broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

До сада три мушкарца умрла од грознице Западног Нила

25.07.2018. 08:05 08:32
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Од грознице западног Нила до сада су умрле три особе из Јужнобачког округа, а укупно је у Србији оболела 41 особа, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

- Три смртна исхода, у Јужнобачком округу, су код особа мушког пола, старости од 72 до 84 године, са придруженим хроничним обољењима, који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила. Случајеви су пријављивани са Јужнобанатског округа 14 особа, Јужнобачког девет случајева, Сремског два, Средњебанатског један и Подунавског округа један и територије Београда 14 - наводе у “Батуту” и додају да је међу оболелима 27 мушкараца и 14 жена, старости од 31 до 84 године, са прудруженим хроничним обољењима код 31 особе, од укупно 41 регистрована случаја .

Да би случај инфекције вирусом Западног Нила био потврђен код пацијента уз испољену клиничку слику неуроинвазивног облика болести (менингитис, енцефалитис, менингоенцефалитис), неопходно је да се потврди присуство одговарајућих антитела у ликвору код оболелог пацијента.

- Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни вектор, односно преносилац је Цулеџ пипиенс, врста комарца која је одомаћена и код нас. Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин, јер се инфекција вирусом Западног Нила са њега даље не преноси. Већина инфицираних особа, 80 одсто, нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених, око 20 одсто, симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особа, мање од једног процента оболелих, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију - објашњавају у “Батуту”.


Савети и препоруке

- У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца и то употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, одећа би требало да буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу, избегавати боравак на отвореном у време периода најинтензивније активности комараца, што је у сумрак и у зору, користити заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, редуковати број комараца у затвореном простору, по могућству боравити у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен. Требало би избегавати подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре., смањити број комараца на отвореном исушивањем извора стајаће воде из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки. У случају путовања у иностранство обавезно се придржавати мера превенције, а уколико се појаве било симптоми неуроиназивног облика болести, одмах се јавити изабраном лекару - саветује “Баут”.


Симптоми неуроинвазивног облика болести су главобоља, укочен врат, тупост, дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. Смртни исход је већи код старијих особа, нарочито код оних који имају више од 75 година живота.

На територији 11 градова Завод за биоциде и медицинску екологију, Београд, спроводи надзор над вирусом грознице Западног Нила у популацији комараца. У периоду од 1. маја ове године до сада, анализом комараца врсте Цулеџ пипиенс на присуство генома вируса Западног Нила, доказано је присуство вируса у комарцима.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење, које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. Први оболели се региструју углавном у другој половини јула, а највећи број оболелих особа се пријављује током августа.

У периоду од 2012. до 2017. године на територији Републике Србије је регистровано укупно 574 случаја грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 61 смртни исход који се може довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Грозница Западног Нила: Хоспитализовано троје, један преминуо

Грозница Западног Нила: Хоспитализовано троје, један преминуо

09.09.2016. 20:10 15:28