clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Војводини 17.600 првака

01.09.2018. 20:58 20:59
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Јуче су широм Србије организовани свечани пријеми првака у основне школе, а око 65.000 малишана први пут у школске клупе сешће у понедељак.

У школу ће поћи малишани који ће 1. септембра имати најмање шест и по, а највише седам и по година, рођени од 1. марта 2011. до 1. марта 2012. године. Према подацима Завода за статистику, у овом периоду у Србији је рођено 65.510 беба, па би приближно толико требало да на јесен буде и првака, што је, нажалост, прилично забрињавајуће јер их је у лањској генерацији било преко 3.000 више. Ипак, када је реч о Војводини охрабрујуће је да ће ове године, према подацима Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у 345 основних школа у првачке клупе 3. септембра сести, као и прошле године ,17.600 нових ђака.

Упис детета у школу обавеза је сваког родитеља или старатеља, а морао се обавити до 31. маја, на шта оне којн то нису били учинили подсетиле и локалне самоуправе. Уколико неко од родитеља ову обавезу није испунио, школе (које су од локалних самоуправа добиле спискове будућих првака) о томе известиле локалну самоуправу после 15. маја, а немарним родитељима је уследила прекршајна пријава.


Школски календар

У Војводини школска година почиње у понедељак, 3. септембра 2018, а прво полугодиште трајаће до петка, 21. децембра 2018. Друго полугодиште почеће у уторак, 15. јануара 2019, а завршетак наставне године зависи од наставног плана за основне и средње школе. У току школске године ученици имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст. Јесењи распуст почиње у петак, 9. новембра 2018, а завршава се у понедељак, 12. новембра 2018.

За ђаке у  Србији (без Војводине) зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак, 3. јануара 2019, а завршава се у уторак, 8. јануара 2019, док други део почиње у петак, 1. фебруара 2019, а завршава се у четвртак, 14. фебруара 2019.

Пролећни распуст почиње у уторак, 30. априла 2018. године, а завршава се у петак, 3. маја 2019. За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2019, а завршава се у петак, 30. августа 2019. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у петак, 30. августа 2019.


Поред деце стасале за први разред, у школу су се могла уписати и она млађа од шест и по година, односно она који ће 1. септембра имати само шест година, уколико то процени психолог. Исти је случај био и код одлагања поласка у школу, али само уз оправдане разлоге као што је болест детета, што, на је препоруку дететовог лекара, утврдила интересорна комисија, уз прописивање мера до поласка детета у школу.

Уколико у месту има више основних школа, дете је уписано у ону којој по месту становања територијално припада, а само уз молбу родитеља то је могла бити и нека друга школа. Иначе, за те молбе рок је истекао је на крају јануара.

Када од понедељка пођу у школу, прваци ће сваке недеље имати 21 час, а предмети ће им бити подељени на обавезне и две групе изборних. Од обавезних предмета учиће по пет часова недељно српски језик и математику, по два енглески језик и свет око нас, по један час недељно имаће ликовну културу и музичку културу и три часа физичко васпитање. Поред тога, родитељи ће за њих изабрати да ли ће један час недељно похађати верску наставу или грађанско васпитање из прве групе обавезних изборних предмета, док ће из друге групе бирати један предмет од понуђена три: Народну традицију, Чуваре природе и Од играчке до рачунара, који ће такође слушати једном недељно. У првом разреду сви ови предмети оцењују се описно. Новина за неке прваке раније изабраних школа шром Србије биће учење из електронских uybеnika.

Поред часова редовне наставе, за ученике прваке који спорије напредују у учењу, а није им одређен индивидуални образовни план, организоваће се и допунска настава из одређених наставних предмета. Такође, једном недељно по потреби ће се одржавати и час одељењског старешине, а у току године организоваће се и настава у природи, посете и излети ван школе.

В. Ц.

Аутор:
Пошаљите коментар