broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Старом Грацком нападнута деца српске националности

30.05.2018. 23:37 00:09
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

ПРИШТИНА: У Старом Грацком, на Косову, вечерас је, око 20 сати, групу српске деце млађег узраста на сеоском игралишту напала група Албанаца, јавља приштинска РТК2, позивајући се на сведочења мештана.

Како се наводи, мештани су покушали да одбране децу и у општем метежу који је настао повређени су жена и шестомесечна беба српске националности.

Случај је пријављен косовској полицији која је обавила увиђај а, како РТК2 наводи, приведена је особа српске националности.

Служба Хитне медицинске помоћи је одмах реаговала и повређеној деци и жени указана је прва помоћ. 

Дежурни лекар у Хитној помоћи Марјан Мадић изјавио је за РТК2 да је вечерас око 20:20 часова троје повређених из Старог Грацког на Косову довезено својим возилом у службу Хитне медицинске помоћи у Лапљем Селу.

Према њиховим наводима, prеthodno је дошло до конфликта међу младићима у Старом Грацком.

Како се наводи, затим је интервенисала Косовска полиција која је користила бибер спреј, од ког је опекотине у пределу очију и врата задобио четрнаестогодишњи дечак, као и мајка (53) и беба стара годину дана, која је прошла са благим опекотинама очију. 

Мадић је казао да им је пружена адекватна помоћ и да је њихово тренутно стање стабилно. 

Према незваничним информацијама један Србин је приведен.

Вулин: Албанци покушавају да протерају и претекле Србе са КиМ

БЕОГРАД: На вест РТК 2 о нападу Албанаца на Србе у Старом Грацком реаговао је вечерас министар одбране Александар Вулин оценом да Албанци покушавају да протерају и претекле Србе са КиМ.

"У Старом Грацком где су стрељали српске жетеоце Албанци сада нападају шестомесечне бебе и хапсе Србе када се усуде да бране своју децу. У месту где убице шеснаестогодишњег српског жетеоца и његовог оца нису кажњене сада покушавају да протерају и претекле Србе", изјавио је Вулин у Букурешту где борави на позив румунског колеге коментаришући последњи у низу напада на Србе на КиМ.

"Да ли ће и сада затражити да обе стране покажу уздржаност, да ли шестомесечна беба треба да покаже уздржаност и да тише плаче док туку и њу и њену мајку. Шта треба да се деси да већ једном творци тзв. независности КиМ обуздају насиље свог пројекта. Пошто је међународна заједница ћутала на убиства Срба, на пљачке и каменовања Срба, сада може да слуша плач српске деце", рекао је министар Вулин.

Ђурић: Спонзори тзв. независности КиМ створили чудовиште

БЕОГРАД: Цела Србија је згрожена дивљањем над Србима у серији инцидената prеthodnih дана, у којима ни прогнаници, ни староседеоци, ни деца, чак ни бебе нису поштеђени, саопштио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић реагујући на најновији напад који се догодио на Косову, у селу Старо Грацко.

"Нема никакве сумње да је ово директна последица политичке климе коју стварају сепаратисти у Приштини. Потребно је предузети хитне мере како би све породице на Косову и Метохији биле безбедне, навео је Ђурић.

"Згрожени смо и ћутањем надлежних међународних политичких и безбедносних институција на терену поводом таласа насиља према Србима, и то продубљује неповерење у намере дела међународне заједнице у покрајини, додао је он.

Ђурић је навео да су Срби у Старом Грацком, који су постали симбол страдалништва нашег народа на Косову и Метохији, данас поново били жртве шовинизма и хистеричне мржње, а томе су асистирали они који се лажно представљају као чувари реда, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

"Нападу на српску децу и њихове родитеље придружила се полиција, чија је неселективна и прекомерна употреба силе довела до повређивања троје српских мештана, међу њима и једне бебе, што је у правом светлу показало природу лажне државе Косово, додао је Ђурић. 

"Спонзори такозване косовске независности створили су чудовишну творевину у којој полиција сузавцима интервенише против деце. 

Упозоравамо и Приштину и оне у међународној заједници који толеришу злочинства албанских екстремиста да Србија неће толерисати насиље над српском, или било чијом децом. Ми желимо да младе генерације у региону поштедимо ужаса којима смо сви били сведоци пре само две деценије, али да би мир и разум превладали потребне су две стране", закључио је Ђурић.

Српска листа: Међународна заједница да коначно реагује

ПРИШТИНА: Вечерашњи гнусан напад на становнике села Старо Грацко, међу којима су повређена и деца, чак и беба стара пет месеци, захтева најстрожију осуду, саопштила је Српска листа.



У саопштењу се наводи да Српска листа захтева хитно привођење и кажњавање одговорних за напад на породицу Матовић, а од међународне заједнице да се пробуди из уснулог сна и коначно реагује на синхронизоване етнички мотивисане нападе на Србе.

"Да ли је униформа косовске полиције заштита за оне који нападају недужне грађане видећемо у наредним данима у односу на реакције надлежних органа о овом случају. Никакав дијалог и разговори немају значај и не могу бити параван за оркестриране нападе на Србе широм Косова и Метохије, који имају очигледан циљ да протерају Србе са својих огњишта", наводи се у саопштењу.

Српска листа подсећа да село Старо Грацко још није залечило ране када су есктремисти убили 14 жетелаца из овог села, и додаје да овај гнусан напад изазива још више страха и узнемирења међу грађанима који су упркос свему остали да живе на својим имањима чувајући и село и успомену на своје страдалнике.

Аутор:
Пошаљите коментар