Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Vojvodini 17.600 prvaka

01.09.2018. 20:58 20:59
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Juče su širom Srbije organizovani svečani prijemi prvaka u osnovne škole, a oko 65.000 mališana prvi put u školske klupe sešće u ponedeljak.

U školu će poći mališani koji će 1. septembra imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, rođeni od 1. marta 2011. do 1. marta 2012. godine. Prema podacima Zavoda za statistiku, u ovom periodu u Srbiji je rođeno 65.510 beba, pa bi približno toliko trebalo da na jesen bude i prvaka, što je, nažalost, prilično zabrinjavajuće jer ih je u lanjskoj generaciji bilo preko 3.000 više. Ipak, kada je reč o Vojvodini ohrabrujuće je da će ove godine, prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u 345 osnovnih škola u prvačke klupe 3. septembra sesti, kao i prošle godine ,17.600 novih đaka.

Upis deteta u školu obaveza je svakog roditelja ili staratelja, a morao se obaviti do 31. maja, na šta one kojn to nisu bili učinili podsetile i lokalne samouprave. Ukoliko neko od roditelja ovu obavezu nije ispunio, škole (koje su od lokalnih samouprava dobile spiskove budućih prvaka) o tome izvestile lokalnu samoupravu posle 15. maja, a nemarnim roditeljima je usledila prekršajna prijava.


Školski kalendar

U Vojvodini školska godina počinje u ponedeljak, 3. septembra 2018, a prvo polugodište trajaće do petka, 21. decembra 2018. Drugo polugodište počeće u utorak, 15. januara 2019, a završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole. U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Jesenji raspust počinje u petak, 9. novembra 2018, a završava se u ponedeljak, 12. novembra 2018.

Za đake u  Srbiji (bez Vojvodine) zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara 2019, a završava se u utorak, 8. januara 2019, dok drugi deo počinje u petak, 1. februara 2019, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019.

Prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila 2018. godine, a završava se u petak, 3. maja 2019. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2019, a završava se u petak, 30. avgusta 2019. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2019.


Pored dece stasale za prvi razred, u školu su se mogla upisati i ona mlađa od šest i po godina, odnosno ona koji će 1. septembra imati samo šest godina, ukoliko to proceni psiholog. Isti je slučaj bio i kod odlaganja polaska u školu, ali samo uz opravdane razloge kao što je bolest deteta, što, na je preporuku detetovog lekara, utvrdila interesorna komisija, uz propisivanje mera do polaska deteta u školu.

Ukoliko u mestu ima više osnovnih škola, dete je upisano u onu kojoj po mestu stanovanja teritorijalno pripada, a samo uz molbu roditelja to je mogla biti i neka druga škola. Inače, za te molbe rok je istekao je na kraju januara.

Kada od ponedeljka pođu u školu, prvaci će svake nedelje imati 21 čas, a predmeti će im biti podeljeni na obavezne i dve grupe izbornih. Od obaveznih predmeta učiće po pet časova nedeljno srpski jezik i matematiku, po dva engleski jezik i svet oko nas, po jedan čas nedeljno imaće likovnu kulturu i muzičku kulturu i tri časa fizičko vaspitanje. Pored toga, roditelji će za njih izabrati da li će jedan čas nedeljno pohađati versku nastavu ili građansko vaspitanje iz prve grupe obaveznih izbornih predmeta, dok će iz druge grupe birati jedan predmet od ponuđena tri: Narodnu tradiciju, Čuvare prirode i Od igračke do računara, koji će takođe slušati jednom nedeljno. U prvom razredu svi ovi predmeti ocenjuju se opisno. Novina za neke prvake ranije izabranih škola šrom Srbije biće učenje iz elektronskih uybenika.

Pored časova redovne nastave, za učenike prvake koji sporije napreduju u učenju, a nije im određen individualni obrazovni plan, organizovaće se i dopunska nastava iz određenih nastavnih predmeta. Takođe, jednom nedeljno po potrebi će se održavati i čas odeljenjskog starešine, a u toku godine organizovaće se i nastava u prirodi, posete i izleti van škole.

V. C.

Autor:
Pošaljite komentar