љимај шеф 

Влада Косова предлаже свој тим за дијалог, Љимај шеф 

03.09.2018. 17:57 17:59