few clouds
8°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА ДНЕВНИКА Наставак реформи, тим из Немањине победио искушења

30.06.2018. 08:46 08:55
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Влада Србије обележила је јуче прву годишњицу рада, у дану када је 2017. изабрана подршком 157 посланика у парламенту.

У свом експозеу премијерка Ана Брнабић тада је најавила да ће дигитализација, образовање и економски развој бити кључни приоритети нове Владе. Нагласила је и да ће тим из Немањине, на чијем је челу, бити влада континуитета, те да има добар основ који је поставила prеthodna коју је водио Александар Вучић. Прва порука прве жене премијерке након полагања заклетве била је: „Србија нема времена да губи”, па је у складу с тиме сутрадан већ у 7.30 одржана прва седница њеног тима, који су већином чинили дотадашњи министри. И она сама била је министарка државне управе и локалне самоуправе у време док је Вучић био премијер. 

У мандату ове владе Србија је први пут добила макар оквирни, али могући, датум приступања ЕУ,и то за 2023. годину

За протеклу годину Ана Брнабић се, осим с реалним проблемима, борила с тим да, и поред првобитних оспоравања, покаже свој ауторитет. За српску јавност било је необично то што је на једну од најзначајнијих функција у држави изабрана прва особа која је јавно изнела своју геј оријентацију. Десило се и да због тога једна од странака владајуће коалиције – Јединствена Србија Драгана Марковића Палме – не гласа за Владу. Иако је Вучић током консултација свим странкама владајуће коалиције резолутно ставио на сто захтев да неће толерисати ниједан глас против, није на крају замерио Марковићу због тога, пошто је Јединствена Србија подржавала све наредне Владине предлоге. На нападе с којима се првог дана срела у парламенту одговорила је поруком: „На личне увреде нећу да одговарам. Ових дана их има доста, од тога да ли сам господин или госпођица јер се нисам родно определила, да сам султанија, хомопремијерка, фикус, икебана. Ми треба да радимо и сви можете да ме зовете како хоћете, али ја ћу први дан отићи на посао и покушати да променим макар једну малу ствар. Али, бранићу Владу и све чланове нашег тима”.


Најважнија мера



За грађане најважнија мера, која се, додуше, тек очекује, јесте та да ће до краја године Влада предложити укидање Закона о привременом утврђивању начина исплате пензија и оне ће бити повећане у просеку 7,2 одсто. С тим мерама пензије ће у 2019. бити 11,3 одсто више у односу на 2014. годину, пре спровођења мера фискалне консолидације. Тиме је уједно показано да су мере економске консолидације и даље успешне те да је српски buyеt стабилан.


Чини се да је напред поменути континуитет био индиректно највећа замерка коју је имао опозициони део јавности на рачун премијерке и саме Владе. Наиме, Ана Брнабић није од самог кандидовања на ту функцију крила приврженост Вучићу и његовој политици. Како је рекла, не види ништа лоше у томе што јој је Вучић ментор, образложивши да је он особа с великим политичким искуством, уједно председник најјаче странке владајуће коалиције, чија подршка у парламенту јој је потребна за спровођење мера саме Владе.

Сам Вучић ниједног тренутка није ускратио подршку премијерки, чак ни у ситуацијама када су јој на „црту” излазили и чланови његове странке. Поручио би сваког пута да нема дилеме о томе ко је главни у Немањиној, да нема друге премијерке осим Ане Брнабић. Наводио је да „у њеној биографији нема мрље, да је то жена која има изванредну енергију и која је много учинила за све нас, те да се веома радује заједничком раду”.


Уштеда папира, сати и новца



Упоредо је с Владом јубилеј обележио инфомациони систем „еЗУП”, чији циљ је, како је рекла премијерка, да држава буде сервис грађана, а не грађани курири за државу. Користи га 245 органа, који су разменили 208.095 докумената које су до тада грађани прикупљали сами. На тај начин, израчунато је, грађанима уштеђено око 500.000 сати, а држави 20 милиона динара. Између осталог, у државном „Дата центру”, у складу с највишим безбедносним и техничким стандардима, налази се Регистар матичних књига с 30 милиона података грађана Србије.


И страни медији, попут америчке агнеције „Блумберг” и аналитичара „Вериск Мејплкрофта” Михе Хриберника приметили су да је мало вероватно да ће се председник и премијерка политички сукобљавати, чиме ће, истакли су, обезбедити велики степен политичког континуитета и повећати вероватноћу да Србија одржи замах економских реформи.

Чинило се да је Влада највећу кризу преживела тако што су се смириле страсти међу неким од њених чланова. Наиме, Ана Брнабић је открила да је само једном желела да понуди оставку, и то након несугласица око твита Ненада Поповића, којим је, како је оценила, дискриминисао геј популацију. Њему су се приклониле и министарке Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, али је уз посредовање председника Вучића цела ствар  „легла”, а у јавности утихнула препуцавања и „отровне стрелице” намењене премијерки.

По свему судећи, мир у Немањиној допринео је и одлагању очекиване реконструкције. Иако се данима спекулисало о неких пет-шест имена које сигурно одлазе, цела прича свела се на то да је Душан Вујовић из личних разлога поднео оставку, а челну позицију у Министарству финансија заузео је Синиша Мали. Иако је новоизабрани министар био на удару медијских критика, најпре због наводног поседовања 24 стана у Бугарској, а потом и рушења нелегалних објеката у београдској Савамали, Ана Брнабић је сва оспоравања бранила у парламенту, заступајући став да је Синиша Мали права особа за ту функцију. Изјавила је да од новог министра очекује да ради тако да би се одржали сви досадашњи успеси Владе Србије.

Шта се може укњижити у успехе кабинета Ане Брнабић у протеклој години? У мандату ове владе Србија је први пут добила макар оквирни, али могући, датум приступања ЕУ, и то за 2023. годину. Мада су је критичари називали премијерку прозападном политичарком, Влада Србије није увела санкције Русији, а чврста је у ставу да се то неће десити ни у будућности. Када је о Косову реч, разговори су пренети на формат председничког дијалога, но Влада је исказала спремност да подупре сваки договор који се у Бриселу постигне у интересу Србије.

Стране директне инвестиције у првим месецима ове године достигле су 436,9 милиона евра

Настављен је програм економских реформи који је започела prеthodna влада и процењује се да су остварени запажени резултати у реформи јавних финансија и јачању привредног раста. Стране директне инвестиције у првим месецима ове године достигле су 436,9 милиона евра. У списак Владиних успеха заведено је и потписивање уговора о концесији за Аеродром „Никола Тесла”, вредан 1,5 милијарду евра. Долазак партнера као што је француски „Ванси” наведен је као резултат успешних економских реформи које спроводи Влада Србије и још један корак ка модерној, јакој и европској Србији. Ових дана, у надлежност Републике прешао је и нишки аеродром „Константин Велики”.


Обележавање у Суботици 5. јула



Година рада Владе Ане Брнабић званично ће бити обележена у четвртак, 5. јула 2018. године, у Суботици, речено је Танјугу у премијеркином кабинету.Председница Владе ће са члановима Владе провести цео дан у том граду, где ће, између осталог, посетити немачку компанију „Норма груп”, која је инвестирала значајну своту у Србији и запошљава око 1.200 људи, акако је најављено, и многе установе у овом граду. На крају посете, премијерка Брнабић ће, у присуству потпредседника Владе и министара, представити резултате које је постигла Влада у првој години, као и приоритете и циљеве у другој.


Лане је, после деценије паузе, своја врата поново отворио Музеј савремене уметности, а у четвртак увече и Народни музеј. На крају 2017, на питање који би догађај најрадије заборавила, Ана Брнабић кратко је рекла – штрајк у „Фијату”.   

 Светлана Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Влада Србије: Разговори с ММФ-ом теку по плану

Влада Србије: Разговори с ММФ-ом теку по плану

18.05.2018. 16:48 16:51
Влада Србије: Крстичевић није добродошао у Србију 

Влада Србије: Крстичевић није добродошао у Србију 

26.04.2018. 15:05 18:37
Брнабић: Влада Србије спремна да ради на питању несталих

Брнабић: Влада Србије спремна да ради на питању несталих

17.03.2018. 20:20 22:11