Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KCV OTKAZAO SARADNJU FAKULTETU Studenti bez nastave u bolnici

22.05.2018. 16:24 22:04
Piše:
Izvor: Dnevnik/ S. Šušnjević

NOVI SAD: Klinički centar Vojvodine obustavio je od ponedeljka, 21. maja, održavanje praktične i teorijske nastave u prostorijama KCV za studente i specijalizante Medicinskog fakulteta, saopštio je Medicinski fakultet.

Povodom obustave nastave za sutra je zakazan sastanak predstavnika Medicinskog fakulteta i uprave Kliničkog centra Vojvodine, a na fakultetu se nadaju da će se problem rešiti na obostrano zadovoljstvo.

Kako se navodi u saopštenju Kolegijuma dekana Medicinskog fakulteta, objavljenom na sajtu ove obrazovne ustanove, dopise vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Vojvodine dobili su 9. maja. i 18. maja, a od 21. maja zabranjuje se održavanje praktične i teorijske nastave u prostorijama KCV za studente i specijalizante.

„Obaveštavamo sve nastavnike, saradnike, studente i specijalizante da će Medicinski fakultet pokušati da nađe rešenje za novonastalu situaciju, za koju se ne smatra odgovornim. Predlog ugovora o saradnji s KCV je bio neprimeren i preuranjen”,kaže se u saopštenju Kolegijuma dekana Medicinskog fakulteta.


KCV: Medicinski fakultet odbijao da formalizuje saradnju

„Poslednjih 18 meseci Klinički centar Vojvodine je, poštujući zakon, pokušao da zaključi Sporazum o međusobnoj saradnji sa Medicinskim fakultetom u Novom Sadu. Medicinski fakultet je, međutim, sve vreme odbijao da formalno i zakonski definiše saradnju dve ustanove. Zbog toga je Klinički centar Vojvodine bio prinuđen da obustavi izvođenje praktične nastave.

U skladu sa dobrom poslovnom praksom i etikom, a naročito što su u pitanju studenti, budući lekari, Klinički centar Vojvodine spreman je na mirno rešavanje sporova, za razliku od druge strane koja je, iznoseći netačne i tendeciozne informacije javnost pokušala da dovede u zabludu.

Uvidevši ozbiljnost situacije u koju je dospeo svojim postupcima, a ne krivicom Kliničkog centra Vojvodine, nakon brojnih apela, Medicinski fakultet je konačno pokazao volju da se ovaj problem reši i sa zvaničnim zahtevom se obratio nadležnim institucijama. Zbog toga je za sredu i zakazan zvaničan sastanak na kojem će se razgovarati o aktuelnoj situaciji.

Napominjemo, spremni smo na saradnju i kompromis sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta koji će omogućiti studentima i specijalizantima realizaciju praktične nastave, ali pod uslovom da to ne ugrožava normalno funkcionisanje Kliničkog centra Vojvodine“, navodi se u saopštenju KCV, koje je potpisao v.d. direktora ove institucije prof. dr Petar Slankamenac.


Kako se navodi na sajtu fakulteta, 9. maja uputili su odgovor direktoru KCV, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Kontrole budžetske inspekcije nad poslovanjem fakulteta  je u toku, očekuje se da će izveštaj inspekcije u mnogome doprineti utvrđivanju partnerstva dve institucije na realnim osnovama(Zoran Milošević)

„Mišljenje Sekretarijata je da „uskraćivanje prostora za izvođenje praktične nastave pred sam kraj školske godine može biti samo na štetu studenata“, a o novonastaloj situaciji obavešten je i republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević“, navodi se u saopštenju Kolegijuma dekana fakulteta.

Fakultet je objavio i dopis pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, upućen v.d. direktoru Kliničkog centra profesoru dr Petru Slankamencu, u kojem se, između ostalog, kaže kako smatraju da treba da se nastavi saradnja Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta “u cilju nesmetanog funkcionisanja nastavnog procesa studenata”.


Za studente 10.000, za specijalizante 100.000 dinara

„Naknada za praktičnu nastavu studenata Fakulteta koja se realizuje u Kliničkom centru iznosi 10.000 dinara za jednog studenta, po semestru. Naknada za obavljanje specijalističkog staža specijalizanta Fakulteta, u Kliničkom centru Vojvodine iznosi: za specijalizante koji nisu zaposleni u Kliničkom centru - 50.000 dinara po specijalizantu godišnje; za specijalizante koji su zaposleni u Kliničkom centru - 100.000 dinara po specijalizantu godišnje“, navodi se između otalog u predlogu ugovora objavljenog na sajtu Medicinskog fakulteta, koji je Klinički centar dostavio Medicinskom fakultetu.


„Preporuka se zasniva na saznanju da postoji volja dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu za zaključivanje sporazuma koji bi regulisao međusobnu saradnju i korišćenje prostora Kliničkog centra za izvođenje praktične nasave, a posebno u svetlu kontrole buyetske inspekcije nad poslovanjem fakulteta koja je u toku, te očekivanjima da će izveštaj buyetske inspekcije u mnogome doprineti utvrđivanju partnerstva dve institucije na realnim osnovama“, kaže se između ostalog u dopisu koji je potpisao sekretar Milošević.

Na Medicinskom fakultetu navode i da će, ukoliko KCV ne bude omogućio nesmetano odvijanje nastave, studenti imati problem da overe semestar, polažu ispite i izvršavaju druge obaveze, dok će semestar morati da se produži.

„Molimo nastavnike i saradnike koji su u mogućnosti da na drugi način kompenzuju nastavu da to i učine, po dogovoru sa studentskom službom. Stoje im na raspolaganju sve slobodne prostorije Medicinskog fakulteta“, navodi Kolegijum dekana.

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar