overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КЦВ ОТКАЗАО САРАДЊУ ФАКУЛТЕТУ Студенти без наставе у болници

22.05.2018. 16:24 22:04
Пише:
Извор: Дневник/ С. Шушњевић

НОВИ САД: Клинички центар Војводине обуставио је од понедељка, 21. маја, одржавање практичне и теоријске наставе у просторијама КЦВ за студенте и специјализанте Медицинског факултета, саопштио је Медицински факултет.

Поводом обуставе наставе за сутра је заказан састанак представника Медицинског факултета и управе Клиничког центра Војводине, а на факултету се надају да ће се проблем решити на обострано задовољство.

Како се наводи у саопштењу Колегијума декана Медицинског факултета, објављеном на сајту ове образовне установе, дописе вршиоца дужности директора Клиничког центра Војводине добили су 9. маја. и 18. маја, а од 21. маја забрањује се одржавање практичне и теоријске наставе у просторијама КЦВ за студенте и специјализанте.

„Обавештавамо све наставнике, сараднике, студенте и специјализанте да ће Медицински факултет покушати да нађе решење за новонасталу ситуацију, за коју се не сматра одговорним. Предлог уговора о сарадњи с КЦВ је био непримерен и преурањен”,каже се у саопштењу Колегијума декана Медицинског факултета.


КЦВ: Медицински факултет одбијао да формализује сарадњу

„Последњих 18 месеци Клинички центар Војводине је, поштујући закон, покушао да закључи Споразум о међусобној сарадњи са Медицинским факултетом у Новом Саду. Медицински факултет је, међутим, све време одбијао да формално и законски дефинише сарадњу две установе. Због тога је Клинички центар Војводине био принуђен да обустави извођење практичне наставе.

У складу са добром пословном праксом и етиком, а нарочито што су у питању студенти, будући лекари, Клинички центар Војводине спреман је на мирно решавање спорова, за разлику од друге стране која је, износећи нетачне и тендециозне информације јавност покушала да доведе у заблуду.

Увидевши озбиљност ситуације у коју је доспео својим поступцима, а не кривицом Клиничког центра Војводине, након бројних апела, Медицински факултет је коначно показао вољу да се овај проблем реши и са званичним захтевом се обратио надлежним институцијама. Због тога је за среду и заказан званичан састанак на којем ће се разговарати о актуелној ситуацији.

Напомињемо, спремни смо на сарадњу и компромис са руководством Медицинског факултета који ће омогућити студентима и специјализантима реализацију практичне наставе, али под условом да то не угрожава нормално функционисање Клиничког центра Војводине“, наводи се у саопштењу КЦВ, које је потписао в.д. директора ове институције проф. др Петар Сланкаменац.


Како се наводи на сајту факултета, 9. маја упутили су одговор директору КЦВ, као и Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Контроле буџетске инспекције над пословањем факултета  је у току, очекује се да ће извештај инспекције у многоме допринети утврђивању партнерства две институције на реалним основама(Зоран Милошевић)

„Мишљење Секретаријата је да „ускраћивање простора за извођење практичне наставе пред сам крај школске године може бити само на штету студената“, а о новонасталој ситуацији обавештен је и републички министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић“, наводи се у саопштењу Колегијума декана факултета.

Факултет је објавио и допис покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, упућен в.д. директору Клиничког центра професору др Петру Сланкаменцу, у којем се, између осталог, каже како сматрају да треба да се настави сарадња Клиничког центра и Медицинског факултета “у циљу несметаног функционисања наставног процеса студената”.


За студенте 10.000, за специјализанте 100.000 динара

„Накнада за практичну наставу студената Факултета која се реализује у Клиничком центру износи 10.000 динара за једног студента, по семестру. Накнада за обављање специјалистичког стажа специјализанта Факултета, у Клиничком центру Војводине износи: за специјализанте који нису запослени у Клиничком центру - 50.000 динара по специјализанту годишње; за специјализанте који су запослени у Клиничком центру - 100.000 динара по специјализанту годишње“, наводи се између оталог у предлогу уговора објављеног на сајту Медицинског факултета, који је Клинички центар доставио Медицинском факултету.


„Препорука се заснива на сазнању да постоји воља декана Медицинског факултета у Новом Саду за закључивање споразума који би регулисао међусобну сарадњу и коришћење простора Клиничког центра за извођење практичне насаве, а посебно у светлу контроле buyеtskе инспекције над пословањем факултета која је у току, те очекивањима да ће извештај buyеtskе инспекције у многоме допринети утврђивању партнерства две институције на реалним основама“, каже се између осталог у допису који је потписао секретар Милошевић.

На Медицинском факултету наводе и да ће, уколико КЦВ не буде омогућио несметано одвијање наставе, студенти имати проблем да овере семестар, полажу испите и извршавају друге обавезе, док ће семестар морати да се продужи.

„Молимо наставнике и сараднике који су у могућности да на други начин компензују наставу да то и учине, по договору са студентском службом. Стоје им на располагању све слободне просторије Медицинског факултета“, наводи Колегијум декана.

Е. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар