broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Матици српској додељена признања најбољим матурантима и студентима

28.06.2018. 19:29 19:40
Пише:
Извор: Дневник/ Б. Лучић

Двадесет седам награда из задужбинских фондова Матице српске за најбоље ђаке и студенте завршних година школа и факултета уручено је у Свечаној сали ове најстарије културне и научне установе.

Њен потпредседник, проф. др Бранко Бешлин рекао је да су оне у материјалном погледу крајње скромне, будући да су питању књиге из области којима се добитници баве, али да представљају изузетну почаст.  

То је потврдила и Бојана Спајић, најбољи академац новосадског Правног факултета са просеком 9,91.

„Признање ми је важније материјалне награде, с обзиром на то да долази од Матице српске“, додала је Бојана.

„Тренутно сам на мастер студијама, које приводим крају. Планирам да останем у Србији и мислим да већина младих људи као ја жели да се бори за бољу будућност наше земље.“

Андреу Тот из Кикинде, која је на петој и уједно завршној години фармације, награда мотивише да унапређује своје знање и помаже другим људима.

„Добила сам је као студент Медицинског факултета УНС-а са свим десеткама“, рекла је Андреа.

„Намера ми је да се упишем на докторске студије и бавим научним радом. Сматрам да у Србији још постоје они који цене труд и вишегодишња улагања у образовање.“

И Николи Милосављевићу, вуковцу природно-математичког смера у Гимназији „Исидора Секулић”, награда престижне установе са дугом традицијом значи много. У ближој будућности себе види на смеру рачунарство и аутоматика Факултета техничких наука, али ако се укаже нека могућност за одлазак у иностранство, неће је одбацити.

Никола Вујасиновић, који је управо завршио четврти разред Гимназије „Светозар Марковић” са свим петицама, признаје да га је признање мало изненадило.

„Поред толико сјајних ђака, мени је припала част да понесем награду“, казао је.

„Осим добрих оцена, за то је заслужно и учествовање најпре на Националној географској олимпијади, а онда и на балканским и светским такмичењима, на основу чега сам и добио титулу ђака генерације. Због тога сам био ослобођен полагања пријемног испита за факултет. Уписујем се на географију, која је већ четири године моја велика љубав.“

Бранко Бешлин је додао да Матица српска од самих својих почетака има задужбинарску традицију, дугу сада безмало два века.

„Међу седам оснивача Матице српске само један је био интелектуалац, а шесторица су били пословни људи који су увидели значај образовања и културе“, рекао је Бешлин.

Разни задужбинари остављали су материјална средства за школовање српских студената. Међу њима бих истакао Саву Текелију, једног од наших председника, и његов велики дом Текелијанум у Будимпешти. Матица је данас буџетска установа и не располаже више тим средствима јер су национализована, па су отуд поклони симболични.“

Матица српска је ове године наградила десет средњошколаца и 17 студената. Међу њима су Софија Мишковић из Карловачке гимназије, Никола Милосављевић, Дарио Божић и Ленка Фаркаш из „Исидоре Секулић”, Никола Вујасиновић из „Светозара Марковића”, Мартин Топић из Гимназије „Јован Јовановић Змај”, Магдалена Рељин из „Лазе Костића”, Сања Вујиновић из србобранске гимназије „Светозар Милетић”, Корнел Шољмоши из бечејске гимназије, Бернадет Катона из Економско-трговинске школе у Бечеју, Сара Божић, Јован Јаворац, Андреа Тот, Анђа Зобеница, Сара Вишекруна, Наташа Јаношевић и Оливера Бјелић са Медицинског факултета, Сања Веселиновић, Јелена Арсенијевић, Анђела Мишић, Ката Тот, Душан Васић, Вуксан Шајиновић и Катарина Пантовић са Филозофског факултета, Бојана Спајић са Правног, те Тијана Макивић и Стефан Стошић са Економског факултета.

С. Милачић

Аутор:
Пошаљите коментар