Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На Молским данима бесплатно подељено 800 порција разних јела

02.08.2018. 23:22 23:23
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

МОЛ: Житељи потиског места Мол су за дружење, забаву и разоноду на више фронтова већ одавно определили последњи викенд у јулу, када се у рекреационом центру „Цвет Тисе“ крај реке приређују културно-забавни и спортски програми.

Неизоставно је било и дегустирање кулинарских специјалитета, који су се крчкали у малим и великим бограчима.

У Дому културе у Молу уприличена је изложба венецијанских маски, ручних радова, фотографија знаменитих житеља Мола и старих фотографија села, да се сви подсете, како је некада било. У оквиру „Молских дана“ усталио се и међународни пливачки маратон, а да све протекне како очекују учесници из наше земље и иностранства задужен је Радован Тешић, први човек Пливачког клуба „Делфин“. Овог пута од ађанске до молске плаже, деоницу Тисе најбрже су препливали Страхиња Ћулум из Новог Сада и Јована Јечански из Бечеја, али су је успешно прошли и деветогодишњи Тамаш Соколаи из Аде и 80-годишњи Деже Мелкун из мађарског града Сентеша.

За житеље Мола и њихове госте кувало се у седам великих бограча. Стеван Моровић – Шијак, један од агилних домаћина, члан Савета МЗ Мол вели да су се кували паприкаши од срнетине у једном бограчу и по два бограча од јунетине и свињетине и пасуљ. Преко 800 порција јела подељено је бесплатно и све се појело.

- Колико видим сви грађани и гости били су задовољни, а и ми смо, јер је стварно било много света. Мол је мали, али ми све увек боље организујемо него комшије из Аде, па нам и они то признају. Био нам је и председник ађанске општине Золтан Билицки, хоћу да га похвалим, јер нам општина свесрдно помаже – каже Моровић, који лично обезбеђује рибу за учеснике кулинарског такмичења у спремању рибље чорбе. Екипе зато не плаћају котизацију.


Јужњак се уклопио

Међу Молце и Ађане уклопио се ветеринар Милан Ђокић (први с лева), иначе родом из Владичиног Хана са југа Србије, који у Ади живи седам година.

- Чим сам видео котлиће и тамбураше, одмах сам се добро примио у овом поднебљу и лако прилагодио – открива Ђокић. - Окупили смо се да се дружимо, а иначе сви смо добри кувари. Задужен сам за роштиљ, за доручак, нисам баш стигао на време, али било је ко да ме одмени јер је друштво бројно. У оваквим приликама за чорбе и паприкаше Војвођани су специјалисти, па се увек одазивам позивима када се нешто крчка у котлићима.


Према оцени жирија којим је руководио Сава Ђаков, а помагали му Карољ Богдан и Стојан Вукојевић, посебно су жирирали мајстори кулинарства Имре Ес Сабо из Горњег Брега и Силвестер Сечеи из Кањиже, а да штимунг буде потпун потрудили су се музичари из Торњоша и водитељ програма Небојша Радулашки. Најукуснију рибљу чорбу скувала је екипа „Ју-би Зелено острво“ коју је предводио Габор Јухас из Аде, друга награда припала је Тијани Врбашки из Мола и трећа Петру Матићу из Мола. 

- Свако има неке своје кулинарске тајне, али важно је да у котлићу буде више врста рибе, да се добро зачини и друштво све поједе – напомиње Тибор Аради, чија чорба се, по оцени жирија нашла на шестом месту.

Друштво из Мола и Аде, за које је Тибор Аради кувао рибљу чорбу, у коме су се налазили чланови породица ветеринара, овчара и других занимања, гостило се специјалитетима са роштиља, такође и овчијим паприкашем. Председник Удружења овчара општине Ада Вилмош Кочмарош из Мола каже да је за ову прилику жртвована једна овца.

- Морали смо појачати трпезу овчијим паприкашом, јер чини ми се да код наших чланова у Молу има више оваца него рибе у Тиси – констатује Кочмарош. 

Жарко Алабурић из Мола каже да је рецепт за рибљу чорбу веома једноставан. Мало лука и шаргарепе, свежа риба, једна љута папричица и да је друштво добро и весело.

- Друштва хвала богу има, дружимо се када нам посао дозвољава, нађемо мало времена да се састанемо и опустимо, за „Молске дане“ обавезно, а и другим приликама волимо да изађемо у природу крај Тисе – каже Алабурић.

Председница Савета МЗ Мол Радмила Ђуровић не скрива задовољство што је добар одазив мештана и гостију, који су уживали у културном програму, али и разним такмичењима и кулинарским специјалитетима.

- Добро је да успевамо да заинтересујемо мештане свих генерација, јер у програму има за сваког по нешто – истиче Радмила Ђуровић. – Неке од приредби су имале и хуманитарни карактер, прикупљање помоћи за Драгана Јакшића из Мола, момка који је настрадао у саобраћајној несрећи и за његов потпуни опоравак потребно је лечење у иностранству. Хуманитарни је био и кошаркашки турнир који је организовао Предраг Матић заједно са Јованом Шевићем, што је такође било веома посећено. 

Репертоар на „Молским данима“ обогатило је и гостовање Салашарског позоришта, које се налази на летњој турнеји по војвођанским местима. 

Текст и фото: Милорад Митровић

 

ПројекатАда данасреализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Пише:
Пошаљите коментар