broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Приштина да не поставља максималистичке циљеве

19.07.2018. 10:59 13:09
Пише:
Извор: Tanjug

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да уколико Приштина жели компромис са Београдом не може да поставља максималистичке циљеве као што је независност Косова

"Ако желе да се иде на компромис сви треба да ставарамо атмосферу за компромис, а не да постављају максималистичке циљеве и захтеве", рекао је Дачић за ТВ Пинк.



Коментаришући дијалог у Бриселу и изјаве Хашима Тачија он је рекао да је то била представа за косовску јавност, имајући у виду да је цело руководство из Приштине досло у Брисел. 



"Постоји прича да Тачи хоће дијалог и да се залаже за компромисно решење, али га остали не подржавају. Сада је Федерика Могерини позвала све њих на састанак да види да ли хоће да учествују у процесу или неће", појаснио је Дачић и додао да је добро да се дијалог одвија.



Коментаришући вест да Америка наоружава косовске снаге безбедности, Дачић је рекао да га то не чуди јер је реч о старим савезницим и подсећа да Резолуцијом 1244 није предвиђено да Косово има војску и да је једина војна сила КФОР.



Шеф српске дипломатије каже да се таква врста помоћи Албанцима на Косову не може тумачити у Србији као пријатељста и да ће то бити тема на састанцима које наредне недеље има са званичницима америчке администрације.



Властима у Приштини ипак поручује да је "Косово чедо бивше америчке администрације - Клинтонове администрације", а да Сједињене америчке државе сада излазе из уобичајеног клишеа и немају поверење у ЕУ, НАТО, УН. 



За председника САД- а каже да је "вансистемски човек" и да је током избора имао критичаре и међу демократама, али и међу репуибликанцима, али да га је народ подржао.



"За нас је кључна ствар да дођемо до америчке администрациује и разговарати са њима као што се разговарало са председником Француске Емануелом Макроном, како би се дошло до компромиса за косовско питање", рекао је Дачић.

Дачић: Угљанин жели да се истакне, наноси штету држави



Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да позивом Беџету Пацолију да у својству косовског министра спољних послова посети Нови Пазар жели да се истакне на политичкој сцени, али поручује да је то део капмање која штети Србији. 



"Угљанин тражи место на политичком небу и треба му нешто по чему би се истакао на политичкој сцени. То је супротно од оног што је радио док је био у Влади Србије. Ово је део политичке кампање која се води и која наноси штету држави", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.



Он је указао да постоје јасне процедуре за путовања званичника из Београда и Приштине када прелазе административне линије и подсетио како је прошао Марко Ђурић када је ишао у Косовску Митровицу.



"Сигурно га нећемо дочекати као што су они дочекали Марка Ђурића. Мада да је неке правде требало би га исто дочекати", закључио је он.

Позив Пацолију је Угљанинова провокација

Био бих злурад када бих рекао да ако Беџет Пацоли покуша да дође у посету Сулејману Угљанину у својству министра спољних послова Косова да ће проћи као Марко Ђурић у марту у Косовској Митровици, али нећу то рећи, јер је Србија цивилизовано друштво, казао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је на заједничкој конференцији за медије са министарком спољних послова Суринама Илдиз Дебором Полак Беил казао да Угљанин може да позове кога хоће као госта приватно, али у функцији министра спољних послова Косова, непостојеће државе, то је само провокација.

"То је провокација са жељом да Србија реагује оштро. Није у мојој надлежности да о томе расправљам, али сигуран сам да ће наши државни органи поступати онако како је то дефинисано нашим законима. Ако постоје политички договори они се воде у Бриселу, а сигурно се неће одвијати у Новом Пазару", истакао је Дачић.

Дачић смишља шта да поклони Захаровој



Министар спољних послова Ивица Дациц каже да портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова стиже у Гучу и да ће се вероватно посетиоцима сабора трубача обратити на концерту Дејана Петровића који је заказан за 10. август.



Шеф српске дипломатије ових дана има још један "тежак" задатак, а то је да осмисли шта ће да поклони гошћи из Русије.



"Све сам јој поклонио, више не знам шта да јој поклоним", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк и додао да још треба да осмисли активности и програм за портпаролку руског министарства спољних послова.

Нема писане одлуке Египта о признању Косова 

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да у случају признања Косова које је учинио Египат није све баш јасно, с обзиром да не постоји писани траг, али и да не треба повезивати тему КиМ с актуелном посетом председника парламента те земље Београду, где је тема билатерална сарадња. 

Дачић је то рекао на заједничкој конференцији за медије са министарком спољних послова Суринама Илдиз Дебором Полак Беил, где је појаснио да је бивши председник Египта у последњим данима наложио Министарству спољних послова, а портпарол Министарства изјавио да је Египат признао независност Косова. 

"Никакве писане одлуке није било", казао је Дачић и додао да ни на сајту египатског Министарства спољних послова не постоји нигде информација да је Египат признао Косово као државу.

"Приштина Египат рачуна у оних 116 земаља које су признале Косово, али Египат није успоставио дипломатске односе са Косовом и не гласа за њих у међународним институцијама", казао је Дачић.

Истакао је и да Египат не ради на успостављању дипломатских односа с Косовом и захвалио министарки спољних послова Суринама на томе што је она прва имала храбрости да преиспита одлуку и повуче признање Косова.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Резултати посете Вучића Француској значајни за дијалог

Дачић: Резултати посете Вучића Француској значајни за дијалог

18.07.2018. 10:37 10:42
Дачић: Део коалиције са СНС, али сачувати идентитет СПС

Дачић: Део коалиције са СНС, али сачувати идентитет СПС

17.07.2018. 17:32 17:33
Дачић:Томислав Николић направио штету кад је отказао папи

Дачић:Томислав Николић направио штету кад је отказао папи

12.07.2018. 23:39 23:42