Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Do sada tri muškarca umrla od groznice Zapadnog Nila

25.07.2018. 08:05 08:32
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Od groznice zapadnog Nila do sada su umrle tri osobe iz Južnobačkog okruga, a ukupno je u Srbiji obolela 41 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

- Tri smrtna ishoda, u Južnobačkom okrugu, su kod osoba muškog pola, starosti od 72 do 84 godine, sa pridruženim hroničnim oboljenjima, koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Slučajevi su prijavljivani sa Južnobanatskog okruga 14 osoba, Južnobačkog devet slučajeva, Sremskog dva, Srednjebanatskog jedan i Podunavskog okruga jedan i teritorije Beograda 14 - navode u “Batutu” i dodaju da je među obolelima 27 muškaraca i 14 žena, starosti od 31 do 84 godine, sa prudruženim hroničnim oboljenjima kod 31 osobe, od ukupno 41 registrovana slučaja .

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

- Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culedž pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba, manje od jednog procenta obolelih, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju - objašnjavaju u “Batutu”.


Saveti i preporuke

- U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, odeća bi trebalo da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću, izbegavati boravak na otvorenom u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca, što je u sumrak i u zoru, koristiti zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, redukovati broj komaraca u zatvorenom prostoru, po mogućstvu boraviti u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen. Trebalo bi izbegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare., smanjiti broj komaraca na otvorenom isušivanjem izvora stajaće vode iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. U slučaju putovanja u inostranstvo obavezno se pridržavati mera prevencije, a ukoliko se pojave bilo simptomi neuroinazivnog oblika bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru - savetuje “Baut”.


Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtni ishod je veći kod starijih osoba, naročito kod onih koji imaju više od 75 godina života.

Na teritoriji 11 gradova Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Beograd, sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca. U periodu od 1. maja ove godine do sada, analizom komaraca vrste Culedž pipiens na prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila, dokazano je prisustvo virusa u komarcima.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

U periodu od 2012. do 2017. godine na teritoriji Republike Srbije je registrovano ukupno 574 slučaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 61 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Groznica Zapadnog Nila: Hospitalizovano troje, jedan preminuo

Groznica Zapadnog Nila: Hospitalizovano troje, jedan preminuo

09.09.2016. 20:10 15:28