Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA Nastavak reformi, tim iz Nemanjine pobedio iskušenja

30.06.2018. 08:46 08:55
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Vlada Srbije obeležila je juče prvu godišnjicu rada, u danu kada je 2017. izabrana podrškom 157 poslanika u parlamentu.

U svom ekspozeu premijerka Ana Brnabić tada je najavila da će digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biti ključni prioriteti nove Vlade. Naglasila je i da će tim iz Nemanjine, na čijem je čelu, biti vlada kontinuiteta, te da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Aleksandar Vučić. Prva poruka prve žene premijerke nakon polaganja zakletve bila je: „Srbija nema vremena da gubi”, pa je u skladu s time sutradan već u 7.30 održana prva sednica njenog tima, koji su većinom činili dotadašnji ministri. I ona sama bila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave u vreme dok je Vučić bio premijer. 

U mandatu ove vlade Srbija je prvi put dobila makar okvirni, ali mogući, datum pristupanja EU,i to za 2023. godinu

Za proteklu godinu Ana Brnabić se, osim s realnim problemima, borila s tim da, i pored prvobitnih osporavanja, pokaže svoj autoritet. Za srpsku javnost bilo je neobično to što je na jednu od najznačajnijih funkcija u državi izabrana prva osoba koja je javno iznela svoju gej orijentaciju. Desilo se i da zbog toga jedna od stranaka vladajuće koalicije – Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme – ne glasa za Vladu. Iako je Vučić tokom konsultacija svim strankama vladajuće koalicije rezolutno stavio na sto zahtev da neće tolerisati nijedan glas protiv, nije na kraju zamerio Markoviću zbog toga, pošto je Jedinstvena Srbija podržavala sve naredne Vladine predloge. Na napade s kojima se prvog dana srela u parlamentu odgovorila je porukom: „Na lične uvrede neću da odgovaram. Ovih dana ih ima dosta, od toga da li sam gospodin ili gospođica jer se nisam rodno opredelila, da sam sultanija, homopremijerka, fikus, ikebana. Mi treba da radimo i svi možete da me zovete kako hoćete, ali ja ću prvi dan otići na posao i pokušati da promenim makar jednu malu stvar. Ali, braniću Vladu i sve članove našeg tima”.


Najvažnija mera



Za građane najvažnija mera, koja se, doduše, tek očekuje, jeste ta da će do kraja godine Vlada predložiti ukidanje Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija i one će biti povećane u proseku 7,2 odsto. S tim merama penzije će u 2019. biti 11,3 odsto više u odnosu na 2014. godinu, pre sprovođenja mera fiskalne konsolidacije. Time je ujedno pokazano da su mere ekonomske konsolidacije i dalje uspešne te da je srpski buyet stabilan.


Čini se da je napred pomenuti kontinuitet bio indirektno najveća zamerka koju je imao opozicioni deo javnosti na račun premijerke i same Vlade. Naime, Ana Brnabić nije od samog kandidovanja na tu funkciju krila privrženost Vučiću i njegovoj politici. Kako je rekla, ne vidi ništa loše u tome što joj je Vučić mentor, obrazloživši da je on osoba s velikim političkim iskustvom, ujedno predsednik najjače stranke vladajuće koalicije, čija podrška u parlamentu joj je potrebna za sprovođenje mera same Vlade.

Sam Vučić nijednog trenutka nije uskratio podršku premijerki, čak ni u situacijama kada su joj na „crtu” izlazili i članovi njegove stranke. Poručio bi svakog puta da nema dileme o tome ko je glavni u Nemanjinoj, da nema druge premijerke osim Ane Brnabić. Navodio je da „u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu”.


Ušteda papira, sati i novca



Uporedo je s Vladom jubilej obeležio infomacioni sistem „eZUP”, čiji cilj je, kako je rekla premijerka, da država bude servis građana, a ne građani kuriri za državu. Koristi ga 245 organa, koji su razmenili 208.095 dokumenata koje su do tada građani prikupljali sami. Na taj način, izračunato je, građanima ušteđeno oko 500.000 sati, a državi 20 miliona dinara. Između ostalog, u državnom „Data centru”, u skladu s najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima, nalazi se Registar matičnih knjiga s 30 miliona podataka građana Srbije.


I strani mediji, poput američke agnecije „Blumberg” i analitičara „Verisk Mejplkrofta” Mihe Hribernika primetili su da je malo verovatno da će se predsednik i premijerka politički sukobljavati, čime će, istakli su, obezbediti veliki stepen političkog kontinuiteta i povećati verovatnoću da Srbija održi zamah ekonomskih reformi.

Činilo se da je Vlada najveću krizu preživela tako što su se smirile strasti među nekim od njenih članova. Naime, Ana Brnabić je otkrila da je samo jednom želela da ponudi ostavku, i to nakon nesuglasica oko tvita Nenada Popovića, kojim je, kako je ocenila, diskriminisao gej populaciju. Njemu su se priklonile i ministarke Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, ali je uz posredovanje predsednika Vučića cela stvar  „legla”, a u javnosti utihnula prepucavanja i „otrovne strelice” namenjene premijerki.

Po svemu sudeći, mir u Nemanjinoj doprineo je i odlaganju očekivane rekonstrukcije. Iako se danima spekulisalo o nekih pet-šest imena koje sigurno odlaze, cela priča svela se na to da je Dušan Vujović iz ličnih razloga podneo ostavku, a čelnu poziciju u Ministarstvu finansija zauzeo je Siniša Mali. Iako je novoizabrani ministar bio na udaru medijskih kritika, najpre zbog navodnog posedovanja 24 stana u Bugarskoj, a potom i rušenja nelegalnih objekata u beogradskoj Savamali, Ana Brnabić je sva osporavanja branila u parlamentu, zastupajući stav da je Siniša Mali prava osoba za tu funkciju. Izjavila je da od novog ministra očekuje da radi tako da bi se održali svi dosadašnji uspesi Vlade Srbije.

Šta se može uknjižiti u uspehe kabineta Ane Brnabić u protekloj godini? U mandatu ove vlade Srbija je prvi put dobila makar okvirni, ali mogući, datum pristupanja EU, i to za 2023. godinu. Mada su je kritičari nazivali premijerku prozapadnom političarkom, Vlada Srbije nije uvela sankcije Rusiji, a čvrsta je u stavu da se to neće desiti ni u budućnosti. Kada je o Kosovu reč, razgovori su preneti na format predsedničkog dijaloga, no Vlada je iskazala spremnost da podupre svaki dogovor koji se u Briselu postigne u interesu Srbije.

Strane direktne investicije u prvim mesecima ove godine dostigle su 436,9 miliona evra

Nastavljen je program ekonomskih reformi koji je započela prethodna vlada i procenjuje se da su ostvareni zapaženi rezultati u reformi javnih finansija i jačanju privrednog rasta. Strane direktne investicije u prvim mesecima ove godine dostigle su 436,9 miliona evra. U spisak Vladinih uspeha zavedeno je i potpisivanje ugovora o koncesiji za Aerodrom „Nikola Tesla”, vredan 1,5 milijardu evra. Dolazak partnera kao što je francuski „Vansi” naveden je kao rezultat uspešnih ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i još jedan korak ka modernoj, jakoj i evropskoj Srbiji. Ovih dana, u nadležnost Republike prešao je i niški aerodrom „Konstantin Veliki”.


Obeležavanje u Subotici 5. jula



Godina rada Vlade Ane Brnabić zvanično će biti obeležena u četvrtak, 5. jula 2018. godine, u Subotici, rečeno je Tanjugu u premijerkinom kabinetu.Predsednica Vlade će sa članovima Vlade provesti ceo dan u tom gradu, gde će, između ostalog, posetiti nemačku kompaniju „Norma grup”, koja je investirala značajnu svotu u Srbiji i zapošljava oko 1.200 ljudi, akako je najavljeno, i mnoge ustanove u ovom gradu. Na kraju posete, premijerka Brnabić će, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministara, predstaviti rezultate koje je postigla Vlada u prvoj godini, kao i prioritete i ciljeve u drugoj.


Lane je, posle decenije pauze, svoja vrata ponovo otvorio Muzej savremene umetnosti, a u četvrtak uveče i Narodni muzej. Na kraju 2017, na pitanje koji bi događaj najradije zaboravila, Ana Brnabić kratko je rekla – štrajk u „Fijatu”.   

 Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Vlada Srbije: Razgovori s MMF-om teku po planu

Vlada Srbije: Razgovori s MMF-om teku po planu

18.05.2018. 16:48 16:51
Vlada Srbije: Krstičević nije dobrodošao u Srbiju 

Vlada Srbije: Krstičević nije dobrodošao u Srbiju 

26.04.2018. 15:05 18:37
Brnabić: Vlada Srbije spremna da radi na pitanju nestalih

Brnabić: Vlada Srbije spremna da radi na pitanju nestalih

17.03.2018. 20:20 22:11